Vizier op volleybal

 

FIVB 5* toernooi in Wenen begint vandaag

VoV, 30-07-2019. 4:50 uur. In Wenen begint vandaag het tweede en laatste vijfsterren toernooi van de 2019 editie van de FIVB World Tour. Begonnen wordt met de kwalificaties bij de dames, daarin komen voor Nederland uit Jolien Sinnema / Laura Bloem, die een 19de plaats op de ranking hebben gekregen. Zij spelen in de eerste ronde tegen Michaela Kubickova / Michala Kvapilova uit Tsjechië. Op de winnaar wacht vandaag ook nog een tweede ronde, die bij winst een plaats in het hoofdtoernooi oplevert.

Zeker van deelname aan het hoofdtoernooi zijn al Sanne Keizer / Madelein Meppelink en Joy Stubbe / Marleen van Iersel.  Ze zijn daarin respectievelijk nu nog als 10de en 14de geplaatst. Bij de dames staan wereldkampioen Pavan / Melissa (Canada) daarop als 1ste en Klineman / Ross (USA) als 2de .

Het zal lang geleden zijn dat het gebeurd is, maar volgens de deelnamelijst per vanmorgen  aan de kwalificaties bij de mannen, die morgen worden gespeeld, moeten ook Brouwer / Meeuwsen zich nog voor het hoofdtoernooi plaatsen. We snappen hiervan de logica niet zo, gezien de ranking van de Nederlanders op de wereldranglijst en hun resultaten de laatste weken.

Bijvoorbeeld de tweede plaats in het andere vijfsterren toernooi onlangs in Gstaad, waar ze als 21ste geplaatst aan de main draw begonnen,  en hun derde plaats vorige weekend in Tokyo. Het zal wellicht te maken hebben met de  deelname van meerdere Oostenrijkse teams en de verstrekte wild cards.

Brouwer / Meeuwsen staan als 1ste genoteerd op de kwalificatie ranking, ook Christiaan Varenhorst / Steven van de Velde moeten via de kwalificaties zien een plek in het hoofdtoernooi te bemachtigen. Zij staan als nummer 12 op de lijst. Voor de mannen begint het kwalificatietoernooi vandaag met de eerste ronde en morgen gaan ze verder.  De nummer één in het hoofdtoernooi is Mol / Sorum uit Noorwegen, tweede is de wereldkampioen Krasilnikov / Stoyanovsky uit Rusland.

Aan het hoofdtoernooi in Wenen doen 32 teams mee, daarvan zij er 24 geplaatst. Van de 32 duo’s van de kwalificatieronden gaan er via eliminatieduels (verliezen is uitschakeling)  8 door naar het hoofdtoernooi. Voor de nummer één zijn in Wenen belangrijke 1.200 rankingpunten te behalen, elke positie lager levert 120 punten minder op, de teams op plaats 25 kunnen nog 360 rankingpunten bijschrijven. De podiumplaatsen zijn goed voor 40.000, 32.000 en 20.000 dollar, nummer vier krijgt nog een cheque van 16.000 dollar. De nummers 25 gaan met 4.000 dollar naar huis.

Natuurlijk gaan we u informeren hoe het toernooi voor de Nederlandse duo’s verloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.