Vizier op volleybal

 

Henk Woudstra: Zaal, hand werd voet, strand

VoV, 06-11-2019. 6:00 uur. Soms is het na een carrière als wat dan ook in de sport, afgelopen en verdwijnt een official / sporter / bestuurder een beetje in de annonimiteit. Vaak is dat zijn / haar eigen keuze. En daar is helemaal niets mis mee. Soms is er vanwege zijn / haar jarenlange ervaring en opgedane kennis van hetgeen waarin hij / zij uitblonk een functie binnen de sport. Men maakt dan dankbaar gebruik van wat hij / zij in de loop van vele jaren heeft meegemaakt. Voorbeelden te over, u kent ze vast wel.

En soms gaat een carrière gewoon over in een andere carrière, in een andere sport, een die raakvlakken heeft met de vorige maar niet dezelfde is. En waar hij / zij gewoon weer van voren af aan, nou niet helemaal natuurlijk, weer moet beginnen.

Neem nou Henk Woudstra, heel veel jaren lang, echt heel veel jaren, scheidsrechter in de vaderlandse Eredivisie bij de Nevobo. Een boegbeeld op de bok. We hadden bijna gezegd, wie kende hem niet in zijn actieve loopbaan als scheids. Zijn speciale stijl van fluiten, zijn hem kenmerkende humor en zijn altijd aanwezige gevoel iets tegen onrechtvaardigheid (binnen en buiten de sport) te moeten doen.

Henk heeft na zijn vervroegde pensionering de fluit een poosje aan de wilgen gehangen, floot nog wel diverse oefenwedstridjen in de aanloop naar weer een nieuw seizoen en werd op een gegeven moment gevraagd als scheidsrechter in het footvolley. Bij een toernooi in Groningen. Footvolley moet u wel kennen, een combinatie van beachvolleybal en voetbal, bijzonder spectaculair. Spelers en speelsters zijn acrobaten aan het net en in het zand. Ze hangen net zo vaak onderste boven in de lucht als dat ze staand de bal spelen.

Zijn nieuwe carrière bracht Henk als scheids de wereld over, naar landen waar hij in de zaal nooit op de bok had gestaan. Hij werd weer een topper, dat kun je tenminste wel zeggen als je de finale van het EK footvolley in Luzern floot en bij de Word Tour Footvolley op de bok stond in bijvoorbeeld Portugal, de Krim, Azerbedzjan en Brazilië, om maar een paar landen te noemen.

De afgelopen periode was Henk en echtgenote Astrid in Eilat, Israel waar hij opnieuw in een geweldige ambiance bij een temperatuur van 32 graden een weekend top footvolley van een hoog niveau in de World Tour floot.

De door Henk gefloten finale was adembenemend spannend en ging tussen Brazilië, als de gedoodverfde favoriet, en Israël. Na drie slopende sets werd Brazilië nipt winnaar. Israël had dan zilver, doch met een dikke gouden rand.

De wedstrijden hadden aan publieke belangstelling geen gebrek, ook de media waren volop aanwezig. Alle finale wedstrijden, (halve finale, om het brons en om het goud) werden live uitgezonden in Israël en Brazilië. In Brazilië had men ruim één miljoen kijkers. Israël stelde het populaire sport Channel 5 ter beschikking. Overigens werd de eindstand van het toernooi 1. Brazilië, 2. Israël, 3. Argentinië, 4. Portugal.

De World Tour gaat nu de oceaan over naar Rio de Janeiro waar men verder gaat met de volgende ronde. Henk gaat terug naar Groningen, maar het zal waarschijnlijk niet zo lang duren voordat hij weer gevraagd wordt voor een volgend World Tour toernooi.

gh @ Vizier op Volleybal, foto Henk Woudstra.