Vizier op volleybal

 

Itapema, twee duo’s naar kwartfinale

VoV, 18-05-2019. 5:38 uur. Gisteren werden eerst de verliezersronde in de poule afgewerkt, die voor de winnaar een plaatsje in de tussenronde, de zgn. KO ronde, voor de achtste finales opleverden. Voor Nederland was dat van toepassing voor Sinnema / Bloem en Keizer / Meppelink bij de dames en Varenhorst / van de Velde bij de mannen. Stubbe / van Iersel en Brouwer / Meeuwsen waren als poulewinnaar al verzekerd van een plaatsje bij de laatste zestien.

Laura Bloem en Jolien Sinnema speelden tegen Behrens / Tillmann uit Duitsland een sterke partij die ze winnend afsloten. Na de 5-5 in de eerste set scoorden ze vijf keer achter elkaar zonder een punt tegen te krijgen. Het verschil van vijf punten bij 10-5 hielden ze vast via 13-8, 16-11 en 19-14. Duitsland kon nog iets terugdoen, maar bedreigend werd het niet. De set ging met 21-17 naar Nederland.

In set tweede was 4-0 een prima start voor het BTN duo. Even kwam Duitsland terug (7-5, 8-6, 10-8, 14-13) maar kon nooit de gelijkmaker op het scorebord krijgen. De 18-17 werd 20-19 waarna Sinnema / Bloem het laatste punt voor de 21-19 en 2-0 scoorden. Zij waren dus door naar de KO ronde.

Tegenstander opnieuw een Duits duo, te weten Ittlinger / Laboureur. Dat werd twee sets een spannend gebeuren. De eerste set ging met 21-19 (tussenstanden 2-5, 9-12, 13-13 en 19-16) naar Duitsland, de tweede met 19-21 (tussenstanden 6-8, 10-11, 17-18) naar Nederland. In de tiebreak capituleerden Sinnema / Bloem na 5-4. Duitsland sloeg het gaatje naar 7-4 en bouwde via 10-6 uit naar setwinst met 15-7.  Laura Bloem / Jolien Sinnema sloten het toernooi als 17de af.

Sanne Keizer en Madelein Meppelink moesten het in de verliezersronde van de poule opnemen tegen  Amaranta / Lobato uit Spanje. In de eerste set was het tot 13-13 gelijk opgaand, vervolgens namen Keizer / Meppelink het initiatief . Ze maakten 17-13 en hielden dat verschil vast. Met 21-16 werd de set in hun voordeel bijgeschreven. In de tweede doorgang was het verschil nog een stuk duidelijker. Keizer / Meppelink lieten er geen twijfel over bestaan wie er het meeste recht had om door te gaan naar de tussenronde, met een dikke 21-14 zetten ze hun Spaanse tegenstander aan de kant.

In de tussenronde speelden ze tegen Taiana Lima / Talita uit Brazilië. Gedurende drie sets waren de beide duo’s heel erg aan elkaar gewaagd, was de spanning volop aanwezig. Drie keer brachten twee punten verschil aan het eind de beslissing. Maar die viel wel in het nadeel van Keizer / Meppelink uit. Via 21-19 en 21-23 werd het 1-1. De winst ging via 15-13 in de tiebreak naar Brazilië. Het duo Keizer /  Meppelink is dus ook uitgeschakeld en sloot het toernooi als 17de af.

Ook de achtste finales werden gisteravond nog afgewerkt. Stubbe – van Iersel (foto boven) kregen Ittlinger / Laboureur, die eerder op de dag Sinnema / Bloem hadden uitgeschakeld, als tegenstander. Over spannend en gelijkopgaand gesproken! Nederland won met 2-0 via twee keer 25-23, een zaaluitslag in het zand. Meer dan drie kwartier duurden de twee sets voordat Nederland de winst binnen had, prachtige prestatie van het niet BTN duo om als laatste Nederlands damesduo de Oranje eer in Itapema te verdedigen. In de kwartfinale spelen ze vandaag tegen Taiana Lima / Talita, die eerder gisteren Keizer /Meppelink hadden uitgeschakeld.

Tussenbalans:

  • Sinnema / Bloem, uitgeschakeld, eindigen als 17de
  • Keizer / Meppelink, uitgeschakeld, eindigen als 17de
  • Stubbe / van Iersel, door naar de kwart finale.

Bij de mannen speelden Varenhorst / van de Velde (foto boven) in de tussenronde voor de achtste finales tegen Popov / Kordieiev, die eerder van Brouwer / Meeuwsen in de poulefase hadden verloren. Het werd een 2-0 zege voor de Nederlanders. In de eerste set namen ze meteen afstand (5-2, 8-4) en lieten ze zich niet meer achterhalen. Via 14-10 en 18-13 haalden ze de 1-0 setstand binnen. In de tweede doorgang kon het duo uit Oekraïne het verschil minder groot houden, maar uiteindelijk moesten ze opnieuw hun meerdere erkennen in het BTN duo. Met 21-18 gingen Varenhorst / van de Velde door naar de achtste finale.

Daarin speelden ze tegen het Braziliaanse duo Evandro / Bruno Schmidt. Evandro won vorig jaar Itapema met Oscar en was dus titelverdediger. Maar werd onttroond door Varenhorst / van de Velde. Met 0-2 in sets gingen de Nederlanders heel erg knap met de winst aan de haal, via 17-21 en 19-21. In de kwartfinale spelen ze vandaag tegen Grimalt / Grimalt uit Chili.

Brouwer / Meeuwsen sloten  de dag in Itapema af. Om 23:40 uur Nederlandse tijd ging het voor hen tegen Bourne / Crabb om een plek in de kwartfinale. Nederland verloor met 1-2. In de eerste set waren Brouwer / Meeuwsen met 22-20 nog net de betere ploeg, daarna kantelde het voordeel naar hun tegenstanders. Met 15-21 en 8-15 pakten zij de 1-2 zege.

Tussenbalans:

  • Brouwer / Meeuwsen,  uitgeschakeld, eindigen als 9de.
  • Varenhorst / van de Velde, door naar de kwartfinale.

We gaan u natuurlijk informeren hoe het afloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.