Eurosped sluit jaar met tiebreakzege af.

VoV, 23-12-2021. 6:45 uur. Eurosped heeft het kalenderjaar met een 3-2 zege op VCN uit Capelle aan den IJssel afgesloten en daarmee de opgaande lijn van de laatste weken een goed gevolg gegeven. Die opgaande lijn was al zichtbaar in de verloren duels tegen Sliedrecht Sport en Team 22, maar kreeg ook de beloning in competitiepunten tegen Peelpush en Set-Up ’65, daar werd dus nu een zege in vijf sets tegen een Top 5 ploeg aan toegevoegd.

In de beginfase van de eerste set, tot pakweg 10-10, deelden beide ploegen rake klappen uit, die kwamen voor Eurosped van onder andere Anna Zijl en bij VCN van Laura Kerkhof. Zij zorgde met een ‘blok-uit’ score en twee aces ook voor het verschil naar 10-14, waarop Eurosped in de achtervolging moest. Tot aan 14-18 lukte het de thuisploeg op de side out dat verschil vast te houden, een aanvallende fout en een ketser ace gaven VCN een 14-20 voorsprong, die ze daarna naar 18-25 uitbouwden. In de tweede helft van de set was VCN de betere ploeg, hetgeen ze met hun scores ook onderstreepten.

In set twee, waarin Sarah Knol de libero positie vanwege een blessure van Noa de Haas overnam, ging VCN op de ingeslagen weg uit de tweede helft van de eerste set door. Ze liepen uit naar 4-7, kregen echter daarna scorend de bal niet meer tegen de vloer, waarvan Lavina Maiorano, Eline Geerdink en Anna Zijl, tactische bal, profiteerden en Eurosped met 9-8 aan de leiding hielpen. VCN gaf daarna wat punten weg (12-10), maar kwam er via een ‘dankjewel’ score van Lana Lijkendijk en twee aces van Maureen Weernekes weer voorbij (12-13).

Op 15-15 misten ze het breakpoint, Charlot Vellener scoorde met een bekeken boogbal naar het achterveld, de aanvallende fout daarna maakte 17-15 waarop VCN de time out inging. Na de pauze brachten Eline Geerdink (blokpunten), een VCN-voetfout en een ace van Lisanne Baak de stand op 21-15. Petra Groenland haalde haar ploeg op 22-18 naar de zijlijn, Evie van Kerkvoorde had de boodschap begrepen en scoorde de belangrijke punten tot aan setpoint op 24-18. Twee keer kon VCN-verlies uitstellen, daarna werd het 25-20 en 1-1.

De derde set was eigenlijk van begin tot eind voor VCN. Aanvankelijk kon Eurosped het nog bijhouden (4-4), maar na de 5-6 verloren ze VCN helemaal uit zicht. De gasten zaten in een geweldige flow en scoorden aan de lopende band series van vier punten of meer. Tot aan de 9-23, toen kon Eurosped eindelijk wat terugdoen via een driepunter. De 12-23 kwamen via de eerste punten op eigen serve in deze set op het scorebord. Louise Bijlsma zette VCN op setpoint (12-24), waarna de set met 14-25 naar VCN ging voor de 1-2 stand.

In set vier leek VCN de sleutel die de deur naar de zege moest openhouden niet meer te willen afgeven. Bij 0-4 ging Petra Groenland al de time out in. Louise Bijlsma en een ace via de netrand tilden de score naar 3-9, bij 5-11 volgde de tweede time out van Groenland. Het resultaat liet even op zich wachten, maar na 8-13 maakte Eurosped van inhalen een serieuze zaak, waarbij ze de hulp van de gasten kregen, die even de nauwkeurigheid in de aanvallen misten.

Evie van Kerkvoorde en Lisanne Baak maakten belangrijke punten ter overbrugging van de 11-14 achterstand en bij 16-15 ging Eurosped na een geslaagde inhaalrace voor het eerst in de set aan de leiding. Blokkerend (Eline en Lavinia) en smashend (Evie) liep Eurosped uit naar 20-16, VCN vocht zich nog terug naar 20-18 en 21-20, waarna een technische fout bij VCN en een ace van de voor de serve ingevallen Laura Roelofs er 23-20 van maakten. Anna Zijl zette Eurosped op 24-22, waarna Lisanne Baak met een slim blokje de set besliste.

In de tiebreak stoomde Eurosped keihard door (4-0, time out VCN) naar een 5-0 stand. Na 6-1 ging de thuisploeg vol gas verder, er werd met 8-3 van speelhelft gewisseld en ook het eerste punt daarna was voor Eurosped. Bij 11-6, met een handvol punten voorsprong leek de uitkomst een bekeken zaak. Daar dacht VCN echter anders over.

Laura Kerkhof, die al eerder in de wedstrijd voor veel servedruk had gezorgd, dwong de thuisploeg bij 11-8 in de time out, daarna serveerde ze een ace en ook de volgende twee punten gingen naar VCN. Bij 11-11 de tweede time out van Eurosped, VCN scoorde bij de hervatting de 11-12. En ineens had de afloop mogelijk een volledig ander gezicht. Het waren Evie van Kerkvoorde en Eline Geerdink die vervolgens de strijd beslisten. Evie scoorde 12-12 en 14-12, Eline met een ‘dankjewel’ bal 13-12 en blokkerend 15-12.

Eurosped sloot 2021 dus goed af met 3-2 winst en liet zien ook in een spannende set finales aan het langste eind te kunnen trekken.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan Bredewoud.