Halve finale Challenger: België vs. Columbia

VoV, 30-07-2022. 1:27 uur. Omdat de wedstrijd tussen Puerto Rico en Kameroen niet gespeeld werd (Puerto Rico kreeg de 3-0 zege bijgeschreven) stond er gisteren maar een kwartfinale duel voor de dames bij de Challenger Cup op het programma.

Columbia nam het op tegen Frankrijk, dat deze zomer de European Golden League won. Frankrijk kwam tegen een sterk spelende Zuid-Amerikaanse ploeg met 2-0 achter, kon die achterstand ongedaan maken en ging ind e vijfde set met 12-14 aan de leiding, toen Columbia alsnog de geest kreeg en met een serie van vier punten de winst en het ticket voor de halve finale naar zich toetrok.

Columbia was in de eerste set de betere ploeg, met een serie van 13-10 naar 17-10 maakten ze dat helder en duidelijk. Blokkerend en verdedigend hielden ze veel Franse aanvallen van de vloer. Na 17-10 werd het via 20-12 en 25-17 zege voor de Zuid-Amerikaanse ploeg.

In set twee nam Columbia meteen een 5-0 voorsprong en moest Frankrijk dus meteen weer in de achtervolging. Bij 12-5 ging de technische time out in, en daarna hielden de dames uit Columbia het initiatief. Frankrijk probeerde van alles om de set te laten kantelen, maar dat lukte voor geen meter. Via 20-11 en 23-15 ging ook deze set met ruim verschil naar Columbia. 25-16 en 2-0 stond er na deze set op het scorebord.

De derde set moest Frankrijk winnen, anders was het over en uit bij dit Challenger toernooi. De openingsfase liet zien dat Frankrijk zich daarvan bewust was. Ze liepen uit naar 4-7 en 5-9 en gingen met twee punten voorsprong de technische time out in. Na 15-17 brachten ze het verschil op vijf punten bij 15-20, waarop Columbia vier punten op rij maakte (19-20). In de spannende eindfase van de set hield Frankrijk de voorsprong vast en won met 22-25.

In de vierde set lukte het de Françaises om de tiebreak af te dwingen. Met overmacht. Via 4-10 en 8-15 kwamen ze tien punten voor bij 10-20 en sloten met 11-25 winst af.

De halve finale en de wedstrijd tegen hun Belgische buren had Frankrijk voor het grijpen toen ze in de alles beslissende vijfde set een 11-13 en 12-14 marge hadden met de finish in zicht. Maar het lukte niet om het laatste puntje op het scorebord te zetten. Columbia kwam ernaast (14-14) en ging er ook meteen voorbij (16-14) en won dus met 3-2.

In de eigen score was er een gelijkspel met 70 om 70 punten. Columbia maakte een punt minder voor Frankrijk dan omgekeerd bij de foutenlast. Gicquel van Frankrijk werd met 23 punten de topscorer van de partij. Ana Karina van Columbia kwam tot 21 treffers.

Voor vandaag zijn de te spelen halve finales:

• België vs. Columbia
  • Kroatië vs. Puerto Rico.

Bij de mannen in Seoul, Zuid – Korea zijn de vier teams die in de halve finale uitkomen ook bekend. Eergisteren plaatsten zich Zuid-Korea en Cuba via zeges op Australië en Chili, gisteren voegden zich Turkije en Tsjechië bij de laatste vier.

• Turkije vs. Qatar werd 3-1 via 25-23, 25-16, 22-25 en 25-15
  • Tunesië vs. Tsjechië werd 1-3 via de setstanden 16-25, 25-17, 26-28 en 16-25.