Geen CEV Cup voor team Jasper, Lohuis en Timmerman.

VoV, 23-03-2022. 5:14 uur. MTV Stuttgart, dat na de gewonnen Duitse bekerfinale van afgelopen zondag binnen een paar dagen de CEV Cup finale speelde, is er in de return tegen Eczacibasi niet in geslaagd om de 3-1 nederlaag uit de heenwedstrijd in Istanbul ongedaan te maken. In Stuttgart won Eczacibasi opnieuw met 1-3, na twee redelijk eenvoudig gewonnen sets was de strijd in hun voordeel beslist.

MTV Stuttgart begon zonder Lohuis en Jasper in de basis. Alleen Eline Timmerman maakte deel uit van de starting seven. Onder een waterval van applaus ging de wedstrijd van start, het gescandeerde ‘Stuttgart, Stuttgart’ zorgde voor een ‘Bombenstimmung’ en toen de thuisploeg via Rivers en een Turkse opstellingsfout ook nog op 3-0 voor kwam ging het dak eraf. Eline lobde haar ploeg naar 4-1 en de ruime voorsprong stond er bij 11-7 nog. Na 13-10 kwam Eczacibasi terug. Een snelle midaanval, een ‘dankjewel’ score van Laura Heyrman en een ace van Beyza maakten gelijk, waarop Stuttgart de time out inging. “We staan te slapen” gaf de coach aan, in het Engels of course.

Daarna sloeg Boskovic drie keer op rij raak voor de 13-16 tussenstand, waarop Hester Jasper in het veld kwam.  Stuttgart ging opnieuw bij 14-18 naar de zijlijn, Jasper scoorde de 16-20, maar het verschil bleef rond de drie a vier punten schommelen tot aan 18-21. Een foutserve en een aanvallende fout van Stuttgart en twee kill- blocks beslisten vervolgens de set met 18-21.

De tweede set was voor de Turkse ploeg de Championship set, winnen betekende de CEV Cup mee naar Istanbul nemen. De set begon Stuttgart, net als in de eerste, sterk. Eline Timmerman scoorde 1-0, Lee blokkeerde 2-0 op het scorebord. Bij 9-8 kwam Juliët Lohuis in het veld, haar eerste actie leverde een prachtig kill-block op voor de 10-8 stand.

In twee servebeurten (van 11-9 naar 12-12 en naar 12-15) liep Eczacibasi vervolgens uit, waarop Stuttgart bij die laatste stand de time out inging. “Put them under pressure” was makkelijker door de coach gezegd dan door de speelsters gedaan.  Eczacibasi liep in het middendeel van de set uit naar 14-19, Juliët Lohuis lobde de 15-19 tegen de vloer, Eline Timmerman zette met een harde midaanval de 16-19 op het scorebord. Na de score van Kristal Rivers (17-19) namen de gasten hun eerste time out in de set.

Simone Lee gaf de ploeg en de fans weer hoop op een positief resultaat door de 18-19 en 19-19 te scoren, Eczacibasi sloeg met drie punten op rij het gaatje naar 19-22, Eline Timmerman verkleinde naar 20-22, waarop de Turkse ploeg weer de time out inging. Op championship point, bij 21-24, kon Juliët Lohuis verlies met een rake midaanval nog uitstellen, daarna namen staf en wissels van Eczacibasi het speelveld in bezit, zij hadden de cup veroverd, maar de wedstrijd was nog niet afgelopen.

Stuttgart wilde uiteraard de eer redden en deed dat met bravoure in de derde set. Het begin was ‘wie gehabt’, de 3-0 via een Turkse opstellingsfout ook. In de eerste helft van de set liep de thuisploeg uit naar 15-10, na twee scores van de Belgische Laura Heyrman kwam Eczacibasi terug naar 15-13, een kill-block van Juliët Lohuis en een aanvallende fout van de gasten herstelden het verschil van vijf punten bij 18-13. Met een serie van vier punten kwam Stuttgart van 20-17 op setpoint, dat in tweede instantie werd benut. (25-18)

In de vierde set ging Eczacibasi eigenlijk steeds met gering voordeel aan de leiding (6-8, 14-16, 20-21) totdat de koploper van de Bundesliga bij 24-23 de kans kreeg om een vijfde set af te dwingen. Met drie punten op rij voorkwam CEV Cup winnaar Eczacibasi dat en zij sloten het toernooi met 24-26 setwinst af.

Eline Timmerman scoorde 10 keer, Hester Jasper maakte er 5 en Juliët Lohuis 4. Boskovic werd met 27 punten de topscorer van de partij. Tot MVP van het duel werd Maja Ognjenovic, de Servische spelverdeelster van Eczacibasi, gekozen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.

PS: De Challenge Cup bij de mannen werd gewonnen door het Franse Narbonne Volley. Met een 3-1 zege maakten ze de uitnederlaag met dezelfde cijfers bij Halkbank Ankara ongedaan, in de golden set pakten ze de Cup via 21-19.