Vizier op volleybal

 

Het NOJK van MA, MB, MC en M-cmv teams

VoV, 12-02-2020. 5:30 uur. Zaterdag wordt verspreid over heel Nederland weer een vervolg gegeven aan het NOJK-toernooi 2020. De halve finales staan op de agenda. Vanwege de omvang van dit toernooi, het grootste jeugdtoernooi van Nederland, besteden we apart aandacht aan de meiden en de jongens.

Totaal zullen zo’n 144 meiden jeugdteams onderweg zijn om een plaatsje bij de beste acht in hun leeftijdsgroep te bemachtigen. En uiteraard krijgen ze steun van hun fans, zijn hun coaches en begeleiders erbij en wordt het een zenuwachtige zaterdag, waar veel op het spel staat.

Bij sommige vereniging, waar in drie of vier categorieën bij de meiden en ook bij de jongens wordt deelgenomen, is het een ware uittocht van alle jeugdige talenten en hun supporters, familie en fans.

De MA-categorie, geboren op of na 01-10-2001: Totaal 40 MA- teams strijden zaterdag om het ticket voor de finale, dat dit jaar voor de A-jeugd zal worden gehouden in De Körref in Meijel, de thuisbasis van Peelpush.

Het toernooi voor deze leeftijdsgroep wordt gespeeld in Heidepark Lemelerveld, De Schalm Ootmarsum, Marienhoeve Wijk bij Duurstede en de Gitek-hal in Nuth. Een achttal teams heeft zich op grond van eerdere prestaties zonder voorronde geplaatst voor deze halve finales. Dat zijn Sudosa-Desto en VC Sneek (Heidepark), Springendal Set-Up ’65 en Dros-Alterno (De Schalm), SV Dynamo Apeldoorn en Sliedrecht Sport (Marienhoeve), SOMAS/ Activia en Voltena (Gitek-hal). Dus in elke poule zijn twee geplaatste teams ingedeeld. De overige 32 teams overleefden de voorronde(s).

De MB-categorie. Geboren op of na 01-10-2003: Totaal 40 MB-teams gaan hun best doen om zaterdag het ticket voor de finale te bemachtigen. De finales voor deze leeftijdsgroep zijn in topsprothal T-Kwadraat in Tilburg, waar Volley Tilburg haar competitiewedstrijden afwerkt.

De halve finales zijn in De Spil in Nieuwleusen, Hamalandhal in Lichtenvoorde, Thijs van de Polshal in Woerden en Dendron in Horst. Ook hier waren een achttal teams op basis van de resultaten van vorig jaar vrijgesteld van het spelen van de voorronden en stromen zij nu in. Weer zijn dat ‘per hal’ twee teams.

Dat zijn Emmen ’95 en VC Sneek (De Spil), Rivo en Apollo 8 (Hamalandhal), Sliedrecht Sport en Next Volley Dordrecht (Thijs van de Polshal) en in Dendron zijn dat de teams van SV Dynamo en Dros – Alterno uit Apeldoorn.

De MC-categorie, geboren op of na 01-10-2005: Totaal 32 MC-teams proberen zich zaterdag bij de beste acht teams van Nederland te spelen en zo de finale in de Wedert in Valkenswaard, waar VC Bravo haar competitiewedstrijden afwerkt, te plaatsen. Deze leeftijdscategorie treft elkaar in Heidepark te Lemelerveld, Dorper Esch te Denekamp, Amerena te Amersfoort en De Dijk in Dordrecht.

Ook hier weer veel bekend klinkende clubnamen bij de teams die op basis van vorig jaar geen voorronden hoefden te spelen. VC Sneek en Sudosa-Desto zijn ingedeeld in Heidepark, Rivo en Wesseling DOK in de Dorper Esch te Denekamp, SV Dynamo Apeldoorn en Dinto in Amarena te Amersfoort en Sliedrecht Sport en Voleco in de Dijk in Dordrecht.

De M-cmv categorie, geboren op of na 1-10-2007. De jongste leeftijdsgroep bestaat ook uit 32 teams, die verdeeld over drie sporthallen voor eer en glorie gaan. Want een Nederlandse titel pakken ze nooit meer af, je blijft altijd de kampioen van 2020 als je de halve finales overleeft en in de finale, die dit jaar in de Piushof in Panningen, de thuishaven van VC Olympia, wint.

Een eerste stap naar eeuwige roem zet deze groep in De Dorper Esch (Dros Alterno en SV Dynamo), De Veste in Borne (Apollo 8 en Sudosa-Desto) en de Kruisboog in Houten (VC Sneek, Sliedrecht Sport, VV Utrecht, PDK Huizen). Met tussen haakjes de teams die zonder voorrondes te spelen hun ticket voor de halve finale kregen, volgens de Nevobo. Echter maakte ons een attente lezer erop opmerkzaam dat VC Sneek en Sudosa-Desto gewoon wel de voorrondes hadden gespeeld.

Ons rest niks anders dan iedereen veel succes en mooie wedstrijden toe te wensen en ongeschonden uit de strijd te komen. En bedenk dat het geen schande is als een ander team gewoon beter is. Gewoon weer keihard gaan trainen en wellicht is er bij een volgende editie wel een plaatsje bij de laatste acht van Nederland, hetgeen natuurlijk een prestatie van jewelste is.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.

PS: Uit reacties is ons gebleken dat niet alle door de Nevobo als geplaatst aangegeven teams ook daadwerkelijk geplaatst waren.