Vizier op volleybal

 

Finale in Montreux: Polen vs Japan

VoV, 18-05-2019. 5:53 uur. Op de voorlaatste dag van het toernooi in Montreux stonden de halve finales of zo u wilt de kruisfinales en de strijd om de zevende plaats op het programma. Duitsland en Zwitserland beten het spits af om 16:30 uur en maakten er een vermakelijk pot volleybal van, die uiteindelijk door de Duitse dames werd gewonnen en waardoor zij dus niet als laatste het toernooi afsloten.

Eerst was het woord aan Zwitserland dat de openingsset met 21-25 voor zich besliste. Met 25-19, 25-15 en 25-17 zette Duitsland dat recht.  Louisa Lippmann nam de meeste punten (totaal 21) voor haar rekening. Duitsland was eigenlijk op alle scorende onderdelen de betere ploeg.

De eerste kruisfinale ging tussen Polen en Thailand (foto boven). De Poolse ploeg was in de eerste set een maatje te groot voor Thailand (21-17, 25-18) en in de tweede een heel groot maatje te groot. Via 6-2, 12-4 en 16-6 werd het 25-9 en 2-0 in sets. Tot dan waren de Poolse dames op ieder onderdeel de baas binnen de lijnen. Maar vooral aanvallend en blokkeren (beide een +8 score) hadden ze duidelijk voordeel.

Dat veranderde in de derde set. Thailand leek de eerste schrik te boven en bood energiek weerstand. Kwamen zelfs nog even aan de leiding (7-8), maar kon het verschil niet groter maken. Het bleef gelijk opgaan tot aan 23-22, toen miste de Aziatische ploeg de side out en kregen ze matchpoint tegen. Verlies kon één keer worden uitgesteld, 24-23, daarna pakte Polen het finaleticket.

Het verschil maakten ze vooral blokkerend (13 / 4) en aanvallend (40/ 31), dus aan het net. Smarzek werd met 20 punten opnieuw topscorer.

In de tweede kruisfinale stonden titelverdediger Italië en Japan tegenover elkaar aan het net. Italië had het moeilijk tegen het fris en in vorm ogende Japanse ploeg, dat in de tweede set heel hard afrekende met de jonge Italiaanse ploeg, waarin vele talenten binnen de lijnen stonden. Het werd in die set 14-25, daarvoor was Italië tot 21 punten gekomen, daarna bleven ze op 17 steken.  Een overduidelijke 0-3 nederlaag dus. Topscorer in deze partij werd Yuki Ishii met 19 treffers, aanvallend maakte Japan met 30 om 48 punten het verschil

Italië speelt vandaag om het brons tegen Thailand. En Japan en Polen staan in de finale. maar daarvoor wordt er nog eerst om de 5de plaats gespeeld tussen Turkije en China.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Montreux Volley Masters.