Vizier op volleybal

 

(En meer) van de VoV Weekend Top 10

VoV, 19-12-2020. 5:20 uur. Deze week was er voor het eerst na zo’n 5 weken weer een Nederlandse ploeg te bewonderen. De laatste keer was dat op 11 november jl. toen Sliedrecht Sport in de Europese Challenge Cup werd uitgeschakeld.

Hetzelfde overkwam Amysoft Lycurgus deze week in Moskou in de CEV Cup. Heldhaftig verzet en een knappe inhaalrace na een 2-0 achterstand in sets resulteerden helaas niet in een plaats bij de laatste acht. Jammer, maar gezien hetgeen voorafging (stilliggen competitie, aangepaste trainingen) leverde de ploeg een prima prestatie. Na eerst even wennen, herstelden ze zich heel knap en gingen maar nipt ten onder in de tiebreak.

Zoals eergisteren duidelijk is geworden gaat in Nederland de competitie op 1 januari weer van start. Met Lycurgus vs. Dynamo. Waarlijk een mooi affiche. Waarbij we ons wel afvragen hoe dat nou ook alweer zit met spelers ouder dan 27 jaar, waarvan Dynamo er zo’n vijf in de selectie heeft en Lycurgus twee. In de oorspronkelijke voorwaarden voor de herstart was toch iets te lezen de leeftijdsgrens van 27 jaar, nu wordt er niet meer over gesproken. Ze spelen dus gewoon mee? Hoe zit dat dan nou precies?

Overigens heeft de Nevobo niet de primeur van de Topsportploegen in Nederland.  De eersten die na de herstart in actie kwamen, waren gisteravond de ijshockeyers van Tilburg Trappers. Ze spelen weliswaar al een aantal jaren in de Duitse competitie, maar van thuiswedstrijden was het een tijdje niet gekomen. Gisteravond dus wel weer! Wellicht houdt de Nevobo nog wel de primeur om als eerste in 2021 de competitie te hervatten!

De Nevobo heeft 5.000 snel testen beschikbaar voor de Eredivisieteams. Bij totaal 20 teams is dat 250 per ploeg. En bij een gemiddelde grootte van stel 18 personen per selectie inclusief staf heeft iedere ploeg hier dus pakweg zo’n 14 wedstrijden genoeg aan. Als er alleen voor de wedstrijden getest wordt. Hetgeen niet opgaat als er door de week voorafgaand aan de trainingen ook getest wordt.

Bij maximaal 18 wedstrijden in de reguliere competitie, de kampioenspoule en de play offs zullen de finalisten dus zelf nog in de geldbuidel moeten tasten, hetzelfde geldt voor de teams in de degradatiepoule, die volgens ons 17 wedstrijden gaan spelen.

De zinssnede “iets dat perspectief biedt aan de zeventien clubs uit de Eredivisie bij de mannen en vrouwen” uit de Nevobo publicatie is ons na een ontvangen tip wel duidelijk geworden. Aangezien VCN, TTP en Sliedrecht zowel bij de dames als heren vertegenwoordigd zijn, is er dus maar spraken van zeventien clubs, ondanks dat er toch twintig teams meedoen. VoV, even logisch nadenken, dan was je er zelf wellicht ook wel opgekomen. Er stond namelijk clubs geen teams!

Enfin, ook die vraag is dus ook weer opgelost! Nu nog de vraag wie de snel testen gaat betalen. Komt dat ten laste van de breedtesport, dus van alle clubs, of heeft de Nevobo daar een potje van de Eredivisie voor?

De Bond meldde verder dat ze afscheid namen van de sponsoren Ilionx en DELA of misschien is het ook wel zo dat de sponsoren afscheid namen van de Nevobo. Het is maar een heel klein nuanceverschil, maar het leest anders. De zoektocht naar nieuwe sponsoren kan beginnen of is waarschijnlijk al begonnen. Met het WK 2022 voor dames in aantocht liggen er voor potentiële sponsoren geweldige kansen om commercieel fors aan de weg te timmeren.

We lazen “Aan het WK 2022 nemen 24 landen deel die in totaal 103 wedstrijden spelen. Naar verwachting worden deze duels door meer dan 200.000 toeschouwers bezocht. 50 landen zenden in totaal 1.600 uur aan WK-volleybal uit, met een potentieel publiek van meer dan 1 miljard kijkers.” Dat moet toch wel heel aantrekkelijk zijn voor een hoofdsponsor en daar zal ook een mooi prijskaartje aan hangen. Verwachten we.

De wedstrijden van gisteren in Europa en Brazilië.

Tweede verlies op rij voor team Anne Buijs: In Brazilië verloor Anne Buijs met Praia Clube de tweede topwedstrijd op rij. Thuis tegen koploper Minas werd een 0-3 (19, 21, 17) nederlaag geleden. Anna Buijs speelde alleen in de eerste set, daarna niet meer.

