Europees avontuur Apollo 8 eindigt op Tenerife.

VoV, 25-11-2021. 4:01 uur. Apollo 8 dames 1 was voor de return van de zestiende finale in de Challenge Cup op het Spaanse eiland Tenerife, waar La Laguna gisteravond de tegenstander was. De Spaanse ploeg won vorige week in Borne met 2-3, Apollo heeft aan een 0-3 of 1-3 voldoende voor de volgende ronde, bij 2-3 volgt er een golden set. La Laguna gaat bij elke zege door naar de achtste finale.

Na een vlucht van circa 5 uur, waarin in het vliegtuig de wedstrijd van vorige week nog eens werd teruggekeken, kwam de ploeg eergistermiddag net voor het middaguur in Tenerife aan, na een loslooptraining was er toen even tijd om de boulevard te verkennen. Voor gisteren was de focus volledig gericht op de wedstrijd.

“We zijn hier maar met één doel en dat is winnen, het is geen schoolreisje” vertelde Bart Oosting. En verder “Het wordt een zware opgave, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.” De ervaringen uit het thuisduel moeten daarbij helpen, met name het dipje in de vijfde set zal de nummer twee van de eredivisie niet meer overkomen.

La Laguna kon wel steunen en leunen op de aanmoedigingen van hun fans, hetgeen voor Apollo in de Veste vorige week niet mogelijk was. En dat kan een belangrijk deel het verschil maken. Laguna vreest de opslagen van Apollo (“Ze zijn zeer agressief in de opslag”) en ze vonden de aanvalsters Tess de Vries en Carlijn Koebrugge in de eerste wedstrijd moeilijk te verdedigen.

De wedstrijd: Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is Apollo niet gelukt om de volgende ronde te bereiken. Ze leden een 3-1 nederlaag via de setstanden 25-19, 15-25, 25-19 en 25-17. De ploeg uit Borne speelde een prima tweede set, in de overige waren ze echt een niveautje minder dan de gastheren.

In de openingsset nam La laguna stukje bij beetje steeds een paar puntjes meer voorsprong en kwam van 5-3 en 8-5 bij 13-9 op een viertal punten verschil, waarop Thijs Oosting de ploeg naar de zijlijn haalde. Hij scoorde het punt voor de coach, Rianne Vos maakte een breakpoint (13-11), waarop La Laguna een serie van vier liet noteren voor de 17-11 tussenstand.

Een beslissend verschil bleek, want wat de ploeg uit Borne ook probeerde, de gastheren hadden het antwoord paraat en maakten 21-16 en 23-18, waarop Apollo voor de tweede keer pauze nam. Dit keer zonder succes, Rianne Vos scoorde nog 24-19 voordat de thuisploeg de set afmaakte.

In de tweede set maakte Apollo een 3-0 achterstand met een serie van vijf punten, met Fleur Meinders aan serve, ongedaan. La Laguna en Apollo liepen tot aan 10-9 gelijk op, de serve serie van Rianne Vos maakte het verschil naar 10-12 en wat later was het opnieuw Fleur Meinders, die met haar opslagen de druk bij de Spaanse ploeg neerlegde. Op 12-15 ging La Laguna voor het eerst in de wedstrijd de time out in, Fleur serveerde meteen daarna een ace. Bij 13-19 ging de thuisploeg weer naar de kant voor advies en een slokje. In de finale kreeg Apollo de punten bij wijze van spreken cadeau, La Laguna bezorgde hen de 14-21, de 15-24 en 15-25 voor de 1-1 stand in sets.

Al met al een prima en onbedreigde zege voor de debutant op Europees niveau. Met series van vijf, vier en drie punten konden ze in deze set duidelijke het verschil maken.

In de derde doorgang sloeg de thuisploeg meteen een gaatje naar 5-2. Jessica Wagner en Lisa Jeanpierre sloegen raak, Apollo knokte zich terug naar 7-6 maar kreeg toen een serie van Nsungimina tegen, die ook in Hengelo met haar opslagen al beslissend was geweest. Ze serveerde haar ploeg naar 12-6, Juliët Huisman kon de serie breken, het ace van Eline Gommans maakte 12-8. Op de side out ging het vervolgens naar 15-11, de side out voor 16-12 miste Apollo, Jeanpierre scoorde de 17-11.

Marije ten Brinke kwam erin en scoorde meteen twee punten (17-13), bij 17-14 ging La Laguna voor de zekerheid naar de kant. Het werd 19-14, de dubbele wissel met Esther Huls en Marrit Zander als de invallende diagonaal en spelverdeelster leverde geen essentieel verschil op. Daphne Knijff, die ook was ingevallen, scoorde 21-18, na het Spaanse blokpunt van Arrodondo, volgde nog een nieuwe time-out van Apollo, de netfout zette de thuisploeg op 24-18, Carlijn Koebrugge kon verlies één keer uitstellen. De 25-19 betekende echter de 2-1 in sets.

Apollo 8 kon na de 2-1 alleen nog via de golden set naar de volgende ronde. Ze moesten daarvoor eerst van 2-1 een 2-3 maken en dan ook de beslissende set in hun voordeel beslissen. Dus drie sets achter elkaar winnen. Dat was de missie na 2-1.

Tot 5-5 en 8-7 in der vierde set leek die mogelijkheid geen fata morgana, de serie naar 15-7 blies het kaarsje bij Apollo 8 uit. Eigen fouten en de makkelijk scorende Franse international Lisa Jeanpierre, alsmede een punt van de Spaanse libero maakten het verschil. Apollo kwam via een serveserie van de ingevallen Jette Kuipers nog sterk terug naar 15-12, maar kon het gaatje niet verder dichten.

Met ruim verschil bij 21-14 begon La Laguna aan de finale, op de side out liepen ze naar 24-16, en met een dankjewel bal kwamen ze op matchpoint, dat Jeanpierre, de topscorer van de partij met 17 punten, met een driemeter aanval benutte.

Bij Apollo 8 werd Rianne Vos met 13 punten de meest scorende speelster. Apollo was blokkerend (11 om 11) even sterk als La Laguna, serveerde een ace minder (6 om 5) en bleef aanvallend 3 punten (46 om 43 punten) bij Tenerife achter. De foutenlast maakte voor de rest het verschil.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FB Apollo 8 en Rudy van ’t Rood.