Vizier op volleybal

 

Het WK, de teams en de kanshebbers!

VoV. 30-08-2018. 5:33 uur. Op 9 september begint het WK voor mannen in Italië met de openingswedstrijd tussen Italië en Japan. En in Bulgarije om dezelfde tijd, lokaal een uurtje eerder, met het duel Bulgarije vs Finland. Het toernooi krijgt daarna op 12 september een vervolg als er in alle vier poules (twee in Italië, twee in Bulgarije) om wedstrijdwinst wordt gespeeld. Oranje komt ook op die datum in actie, de eerste tegenstander is Canada.

Het WK kent 24 deelnemende landen. Tien uit Europa (EU), vijf uit Midden en Noord Amerika (MNA), vier uit Azië (AZ), drie uit Afrika (AF) en twee uit Zuid-Amerika (ZA). Polen is de titelverdediger. De nationale teams uit de diverse werelddelen zijn over de vier poules verdeeld, tevens is er bij de verdeling rekening gehouden met de world ranking van een ploeg op de FIVB ranglijst.

Italië (poule A) en Bulgarije (Poule D) zijn als organiserende landen ‘groepshoofd’, de nummers één (Brazilië) en twee (USA) van de FIVB ranking zijn in de poules B en C als ‘groepshoofd’ ingedeeld. De indeling geschiet verder volgens de zogenaamde ‘serpent methode’, in volgorde van de plaats op de ranking wordt een land aan een poule toebedeeld.

Daaruit komt dan de volgende indeling, met tussen haakjes de plaats op de FIVB ranking. Prominent afwezig is Duitsland, de nummer 10 van de FIVB ranking. De Duitsers werden door België in de derde kwalificatieronde uitgeschakeld.

Poule A: Italië (gastland 4), Argentinië (7), Japan (12), België (15), Slovenië (23) en Dominicaanse Republiek (38). Drie maal EU, één maal AZ, ZA, MNA

Poule B: Brazilië (1), Canada (6), Frankrijk (9), Egypte (13), China (20) en Nederland (25). Twee maal EU, één maal ZA, MNA, AF en AZ.

Poule C: USA (2), Rusland (4), Servië (11), Australië (16), Tunesië (24) en Kameroen (30).  Twee maal EU, twee maal AF, één maal MNA en AZ.

Poule D: Bulgarije (gastland 14), Polen (3), Iran (8), Cuba (16), Finland (18), Puerto Rico (29).  Drie maal EU, twee maal NMA en één maal AZ.

Als we naast de World Ranking ook kijken naar de Volleybal Nations League competitie van afgelopen zomer dan zijn van de zestien teams, die daarin uitkwamen, Duitsland en Korea nu niet van de partij.  Ongetwijfeld weet u nog dat Rusland de 2018 editie won voor Frankrijk, USA en Brazilië. En verder stonden in de VNL top tien Polen, Servië, Canada, Italië en Iran. WK gastland Bulgarije viel net buiten de top tien.

Wat zijn zo op het eerste gezicht zekerheden? In iedere poule kunnen we wel twee of drie teams aanwijzen die normaal gesproken naar de tweede ronde doorgaan. Het moet al raar lopen en er moet al volop gestunt worden als ze daartoe niet behoren:

Poule A: Italië en Argentinië. We denken dat Slovenië, België en Japan om de andere twee plaatsen gaan strijden, waarbij wij Japan daarvoor de minste kans geven.

Poule B: Brazilië, Frankrijk en Canada. Nederland zal van Egypte en China moeten winnen en kan wellicht tegen Canada voor een stuntje zorgen. Gezien ook de oefencampagne in de voorbereiding zullen Brazilië en Frankrijk wel een maatje te groot zijn.

Poule C: We verwachten dat Tunesië en Kameroen hier de poulefase van de eerste ronde niet zullen overleven. Wel door dus USA, Rusland Servië en Australië.

Poule D: Polen, Iran en Bulgarije zullen zich waarschijnlijk wel als eerste drie plaatsen. Cuba en Finland lijken de kandidaten voor de vierde plaats.

De opzet van het toernooi is dus dat van elke poule in de eerste ronde de beste vier ploegen doorgaan naar de tweede ronde en er dus acht naar huis gaan. Blijven er zestien teams meedoen, die worden verdeeld over vier poules van vier teams, waarvan de indeling als volgt is:

Poule E: 1A, 2B, 3C, 4D. Poule F: 1B, 2A, 3A, 4C. Poule G: 1C, 2D, 3D, 4B. Poule H: 1D, 2C, 3B, 4A.

Ervan uitgaande dat Oranje zich als vierde plaatst in poule B (na bijvoorbeeld Frankrijk, Brazilië en Canada) zouden ze in de tweede ronde, die op 21 september begint, dus zomaar in poule G bij Rusland, Iran, Bulgarije, ingedeeld kunnen worden. Zou kunnen, hoeft niet persé, kan ook USA, Bulgarije, Finland zijn.

Aan het eind van de tweede ronde worden de behaalde punten in de eerste twee rondes bij elkaar opgeteld. De vier poulewinnaars (1E, 1F, !G, 1H) en de twee teams met dan de meeste punten gaan door naar de derde ronde, die dan dus uit zes teams bestaat. Van de twee poules van drie gaan de nummers één en twee naar de kruisfinales en strijden daarna om de medailles. Wie er uiteindelijk overblijven bij de laatste zes lijkt niet zo moeilijk te voorspellen als we naar de historie van de laatste jaren, zeg vanaf 2010,   van het WK de OS en de World League (WL) kijken.

2010: WK op het podium Brazilië, Cuba, Servië. WL: Brazilië, Rusland en Servië.

2011: WL: Rusland, Brazilië en Polen

2012: OS Londen top vier Rusland, Brazilië, Italië en Bulgarije. WL: Polen, USA en Cuba.

2013: WL: Rusland,  Brazilië en Italië

2014: WK op het podium: Polen, Brazilië en Duitsland. WL : USA, Brazilië en Italië

2015: WL: Frankrijk, Servië en USA.

2016: OS Rio top vier Brazilië, Italië, USA en Rusland. WL: Servië, Brazilië en Frankrijk

2017: WL: Frankrijk, Brazilië en Canada

2018: Met bovenstaande opsomming in gedachten en de eindstand van de Volleybal Nations League in dit jaar konden Brazilië, Frankrijk, Rusland, USA, Italië en Polen/Servië  weleens de grote kanshebbers voor de laatste zes zijn. Een aantal teams is waarschijnlijk al blij als ze een wedstrijd winnen of door gaan naar de tweede ronde. We gaan het zien!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.