Geweldige stunt NL-viertal Potsdam bij VakifBank.

VoV, 19-01-2023. 20:00 uur. Het Nederlandse viertal speelsters heeft met hun ploeg SC Potsdam voor een geweldige stunt in de Champions League gezorgd door uit in Istanbul met 2-3 te winnen van VakifBank na een 2-0 achterstand. In Potsdam was eerder nog met 1-3 verloren.

VakifBank won de eerste twee sets soeverein met twee keer 25-19. Eigenlijk was er geen vuiltje aan de lucht toen de ploeg van Nika Daalderop na de 14-12 in de eerste set gestaag het verschil groter maakte en ondanks scores van Hester Jasper (19-14) en Fleur Savelkoel (20-15) een ruim verschil op de borden hield. Fleur Savelkoel scoorde de 23-18 en sprong een gat in de lucht toen ze de 23-19 met een prachtig kill-block op een Egonu smash liet noteren. Maar Nika Daalderop en Egonu scoorden daarna de laatste twee punten voor de thuisploeg.

In de tweede set liep VakifBank al in het begin ver uit (11-3, 13-5), maar hoe verder de set vorderede hoe beter SC Potsdam onder aanvoering van Sarah van Aalen in de wedstrijd kwam. Het verschil werd teruggebracht naar drie punten bij 17-14 en na een serie van vier punten van VakifBank via o.a. blokpunten van Kubra Akman werd het via een ace van Sarah van Aalen nog 23-17. Kubra Akman blokkeerde VakifBank op setpoint, Hester Jasper kon nog twee keer tegenscoren voordat haar foutserve de eindstand op 25-19 bepaalde.

In de derde set volgde de omslag. Meteen al in het begin liep Potsdam uit naar een verschil van vijf en zes punten bij 4-9 en 6-12. Dat konden ze vasthouden (8-14) en daarna zelfs uitbouwen naar acht punten bij 8-16. Bij 14-21, na een score van Hester Jasper en een blokpunt van Maja Savic ging VakifBank voor de tweede keer de time out in. Potsdam nam de tweede time out op bij 17-21. Egonu sloeg de thuisploeg naar 21-23 en een spannende eindfase diende zich aan. VakifBank kwam op 23-24, maar met een via de vingers gescoord punt van Fleur Savelkoel pakte Potsdam de 23-25 zege voor de 2-1 stand.

Na 7-7 in de vierde set liep Potsdam uit naar 7-12 en hield dat verschil met een puntje meer of minder stevig via de side out vast. Fleur Savelkoel scoorde 15-19 en vervolgens joeg Hester Jasper er vanaf linksvoor een aantal keihard naar de vloer voor de 15-21 tussenstand. VakifBank kwam terug, Nika Daalderop maakte met een ace 17-21, na de time out op 18-21 knalde Hester Jasper nogmaals raak. Met een uitgeslagen aanval van Egonu kwam de setstand op 20-25 en 2-2.

In de beslissende vijfde set gaf VakifBank voor de veldwissel bij 7-8 vier punten weg middels aanvallende fouten, daarna liep Potsdam uit naar 8-11. Bij 10-11 gingen ze de time out in en dat had een heel erg succesvol gevolg. Met vier punten op rij, pakte Potsdam de 10-15 zege, ondanks de time out op 10-13 van VakifBank.

Fleur Savelkoel scoorde 17 punten, Hester Jasper 16 en Sarah van Aalen 3. Libero Florien Reesink kwam niet in actie. Bij VakifBank kreeg Nika Daalderop 12 punten op haar naam. Hester Jasper werd tot MVP van de wedstrijd gekozen.

De stand in poule C is nu: 1> VakifBank 4-3-10. 2>  Novara 4-3-9. 3> Potsdam 4-2-4 en Belgrado 4-0-1.