Het zaterdag volleybal in Europa

VoV, 15-11-2020. 6:40 uur. Zoals de laatste weken vaker wordt er elders in Europa met in achtneming van de daar geldende corona maatregelen (geen publiek) wel gevolleybald. Een overzicht van de wedstrijden waarbij landgenoten in actie kwamen.

Duitsland: In de Bundesliga dames kenden de wedstrijden SSC Schwerin vs. Erfurt, Suhl vs. Münster en MTV Stuttgart vs. NawaRo Straubing allemaal een 3-0 uitslag. Erfurt kreeg 20, 22 en 17 punten mee, bij Münster bleef de teller op 19, 14 en 19 punten staan en NawaRo Straubing moest genoegen nemen met 17, 19 en 16 punten. MVP-titels waren er voor Laura de Zwart (Suhl, 12 punten) en Iris Scholten (Straubing, 12 punten)

Bij Schwerin had Femke Stoltenborg een invalbeurt (1 punt), Nicole Oude Luttikhuis had ook een invalbeurt, maar stond ook een set in de basis. Zij scoorde 2 keer. Schwerin had het blokkerend met 14 om 4 punten goed voor elkaar. Dagmar Boom had bij Suhl een serveer-invalbeurt. Demi Korevaar maakte 6 punten voor Münster, Sarah van Aalen kon er eentje laten noteren. Zij stond in de derde set in de basis, nadat ze in de tweede erin was gewisseld. Juliët Lohuis maakte 7 punten voor Stuttgart, ook zij stond in de derde set in de basis na een invalbeurt in de tweede.

Stuttgart blijft op één (5-15), Schwerin staat op drie (6-14), Suhl is zesde (5-6), Straubing negende (5-40 en Münster tiende en voorlaatste met 6-3.

Frankrijk: Chamalières vs. Mulhouse kende een 1-3 uitslag. Na het verlies van de eerste set met 25-22 herpakten de ploeg van Tessa Polder zich en hield de thuisploeg drie keer onder de twintig. Met 19-25, 14-25 en 18-15 veranderden ze de 1-0 achterstand in een 1-3 zege. Opslag (3 om 11 aces) en aanval (39 om 48 punten) maakten het verschil.

Béziers vs. Paris werd een zege voor de thuisploeg, dat na de zege van gisteren derde op de ranglijst staat. Paris is achtste. Het werd 3-0, waarbij de gasten uit de Lichtstad in de derde set bijna tot setwinst kwamen (26-24), daarvoor was Béziers met 25-20 en 25-14 de betere ploeg. Paula Boonstra scoorde 10 keer voor Paris St. Cloud.

Italië: Firenze vs. Casalmaggiore kende een 3-0 uitslag, met een lange en spannende tweede set, die pas bij 32-30 ten einde was. Dat de teams zo aan elkaar gewaagd konden zijn leek het in de eerste set niet op, die won Firenze met 25-12, in de derde hielden ze het gemiddelde van deze twee aan met een 25-21 uitslag. Beliën scoorde 4 keer, ze stond de hele wedstijd in de basis.

Bij Novara s. Conegliano was de nummer twee van de ranglijst gastheer voor de ongeslagen koploper. En die bleef ongeslagen, maakte korte meppen met de directe achtervolger in de stand, ook al was het verschil meer dan 10 punten. Novara kwam in geen set tot aan de twintig punten, en kon de wedstrijd niet langer dan drie sets laten duren. Binnen een uur en tien minuten stond er 18-25, 14-25 en 16-25 op het scorebord. Helder en duidelijk.

Nika Daalderop had in de tweede set een invalbeurt bij Novara, stond in de derde in de basis en scoorde 5 keer. De Kruijf kreeg 6 punten op naam voor Conegliano, topscorer werd Egonu met 21 punten. Het spreekt vanzelf dat Conegliano de ongeslagen koploper blijft. Hun zegereeks duurt al 31 wedstrijden.

Polen: LKS Lodz vs. Legionowo werd een 3-0 zege voor de thuisploeg, met Britt Bongaerts drie sets op spelverdeling. De bezoekers kregen 21, 18 en 18 punten mee. Een dag eerder had Chemik Police van Indy Baijens met 3-0 gewonnen van Wroclaw. Daar stopte de telling op het scorebord bij 21, 16 en 22 punten. Baijens kwam via een invalbeurt één keer binnen de lijnen.

Lodz staat vijfde met 8-13, Chemik Police is zevende met 9-11, de ongeslagen koploper is Rzeszow met 9-27.

Rusland: Laura Dijkema boekte met Lokomotiv Kaliningrad de derde zege op rij. Uit bij Cheliabinsk werd er met 0-3 gewonnen via 18-25, 16-25 en 17-25. Haar ploeg staat op de zevende plaats met 11 punten uit 6 wedstrijden.

Frankrijk:  Gijs Jorna en Michael Parkinson verloren met Toulouse uit bij Cannes met 3-1. De tweede en derde set waren met 29-27 en 23-25 spannend, de andere twee gingen ruim naar de thuisploeg met 25-19 en 25-20. Jorna scoorde 12 keer, Parkinson 6 keer. Cannes had met name blokkerend (16 om 6 punten) veel voordeel. Toulouse staat vierde (7-11), Cannes is de nummer twee (7-14).

In Ligue B won Nancy van Fabian Plak met 3-0 (23, 23, 22) won St. Quentin. Plak scoorde 10 keer. Zijn ploeg staat tweede met 6-14.

Duitsland: Bij de mannen in de Bundesliga verloor Stijn van Tilburg met Grizzlys Giessen met 3-0 bij BR Volleys in Berlijn. Ze kregen 15, 21 en 21 punten mee bij de koploper. Daarvan scoorde van Tilburg er 5, hij haalde een scoringspercentage van 20% in de aanval. Zijn ploeg staat 7de, met 6 punten uit 5 wedstrijden.

Volleys Herrsching vs. Lüneburg kende in de derde set met 33-31 een spannende finale, waar maar geen eind aan leek te komen. Het was de laatste setwinst van de thuisploeg, daarvoor waren ze ook al met 25-17 en nogmaals 25-17 van kant gewisseld. De foutenlast (16 om 24) en de blokpunten (9 om 4) maakten voornamelijk het verschil. Luuc van der Ent scoorde 6 keer voor de thuisploeg. Herrsching staat op de derde plaats met 7 punten uit 4 wedstrijden.

België: In de EuroMillions League bij de mannen in België won Lindemans Aalst met 1-3 bij Leuven. De eerste set was met 26-24 voor de thuisploeg, daarna pakte Aalst de winst via 22-25, 24-26 en 22-25. Twan Wiltenburg scoorde 6 keer, hij begon vier sets in de basis.