In de openingsset kwam Praia Clube via 3-9 met 9-15 achter. De 16-21 konden ze nadien ook niet meer goedmaken. In de tweede set kwam Minas met een driepunter na 20-21 op 20-24 en nam een 0-2 voorsprong in sets. In de laatste set liepen ze van 10-10 naar 10-17 en bleven daarna ruim voor. Minas was aan het net met een score van 41 om 53 de betere ploeg. Zij staan met 10-27 bovenaan, Praia Clube is derde met 9-22.

In Tsjechië won spelverdeler Wessel Keemink met Karlovarsko met 0-3 (15, 18, 18) bij Kladno. In de eerste twee sets leidde hij zijn ploeg in het middendeel van de set naar een ruime voorsprong (1ste van 10-13 naar 10-17, 2de van 10-10 naar 10-14 en 15-20). In de derde kon het bij 6-18 niet meer misgaan voor de 0-3 zege. Karlovarsko is derde met 9-23. Boven hen staan Liberec (12-29) en Budevice (13-31)

In het duel VDK Gent vs. Achel kwamen vier Nederlanders in actie. Aan weerskanten van het net twee. Het werd 3-2 voor Gent, mede door 26 punten van Jente de Vries en 10 van Chris Ogink. Voor Achel scoorde Tim Smit 12 keer, Thomas Koelewijn maakte er 11.

Achel kwam in de eerste set na 24-22 achter op 24-25 voor maar kon het setpoint niet verzilveren. Dat deed gent wel op 27-26. In set twee scoorde Achel na 22-22 twee belangrijke punten en won met 23-25. In de derde set kreeg de verliezende partij 21 punten mee. De 18-21 en 21-18 gingen eraan vooraf. En in de tiebreak sloeg gent al meteen een kloof naar 7-1 en bleef tot aan de finish (15-11) leidend.

In de stand van het rechter rijtje gaat Leuven aan de leiding met 9-11, dan volgt Gent (9-9), dan Achel (11-7) en Waremme sluit de rij (9-2)

Ajaccio van Ramon Martinez Gion leed in Frankrijk opnieuw een nederlaag, dit ondanks de 16 punten (aanvallend scoringspercentage 54%) die hij voor zijn ploeg scoorde in de uitwedstrijd tegen Poitiers. In de eerste twee sets was er steeds een groot overwicht voor de winnende ploeg. Eerst voor Poitiers (25-20), daarna voor Ajaccio (14-25). Poitiers kwam via 25-21 op 2-1 ins ets en in de vierde set wisten ze na 13-13, 18-18, 22-22 en 24-24 met 26-24 een tiebreak te voorkomen. Ajaccio blijft de rode lantaarndrager in Frankrijk met 6 punten uit 14 wedstrijden.

In het aanstaande weekend wordt er buiten onze landsgrenzen weer volop gespeeld, met uiteraard Nederlandse inbreng. Een overzicht, met de aantekening dat we niet gepoogd hebben volledig te zijn.

Italië: Perugia vs. Verona en Trentino vs. Piacenza. Met de internationals Thijs ter Horst en Nimir Abdel-Aziz. Bij de dames Novara vs. Chieri met Nika Daalderop en Annick Meijers

Duitsland: Vilsbiburg vs. Dresden, Aachen vs. Straubing, Erfurt vs. Münster en Wiesbaden vs. Suhl. Met o.a. Myrthe Schoot, Eline Timmerman, Iris Scholten, Demi Korevaar, Sarah van Aalen, Laura de Zwart en Dagmar Boom. En bij de mannen de topper Herrsching vs. BR Volleys en Netzhoppers vs. Giessen. Met Luuc van der Ent en Stijn van Tilburg.

Frankrijk: bij de dames het NL-onderonsje Chamalières (Nynke Oud) vs. St. Raphael (Lynn Blenckers) en verder Paris (Paula Boonstra) vs. Nantes. Tessa Polder speelt met Mulhouse tegen Vandoeuvre. Bij de mannen speelt Paris (Robin Overbeeke) ook tegen Nantes en ontvangt Tours Toulouse van Gijs Jorna en Michael Parkinson.

Polen: Robbert Andringa speelt met Olsztyn uit tegen Bedzin en in Turkije gaan Wouter ter Maar en Maarten van Garderen met Ziraat Bankasi het in de uitwedstrijd opnemen tegen Altekma.

Hier laten we het bij, blijf negatief in de positieve betekenis van het woord. Het aftellen naar nieuwjaarsdag is begonnen, met elk nummer uit de Top 2000 komt de herstart dichterbij. Mooi zo’n lange muzikale aanloop naar dit affiche.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.