EKK: Oranje U19 lijdt 3-2 nederlaag

VoV, 29-06-2018. 19:00 uur.  “We wisten van eerdere ontmoetingen tegen Slovenië dat het een zware wedstrijd zou worden” zei bondscoach Julien van de Vyver na het met 3-0 gewonnen duel gisteren. Maar onze serve was dik in orde en we scoorden op belangrijke momenten de side out punten. We zijn een eind op de goede weg, maar we zijn er nog niet, de volgende twee wedstrijden zullen van cruciaal belang zijn of we ons plaatsen voor het EK. Vooral de laatste tegen Griekenland” Maar eerst stond vanmiddag Slowakije aan de andere kant van het net.

De bondscoach begon met Sarah van Aalen,  Susanne Kos (libero), Dagmar Boom, Demi Korevaar, Vera Mulder, Annick Meijers en Indy Baijens in de basis. Klaar om hun bijdrage te leveren als het gewenst was waren Tess de Vries, Fleur Meinders, Eline Geerdink, Rianne Vos en Anna Zijl. Om tot de juiste teamsamenstelling te komen werden na de eerste set Tess de Vries, Anna Zijl en Eline Geerdink ook ingezet, als wissel of in de basis.

In de openingsset waren beide teams lang aan elkaar gewaagd. Slowakije had aanvankelijk licht voordeel (7-9), Oranje kon echter een aantal keren een kleine achterstand (10-11, 14-16) wegwerken en  begon na een uitgeslagen aanval van Slowakije bij 21-20 als eerste aan de big points. Op 21-22 ging de U19 ploeg naar de kant, slordig spel en kadootjes maakten 21-24 voor Slowakije, een Nederlandse foutserve besliste de set na 22-24. Een terechte zege voor Slowakije dat met 12 om 19 eigen scores ook veel voordeel had.

In de tweede set dicteerde Oranje het gebeuren binnen de lijnen. De 8-7 voorsprong werd uitgebouwd tot 13-8, onder andere door een aantal scores van Annick Meijers en een ace van Rianne Vos. Toen Indy Baijens de 18-12 erin joeg leek de voorsprong groot genoeg om naar de eindstreep te brengen. Slowakije kwam echter in de eindfase nog weer sterk opzetten en dwong Julien van de Vyver nog time outs op te nemen bij 23-18 en 23-21. Ook nu besliste een foutserve de set, met 25-22 maakte Oranje gelijk.

Slowakije liep in het middendeel van de derde set, na de 15-15 gelijke stand, uit naar 15-18. Oranje was er op 19-19 door een viertal gratis punten van de tegenstander weer naast en nam na een aantal in het net geslagen aanvallen de leiding bij 21-20 over. Slowakije herstelde zich echter sterk en gaf na 22-22 niets meer weg en won de set met 22-25, waarmee ze dus op 1-2 in sets kwamen.

Bij 5-4 in de vierde set blesseerde Demi Korevaar zich en werd ze van het veld gedragen. Of dat de motivering voor Oranje was om volop gas te geven durven we niet te zeggen maar feit is wel dat de U19 selectie keihard werkend een mooie voorsprong van eerst 16-11 en later 23-13 opbouwde. Slowakije kwam er niet meer aan te pas. Dagmar Boom en Annick Meijers scoorden vlot, aanvallend en via de opslag (Dagmar). De 25-13 leverde Oranje het goede gevoel voor de tiebreak op.

In de vijfde set wisselde Oranje met 8-7 voor van speelhelft, kreeg daarna een serie van vier punten tegen, met daarin twee eigen time outs (8-9 en 8-11). Na de 8-11 scoorde Oranje weer, waarop Slowakije bij 10-12 de time out inging. Het werd 10-14 en 12-14 voordat Slowakije het laatste punt op de borden sloeg. Dus 2-3 verlies voor Oranje.

Topscorer bij Nederland werd Annick Meijers met 23 punten. Oranje had met 74 / 63 ook de betere eigen score, maar ook de hogere foutenlast met 37 om 32 punten voor de tegenpartij.

Morgen speelt Nederland nog tegen Griekenland en zal blijken of ze zich geplaatst hebben voor het EK.