Vizier op volleybal

 

Landgenotes in Europese duels

VoV, 25-11-2021. 4:33 uur. Er kwamen gisteravond een aantal landgenotes in actie in de drie verschillende niveaus van de Europese cupwedstrijden. In de Champions League speelde Conegliano (Robin de Kruijf), Asterix Avo (Laura Overwater, Nova Marring en Nynke Hofstede) was in Griekenland voor de CEV Cup en in de Challenge Cup speelden naast Apollo 8 ook Panathinaikos (Maret Grothues), Jaraco LVL (Dagmar Boom, Kirsten Bröring) vs. Hermes Oostende (Loladina Zwaanswijk, Merle Baasdam, Lisa Nobel, Fanny Lafeber) en tenslotte SC Potsdam (Sarah van Aalen).

Champions League: Conegliano, de club van Robin de Kruijf, speelde tegen ZOK UB uit Servië en behaalde de 75ste zege op rij. Via de duidelijke cijfers 25-8 en 25-16 in de eerste en derde set. De 27-25 in de tweede was op het nippertje. De Kruijf werd niet ingezet.

CEV Cup: Asterix Avo stond voor de (bijna) onmogelijke opgave om de 0-3 thuis nederlaag tegen PAOK Thessaloniki ongedaan te maken en te pogen via de golden set alsnog de volgende ronde te bereiken.  Die bijna onmogelijke taak zag er na twee sets helemaal, niet meer zo onmogelijk uit, de Belgische ploeg won met 16-25 (na 8-13 en 10-17) en 14-25 (na 7-17 en 13-23).

Daarna veranderde de gang van zaken binnen de lijnen en herpakte PAOK zich, met als resultaat een 25-16 (na 13-5 en 17-9) en 25-18 (na 12-6, en 19-12), waarmee de volgende ronde voor de Griekse ploeg binnen was. Ze wonnen daarna ook de tiebreak met 16-14 (na 8-7 en 14-11). Het Europese avontuur voor Laura Overwater, Nova Marring en Nynke Hofstede zit er dus op.

Nova Marring was de topscorer en uitblinkende speelster in deze wedstrijd met een indrukwekkende score van 27 punten. “Vooral in de twee eerste sets speelden we met ons team het volleybal zoals het zou moeten zijn”, verklaarde ze. “Toen zag je het échte Asterix Avo in actie.” Nynke Hofstede scoorde 2 keer, Laura Overwater kwam niet in actie. Asterix had een voordeel van 64 om 70 punten op de eigen score, vooral serverend en aanvallend scoorden ze beter dan de thuisploeg.

Challenge Cup: Panathinaikos had vorige week uit tegen Ostrava met 3-2 verloren en moest dus thuis vol in de beugels om door te gaan. En dat deed Maret Grothues en collega’s met verve. Met een 3-0 thuiszege gingen ze glansrijk door naar de volgende ronde. Ostrava kreeg 18, 21 en 17 punten mee. Maret scoorde 11 keer, haar ploeg was vooral aanvallend met 39 om 25 punten veel sterker.

SC Potsdam van Sarah van Aalen had het een stuk eenvoudiger na de 3-0 zege van eergisteren tegen het Portugese Ponta Delgada. Zij hadden aan twee sets voldoende voor de volgende ronde. En die twee sets waren na twee keer 25-12 binnen. Daarna volgde nog een 25-14, een vluggertje dus voor SC Potsdam.

Hermes Oostende was vol goede moed richting Genk vertrokken en geloofde nog in succes, ondanks dat ze vorige week me 0-3 op eigen veld van Jaraco LvL Volleys hadden verloren. De ploeg van Dagmar Boom en Kirsten Bröring had dus aan twee sets voldoende.

“Van vorige week hing nog niets af”, vertelde Loladina Zwaanswijk, die de moed er nog inhield. “We kunnen het deze week in Genk nog helemaal goedmaken. Met die gedachte gaan we ernaartoe. Alles kan nog gebeuren en we gaan er 100% voor. Niemand denkt dat we al uitgeschakeld zijn.”

Maar helaas kreeg Hermes onderweg richting Genk bericht dat de wedstrijd geannuleerd was. Een aantal speelsters van Jaraco LvL was positief getest op corona. De verwachting was eerst dat op 1 december de uitgestelde wedstrijd gespeeld zou worden, maar na de inside info die we kregen vanuit Oostende lijkt het nu meer de kant op te gaan dat de ploeg van Merle Baasdam door gaat. Omdat Jaraco LvL niet tijdig actie heeft ondernomen toen het zondag al een vraagteken was of het duel wel door kon gaan.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.