Finale Challenger Cup: België vs. Kroatië

VoV, 31-07-2022. 2:05 uur. De Belgische damesploeg aka the Yellow Tigers speelden gisteren de eerste halve finale tegen Columbia in Zadar, Kroatië. Na hen was het de beurt aan Kroatië vs. Puerto Rico. Inzet was om in de finale gaan strijden voor het deelname ticket aan de VNL-competitie van volgend seizoen.

België vs. Columbia.  Deze teams waren via zeges op Tsjechië en Frankrijk naar de halve finale gegaan. België had aanvankelijk licht voordeel (2-3, 3-4, 5-6) maar verloor dat na 6-7, toen Columbia zes punten op rij bijgeschreven kreeg voor de 12-7 tussenstand bij de technische time out. België had het ook in het tweede deel van de set lastig, het lukte maar niet om het gaatje te dichten, Belgische foutserves en aanvallende fouten lieten Columbia tot 20-12 uitlopen. De Belgische inhaalrace stopte bij 22-19, na 23-20 maakten drie foutserves op rij een eind aan de set (25-21)

In de tweede doorgang kende België via scores van Britt Herbots een betere fase tot aan de technische time out. Na 7-7 liepen ze uit naar 7-10 en ging met 8-12 de verplichte pauze in. Columbia had de nadelige marge bij 12-12 weggewerkt en nam daarna bij 16-15 de leiding over. Dat was van korte duur, België kwam via scores van midspeelster Lemmens en pipe aanvallen van Britt Herbots op 16-21. Van Avermaet scoorde het winnende punt voor de 20-25 en 1-1 setstand.

Britt Herbots’ driemeter aanvallen scoorden in de aanloop naar de technische time out in de derde set keer op keer. België zag een 2-7 voorsprong bijna verloren gaan (6-7), maar bouwde vervolgens naar een 8-12 verschil uit. In de tweede helft van de set had Marlies Janssens blokkerend een aantal keren succes, het werd 16-21 en 17-23 na een ace van de veelvuldig scorende Britt Herbots. Columbia kon nog tot 21-23 inlopen voordat twee aanvallende fouten van hun België de 21-25 zege bezorgden en de 1-2 in sets.

België ging op de ingeslagen weg door en bouwde in de vierde set al vlot een mooie voorsprong op (0-4, 4-10, 6-12). Herbots was niet af te stoppen en scoorde vanaf linksvoor punt na punt. Om het verhaal niet onnodig lang te maken, via 8-16 en 11-21 won België ook de vierde set (15-25) en haalde daarmee het ticket voor de finale binnen.

België had vooral aanvallend veel voordeel, voornamelijk door de punten van hun topscorer Herbots, die er totaal 34 maakte. Waarvan 31 aanvallend.

Kroatië had Kazachstan in de kwartfinale verslagen en Puerto Rico kreeg een bye voor dit duel omdat Kameroen verstek moest laten gaan bij dit toernooi. In deze halve finale waren twee sets met veel verschil voor Kroatië, de tweede na 19-12 en 22-16 eindigde net als de vierde na 13-14 en 20-14 met 25-17 voor de thuisploeg.

In de andere twee sets waren de teams aan elkaar gewaagd, de eerste ging met 26-24 naar Kroatië. De derde met 23-25 naar Puerto Rico. Aan het eind dus een 3-1 zege voor Kroatië, dat dus het finale ticket daarmee bemachtigde.

Samantha Fabris van de thuisploeg werd met 25 punten topscorer. Haar team behaalde aanvallend en blokkerend heel veel voordeel. Twee keer tien punten, met 58 om 48 aanvallende en 19 om 9 blokpunten. De finale is vanavond op 20:00 uur.

Bij de mannen in Seoul, Zuid-Korea plaatsten zich Cuba en Turkije voor de finale. Zij wonnen beide zonder setverlies van Tsjechië en Zuid-Korea. De Cubanen haalden de winst met 25-22, 25-16 en 25-18 binnen. Met 57 om 33 eigen punten voor aanval en blok was Cuba aan het net oppermachtig.

Turkije deed dat met 24-26, 21-25 en 22-25. Tot grote teleurstelling van de meer dan 4.000 Koreaanse fans op de tribune. Blokkerend maakte Turkije met 3 om 12 punten het verschil.