Kort en krachtig: Het buitenland.

VoV, 19-12-2023. 14:00 uur. We nemen u mee naar het buitenland waar Nederlandse speelsters en spelers met hun teams actief zijn. Nadat we vanmorgen al Duitsland, Italië en België hebben gedaan volgt nu een overzicht van de overige Landen/ teams.

Finland:

Liiga Ploky deed in de uitwedstrijd tegen LP Vampula goede zaken. De ploeg van Anna Mebus won met 2-3. Twee keer zagen ze een voorsprong in sets verloren gaan, maar na de 13-15 in de tiebreak was het over en uit voor de thuisploeg. Spelverdeelster Anna Mebus scoorde 9 keer, waarvan 3 blokpunten en 2 aces. Haar ploeg bezet de 7de plaats (12-14) op de ranglijst, de tegenstander staat nu 5de (12-20).

Zwitserland:

Het Nederlandse onderonsje tussen de teams van Puck Hoogers (Lugano) en Hyke Lyklema/ Florien Reesink (Volley Genève) eindigde in een 3-0 zege voor Lugano. Met 25-12 en 25-19 waren de eerste twee sets helder en duidelijk, de derde was met 26-24 spannend. Puck Hoogers scoorede 13 keer, spelverdeelster Hyke Lyklema stond twee sets in de basis en pakte 1 puntje mee. Florien Reesink, die de laatste weken twee keer MVP bij haar ploeg was, was wederom foutloos op de servepass

De topper tussen Viteos NUC (koploper) en Pfeffingen (tweede) werd een 3-0 zege voor Viteos. Na de 26-24 in de eerste set werd het vervolgens 25-19 en 25-16 in de tweede en derde. Nicole Oude Luttikhuis scoorde 3 keer tijdens twee invalbeurten.

Viteos blijft dus koploper (11-28), Pfeffingen is tweede (11-22), Lugano zesde (11-18) en Genève achtste (11-12

Turkije:

Celeste Plak verloor met Besiktas   thuis met 1-3 van Nilüfer. Via 23-25, 25-18, 21-25 en 22-25. Plak had aanvallend een hele drukke middag, ze kreeg 58 set-up, ieder derde set-up ging naar haar. Ze scoorde totaal 23 keer. Haar ploeg staat elfde op een ranglijst van 14 teams.

Sarah van Aalen was met VakifBank bij het WK voor clubteams. Het Turkse Eczacibasi was er ook en won het toernooi na een indrukwekkende vijfsetter in de finale tegen VakifBank. Zilver dus voor van Aalen.

Fenerbahce van Dick Kooy, won met 1-3 bij Hatay. Kooy scoorde 17 keer. En Halkbank van Abdel-Aziz behaalde een 1-3 zege bij  Galatasaray. Abdel-Aziz maakte 25 punten.

De drie teams met Nederlanders in de ploeg staan op het podium. Fenerbahce (12-34) is eerste, Halkbank tweede (11-32) en Ziraat Bankasi, dat niet speelde, derde (12-31). Fenerbahce en Halkbank verloren nog niet.

Griekenland:

Panathinaikos van Maret Grothues won met 1-3 bij Thessaloniki. Maret scoorde 5 punten. En Maarten van Garderen won met PAOK met 1-3 bij AO Kalamata. Van Garderen scoorde 16 van de 72 eigen punten. Zijn ploeg staat derde (7-13), Olympiacos is met 7-21 koploper.

Duitsland:

Giesen won met 3-0 (15, 11, 17) van Freiburg, Michiel Ahyi speelde niet, zijn ploeg staat derde, 5 punten achter koploper BR Volleys. Düren van Luuc van der Ent verloor met 2-3 van Lüneburg.  Na 0-2 achter besliste de tiebreak met 18-20 de strijd. Van der Ent scoorde 11 keer. Siebe Korenblek speelde niet. Düren is zesde, 8 punten achter BR Volleys.

Frankrijk:

Tours won uit met 2-3 van Nice. Via 22-25 in de vierde set konden ze de tiebreak afdwingen, die ze vervolgens met 13-15 wonnen. Michaël Parkinson scoorde 7 keer, hij stond 3 sets in de basis en had daarna een invalbeurt. Zijn ploeg bezet de zevende plaats op de ranglijst, Nice staat twaalfde.

Roemenië

De topper in Roemenië was Rapid Bucuresti tegen Alba Blaj, de nummer twee en één in de stand. Bucuresti won met 3-0 (19, 19, 20) en staat nu met 27 punten twee punten voor op Alba Blaj. Anneclaire ter Brugge speelde niet.

Tsjechië:

Zowel Karlovarsko als Budejovice wonnen hun wedstrijden. Karlovarsko met 0-3 bij Usti, Budejovice met 2-3 bij Liberec. Daar waren met name de eerste (30-28) en vijfde (14-16) set spannend. Wessel Keemink pakte een blokpunt mee voor Karlovarsko, Stijn van Schie scoorde 9 keer voor Budejovice, dat de derde plaats op de ranglijst bezet. Karlovarsko staat een plek lager. Lvi Praag is de koploper.

Oostenrijk:

Waldviertel van Daan Streutker verloor met 3-0 van Aich/ Dob. Streutker had een scoringspercentage van 100%, hij scoorde aanvallend 5 keer. Waldviertel is derde (12-25), Hypo Tirol is met 11-31 koploper.

Oekraïne:

Gijs Jorna staat met Epicentrum op de tweede plaats in Oekraïne. Zijn ploeg won met 3-0 van hekkensluiter Tsjernihiv, dat 11, 11 en 16 punten meekreeg. Jorna speelde 1 set en scoorde daarin 4 punten.

Polen:

ZAKSA van Twan Wiltenburg verloor met 1-3 van Project Warszawa, dat op de tweede plaats staat. ZAKSA is de nummer negen in de stand. Wiltenburg speelde niet.

China:

Iris Scholten verloor met Shenzhen in poule B, die net als poule A uit 8 teams bestaat, met 3-0 van Jiangsu ECE. Haar team kreeg 13, 19 en 21 punten mee. Iris scoorde 9 keer. In de B poule gaat Shanghai (13-39) aan de leiding, Shenzhen staat vierde met 13-17. In de A poule bezet Tianjin, dat afgelopen week derde werd bij het WK voor clubteams, de eerste plaats met 11-33.

Zuid-Korea:

Thijs ter Horst verloor met Kepco met 1-3 van koploper Woori. De derde set was met 25-22 voor Kepco, de andere drie gingen met 25-27, 21-25 en 22-25 naar de bezoekers. Ter Horst werd met 21 punten topscorer bij Kepco, dat met 16-24 op de vierde plaats staat. Woori is koploper met 16-34.