Eredivisie zeges voor Orion, VoCASA en SSS.

VoV, 23-01-2022. 5:35 uur. Gisteren werden ‘slechts’ drie wedstrijden in de Eredivisie heren gespeeld. Die leverden een zege op voor koploper Orion en verder voor VoCASA en SSS, waarmee de strijd om de begeerde vierde positie weer helemaal openligt.

Orion boekte in Doetinchem een redelijk eenvoudige 3-0 zege via de setstanden 25-18, 25-21 en nogmaals 25-18 tegen Sliedrecht Sport. De eerste set nam Orion vlot een 6-1 en 12-6 voorsprong, ze hielden het verschil ook bij 18-12 en 24-18 op zes punten en sloten daarna met 25-18 af. In de tweede set hield de thuisploeg bij 14-12, 17-15 en 20-18 een beslissend verschil op het scorebord, dat ze in de eindfase naar vier punten tilden voor een 25-21 set zege. En in de derde set maakte Orion een vroeg achterstand (1-4) ongedaan (8-8) liep in de score een tijdje gelijk op met Sliedrecht Sport (13-13) en sloeg zich toen naar een ruime 19-14 voorsprong om met opnieuw 25-18 af te sluiten.

Aanvallend maakte Orion het verschil met een eigen score van 43 om 27 punten. Ook scoorden ze meer aces (6 om 1) en blokpunten (6 om 4). Adam White (17), Joonas Jokela (15) en Thijmen Laane (12) waren de top 3 op de topscorerslijst. Allemaal van Orion.

VoCASA vs. VCN werd in vier sets beslist. Via de setstanden 21-25, 25-13, 25-19 en 28-26. VCN had een goede start en pakte na een aanvankelijk gelijk opgaande eerste set tot 16-16 de beslissende voorsprong na 17-16. Ze maakten 17-19 en deelde na 19-20 de rake klappen uit voor 19-23, waarop 21-25 volgde. In de tweede set was VoCASA heer en meester. Via 6-1, 13-5 en 19-7 werd met 25-13 de stand in sets gelijk getrokken.

In de derde set maakte de thuisploeg het verschil met een serie van 14-15 naar 19-15 en bouwde dat uit naar 25-19 winst. In de vierde set kwam VCN na een 18-13 achterstand sterk terug naar 21-21, kreeg op 24-25 de kans om de tiebreak af te dwingen, maar slaagde niet. VoCASA besliste het duel na matchpoint op 27-26.

Topscores van de partij werden de VCN-spelers Cain van Hal en Tom van Reeuwijk met elk 16 punten. Bij VoCASA maakten Imre Harmischmacher (14), Mees Blom en Job Groenendaal (beide 13) en Tom van Steenis (12) met hun score in de dubbele cijfers de meeste punten.  Met 52 om 42 aanvallende punten had VoCASA het meeste voordeel.

Aanstaande woensdag staan beide ploegen in de achtste finale van de Nevobo beker weer tegenover elkaar.

Taurus heeft de kans om de vierde plaats op de ranglijst stevig in handen te krijgen c.q. te houden niet benut. SSS Barneveld bracht de spanning in de subtop terug door met een 1-3 zege uit Houten te vertrekken. Een knappe prestatie gezien de stand op de ranglijst voorafgaande het duel.

De gasten kwamen via 23-25 (12-12 naar 12-16 en 15-18 naar 15-21) en 21-25 (11-18, 15-22) op een 0-2 voorsprong in sets. Een gelijk opgaande derde set (13-13, 18-17, 20-19) werd door de thuisploeg met een zeer sterke serie opslagen en scores naar 25-19 getild. Daarna was het over en uit voor Taurus. Wat ze ook probeerden om de tiebreak eruit te slepen mislukte eigenlijk vanaf de eerste opslag. Via 2-6, 3-14 en 8-20 snelde SSS naar een 12-25 zege.

Taurus had met 59 om 58 eigen punten één puntje voordeel op dat onderdeel, maar had met de aanvallende fouten (18 om 8) een fors nadeel. Kian Macnack werd met 18 punten topscorer van de partij, Jelle van Jaarsveld van Taurus bleef er eentje bij hem achter.