Vizier op volleybal

 

EK2019: Tot nu heel erg voorspelbaar!

VoV, 03-09-2019. 5:53 uur. Zo, bij het EK hebben we er bijna drie weken over gedaan om de beste acht van Europa te bepalen, de teams die zich hebben geplaatst voor de kwartfinales in Lodz en Ankara. De CEV ranking per 22-10-2018 en per heden zag en ziet er als volgt uit, met daarachter vermeld de prestaties na vijf poulewedstrijden en de achtste finale op dit EK.

 • 01. Servië. Ongeslagen. Drie verloren sets. 3-0 zege in achtste finale.
 • 02. Nederland. Ongeslagen. Geen set verloren. 3-0 zege in achtste finale.
 • 03. Italië. Vier zeges, één nederlaag. Drie verloren sets. 3-0 zege in achtste finale.
 • 03. Rusland. Vier zeges, één nederlaag. Drie verloren sets. 3-1 zege in achtste finale.
 • 05. Turkije. Vier zeges, één nederlaag. Zes verloren sets. 3-2 zege in achtste finale.
 • 06. Duitsland. Ongeslagen. Vier verloren sets. 3-0 zege in achtste finale.
 • 07. België. Vier zeges, één nederlaag. Zes verloren sets. 3-1 verlies in achtste finale.
 • 08. Bulgarije. Twee zeges, drie nederlagen. Negen verloren sets. 3-0 zege in achtste finale.
 • 08. Polen. Vier zeges, een nederlaag. Zes verloren sets. 3-0 zege in achtste finale.

Kijkend naar de teams die zich voor de kwartfinale hebben geplaatst, moeten we concluderen dat de uitkomst redelijk voorspelbaar was. Alleen België slaagde niet, misschien omdat ze in de poule ingedeeld waren met Polen en Italië, twee top 10 landen, en daardoor als derde nogmaals een top 10 land (Rusland) in de kwartfinale troffen. Alle andere teams kregen via een eerste of een tweede plek in de poule een tegenstander, die beduidend makkelijker was, uitgezonderd Bulgarije dat als derde in de poule A doorging en vervolgens Azerbeidzjan in de achtste finale versloeg.

Je zou kunnen zeggen dat we er drie weken over hebben gedaan om aan te tonen dat de top acht van de CEV ranglijst ook in werkelijkheid, met de altijd aanwezige uitzondering, de top acht van Europa is. En dat alle teams die verder meededen er bij waren om dat te bewijzen, te onderstrepen en te bekrachtigen.

Vanaf kwart finale wordt het hopelijk anders en minder voorspelbaar:

 • Servië vs Bulgarije. In de poule stonden beide teams ook al tegenover elkaar, toen werd het via 25-16, 21-25, 20-25 en 16-25 een redelijk eenvoudige zege voor de Europees en Wereldkampioen. Eigenlijk verwachten we in de kwartfinale niet anders. Dat is Servië aan zichzelf, de fans en aan de stand verplicht.
 • Turkije vs Nederland. Weten over en weer alles van elkaar. Geen geheimen. Kennen elkaar door en door. Nog even het geheugen opfrissen. Guidetti was bondscoach van Nederland, had tot de OS in Tokyo bijgetekend, wist toen al dat er gezinsuitbreiding aan zat te komen en leverde zijn contract weer in met de argumentatie dat hij meer bij vrouw en kind wilde zijn om vervolgens een paar weken later als bondscoach voor Turkije aan de slag te gaan. Zijn assistent bij VakifBank werd daarna bondscoach bij Nederland.

Het zal voor 10.000 toeschouwers een clash van jewelste worden. Om een indruk te  krijgen zou u de kwartfinale tegen Kroatië terug moeten kijken. Hoe het eraf gaat als er 24-24 (1ste set) , 31-31 (3de set) of 15-15 (tiebreak) op het scorebord staat. Wordt een heet avondje, voor beide partijen. En een test, leermoment voor het OKT in januari aanstaande. Wellicht op dezelfde locatie.

 • Italië vs Rusland. Prachtig affiche. Rusland kon tegen België weer vertrouwen op het scorend vermogen van Goncharova (30 punten), bij Italië zal weer een belangrijke rol voor Egonu zijn weggelegd. Een krachtmeting tussen deze twee volleybalgiganten, individueel en als team..
 • Polen vs Duitsland. Een burenruzie, die onlangs nog in een oefenpartij werd uitgevochten. Toen was Polen de sterkste. Maar dat was oefenen, nu gaat het om de knikkers en dan is het bij Duitsland toch altijd anders. Pas als ze in de bus zitten op weg naar het vliegveld hebben ze verloren en zijn ze uitgeschakeld. Maar dat weet ondertussen Polen ook wel.

Poll maken, even de opinie peilen?  Gaat Nederland door naar de laatste vier, met andere woorden, winnen ze in de hol van de leeuw van Turkije? Geef uw mening op onze Facebook pagina, door simpel aan te geven ‘door’ of  ‘niet door’.

Maar bedenk wel, de druk om te presteren is al gigantisch voor het team en kon door de poll nog wel eens groter worden 🙂  Toch mooi dat je zoiets van een simpel polletje kunt denken. Als we massaal ‘ja’ stemmen, wordt die druk alleen maar verder opgevoerd. Heel Nederland denkt dat ‘we’ gaan winnen, we willen onze fans niet teleurstellen, we moeten winnen, ten koste van alles. Waardoor de druk nog een paar Pascal stijgt.

Als we collectief ‘neen’ stemmen is het verhaal niet anders, de fans hebben er geen vertrouwen in zal dan al snel gedacht worden. We zullen ze eens bewijzen dat ze het mis hebben, waardoor de druk om te presteren en aan te tonen dat ze wel terdege kunnen winnen ook toeneemt. Dus maar geen poll maken? Doe wat u goed dunkt, Facebook is geduldig en wellicht lezen ze toch VoV niet.

Wij houden u op de hoogte hoe de wedstrijden morgen aflopen.

gh @ Vizier op volleybal. Foto CEV.