Vizier op volleybal

 

Interview Teun Buijs

VoV, 17-07-2020. 14:05 uur. Trainer/ coach Teun Buijs heeft zijn contract bij de Bundesliga club USC Münster verlengd. Ook volgend seizoen is hij dus verantwoordelijk voor de prestaties van de ploeg. Op de website van USC Münster was een groot interview te lezen met hem en met Ralph Bergman, die de nieuwe ‘Sportlicher Leiter’ van USC is. Wij hebben ons gericht op de antwoorden van Teun Buijs, met een enkele uitzondering.

Het is zomer, vakantietijd. Heb je ook vrijaf? Ben je er even helemaal uit of ben je toch nog steeds met de club en met het nieuwe seizoen bezig?

“Bij mij staat de vakantie ook nog volledig in het teken van volleybal. Mijn hele gezin heeft banden met deze sport. Dochter Anne speelt in Oranje. Mijn zoon is ook trainer bij een Nederlandse topploeg uit de Eredivisie. Ik probeer hem met mijn ervaring te steunen. Op dit moment zijn we in Zuid-Duitsland aan de Chiemsee, een mooie plek om op andere gedachten te komen. Maar de planning van de voorbereiding op het nieuwe seizoen met krachttraining, oefenwedstrijden, voedingsadviezen, sportpsychologische aspecten en nog vele andere zaken houdt me natuurlijk ook in de vakantie bezig.”

De kern van USC is in grote lijnen ingevuld. Steunpilaren Lina Alsmeier en Ivana Vanjak zijn vertrokken en talent Luisa Keller behoort ook niet meer tot de selectie. Nieuw zijn Nele Barber, Anika Brinkmann, Helo Lacerda en Adeja Lambert. Hoe staat de ploeg er in vergelijking met het vorig seizoen voor?

“We hebben een compleet nieuw team met veel jonge speelsters moeten samenstellen in de laatste weken van het voortijdig afgebroken seizoen. Een aantal dames heeft een transfer naar een topteam gemaakt, maar we wisten steeds weer goede speelsters toe te voegen om het team op sterkte te houden. Ook in het komende seizoen zullen we een goed en interessante ploeg hebben. Ook al is van de passlijn bijvoorbeeld alleen libero Linda Bock nog over. We hebben geprobeerd het team weer compleet te maken via een mix van ervaring, talent en power.

Anika Brinkmann heeft veel ervaring en power, Helo is een sterke diagonaal, ze is blokkerend en verdedigend goed. Haar Braziliaans temperament moet de ploeg naar een hoger niveau tillen. Adeja en Nele zijn nog jong en moeten voor veel energie in de ploeg zorgen en dan is er natuurlijk ook nog Liza Kastrup. Al met al heeft de trainersstaf vele tactische mogelijkheden tijdens de wedstrijden.”

Veel teams hebben hun selectie opnieuw samengesteld. Bestaat de Bundesliga top nog steeds uit Stuttgart, Schwerin en Dresden met daarna een stuk of vier teams, waaronder USC Münster, die tegen één van deze drie mogen spelen om het ‘brons’.      

“In de laatste seizoenen hebben SC Potsdam en Ladies in Black Aachen getoond dat de Top 3 te verslaan is. Wij hadden een voortreffelijke tweede helft van het vorige seizoen met overwinningen op Stuttgart, Dresden, Aachen en Vilsbiburg. Onze ervaren nieuwe ploeg hoeft eigenlijk voor geen enkel team onder hoeven doen.

Spelverdeelsters Taylor Nelson en Sarah van Aalen beginnen aan hun tweede jaar bij USC, hetgeen een groot voordeel is. Ook de drie midspeelsters (o.a. Demi Korevaar) zijn gebleven, waardoor we een bijzonder goede en snelle eerste tempo aanval kunnen spelen. Serverend zijn de dames allemaal sterk en ook op de andere onderdelen staan ze hun ‘mannetje’. De sleutel tot succes zal de passing zijn. Die moet zo snel mogelijk naar het door ons verlangde niveau, waarbij het wel zo is dat we in de eerste seizoenshelft al vlot veel wedstrijden moeten spelen. Wat de overige teams betreft, we zullen wel zien hoe die ervoor staan.”

Wat zou de impact kunnen zijn als er wedstrijden zonder publiek dienen te worden gespeeld? Die mogelijkheid is in de eerste seizoenshelft toch zeker aanwezig.

“Daar wil ik eigenlijk helemaal niet aan denken. Mij lijkt dat verschrikkelijk. Spelen zonder publiek. Sport en met name volleybal betekent emotie, zonder fans op de tribune heb je het gevoel dat het geen echte wedstrijd is”

Is het misschien een voordeel als er geen publiek toegelaten wordt, om dan vroeg in de eerste seizoenshelft uit tegen Schwerin en Dresden te moeten spelen?

“We moeten maar afwachten hoe de teams met die situaties omgaan. De speelsters moeten mentaal sterk zijn, om goed op zulke omstandigheden te anticiperen. Misschien heeft de bezoekende ploeg een voordeeltje, als er geen fans van de thuisploeg op de tribune zitten.”

De eerste topper is de achtste finale voor de beker tegen Rote Raben. Staat er in dat duel al meer op het spel dan het ticket voor de kwartfinale. Is dit misschien al de eerste prioriteit van het seizoen.

“Elke Bundesliga speelster weet wat het betekent om mee te doen in de bekercompetitie. Het zijn grote en belangrijke wedstrijden, die via een heel kort traject naar een titel kunnen leiden. Dresden redde vorig jaar hun seizoen met de ‘Pokal’ winst. Voor iedere ploeg is het een uiterst belangrijk toernooi, we hebben dan wel thuisvoordeel, maar we zullen het beslist niet cadeau krijgen van de Rote Raben.”

Zowel Teun Buijs als Ralph Bergmann zijn ervaren trainers. Buijs weet van de hoed en de rand bij USC, Bergmann is er nieuw in de functie van ‘Sportlicher Leiter’. Hoe was de samenwerking in de eerste paar maanden?

Teun Buijs: “Axel Büring (Sportdirector) en ik waren ervoor om een full time ‘Sportlicher Leiter’ aan te stellen en ik ben blij dat de club en sponsor LVM dit mogelijk hebben gemaakt. Ralph en ik zijn beide professionals en streven dezelfde targets na. Sedert mei van dit jaar hebben we elkaar veelvuldig gesproken. Tezamen hebben we het team en alles rondom het team voorbereid, vanwege corona veel en vaak via beeldbellen, maar ik ben de mening toegedaan dat we goed werk hebben verricht, zodat we een goede start van het nieuwe seizoen kunnen hebben.”

Ralph Bergmann: “Die was goed, maar dat de samenwerking tot nu door de coronaperiode wel anders was dan normaal zou zijn voor een Bundesliga club, is wel duidelijk. Als de voorbereiding, de oefen- en de eerste competitiewedstrijden erop zitten kunnen we er meer van zeggen. Ik ben er nieuwsgierig naar en verheug me er nu al op”

Waar staat USC Münster aan het eind van het seizoen? En waar over twee of drie jaren?

“We streven ernaar om de club goed door de coronaperiode te loodsen en een sportief en financieel gezonde basis te hebben en te behouden. De contacten met de sponsoren, de media en de fans moeten verder uitgebouwd worden. Sportief willen we in de toekomst tot de beste teams van Duitsland gaan behoren en meedoen om de titel.”

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood. Bron website USC Münster.