Kalinko H1 knokt zich naar zege

VoV, 18-12-2017. 13:30 uur. Na een aantal matige resultaten is het de mannen van Kalinko Heren 1 weer gelukt om een wedstrijd met overtuiging te winnen. In de eigen Houtrust versloegen ze VCS met 3-1.

Het spel was niet vier sets lang van het allerhoogste niveau, maar het lukte de Scheveningers dit keer wel om met veel energie en vechtlust het initiatief te grijpen en de tegenstander op de knieën te dwingen.

In de eerste set schiet Kalinko al meteen goed uit de startblokken. De passlijn van libero Nathan van Adrichem en passer-lopers Jord van Duijl en Robin  Westerman staat stevig, spelverdeler Frank Pronk speelt een snel en gevarieerd spel en diagonaal Merijn Wijngaard scoort met rake klappen. Bij 19-15 staat er een ruime voorsprong op het scorebord en lijkt er geen vuiltje aan de lucht.

Dan weet VCS zich echter terug te knokken en bij 21-21 staan de teams gelijk. Vervolgens scoren beide teams hun side-outs, maar blijft Kalinko aan de goede kant van de streep. Bij 25-23 gaat de set naar Scheveningse kant.

Vol goede moed beginnen de mannen van Kalinko aan de tweede set. Maar vanaf 10-10 grijpt VCS het initiatief en nemen ze een voorsprong van vijf punten. Het lukt Kalinko niet om het tij te keren. Vooral de eigen foutenlast neemt toe, zowel in de aanval als de serve.

En het blijkt lastig om als team te blijven functioneren als je als individuele speler niet lekker in de wedstrijd zit. Dat is ook het belangrijkste advies van coach Arie van Wolferen nadat de tweede set met 21-25 verloren gaat: probeer elkaar te helpen als het tegenzit en probeer samen tot oplossingen te komen.

In die derde set komen Jasper Wiersma, Romeo Tuinman en oudgediende Ard Pronk in het veld. Het spel schiet in het begin nog alle kanten op, wat zich ook in de stand vertaalt. Beide teams nemen om-en-om een voorsprong, en bij 18-21 lijkt VCS definitief aan het langste eind te trekken maar na een time-out van Van Wolferen scoort Kalinko vijf punten op rij. Diagonaal Wijngaard bouwt een muur op als blok, waar VCS zich op stukslaat. En wanneer Ard  Pronk een belangrijk punt scoort op 23-22, is het verzet van VCS gebroken en gaat de set met 25-22 naar Kalinko.

In de vierde set ligt het initiatief toch weer bij VCS, dat vecht om een vijfde set uit het vuur te slepen. Bij 2-6 en 11-15 lijkt ze dat ook te lukken. Maar dan begint de grote Robin Westerman-show die het ene naar het andere punt scoort op de buitenkant. En dat op de meest frustrerende wijze voor de tegenstander: alles via de handjes van het blok. Zoals coach Arie van Wolferen het uitdrukt: die punten tellen dubbel.

Kalinko loopt vervolgens uit naar een grote voorsprong, nadat VCS zich ook nog stuk bijt op de serve van Westerman. Bij 25-21 is de set, en daarmee de wedstrijd, beslist. 3-1 voor Kalinko, vier punten in de tas.

Hoewel het niveau misschien niet altijd om over naar huis te schrijven was, is het wel bemoedigend om te zien dat de Kalinko – mannen door te knokken toch de winst weten te pakken. En dat is toch een fijne manier om het kalenderjaar af te sluiten!

In de eerste week van januari speelt Kalinko weer tegen VCS, maar dan in Sassenheim, en voor de beker. Hopelijk dan met net zo’n positief resultaat!