Vizier op volleybal

 

KP: Weekend-toppers/top-weekend Sliedrecht

VoV, 13-03-2019. 10:00 uur. Voor de liefhebber van Nederlands topvolleybal is Sliedrecht dit weekend de ‘place to be’. In sporthal de Basis worden de topduels van de Eredivisie dames en heren gespeeld. Het zou zomaar kunnen dat de eerste piketpaaltjes voor de race naar de play – offs met de tekst ‘tot hier en niet verder’ daar in de grond geslagen worden. Wat is de situatie?

  • In de Kampioenspoule bij de mannen ontvangt Sliedrecht Sport (4de, 10 punten) ‘Angstgegner’ Draisma Dynamo (2de, 11 punten). Angstgegner omdat Dynamo in het reguliere seizoen zowel in Sliedrecht (2-3) als in Apeldoorn (3-1) won en ook in de beker te sterk was met 3-1.

“Het wordt de hoogste tijd voor revanche” zal de gedachte in Sliedrecht zijn, mede omdat darmee de zo vurig gewenste play off plaats in de kampioenspoule binnen bereik blijft. Immers Sliedrecht krijgt Orion en Lycurgus nog thuis en de Basis bleek eerder voor deze teams een moeilijk te nemen vesting. Met een zege houdt Sliedrecht alle kansen in eigen hand.  En Dynamo? Dynamo is de ploeg in vorm, verloor afgelopen week nipt van Lycurgus en had prima uitslagen in de duels daarvoor. Als je drie keer op rij van een tegenstander hebt gewonnen, zal een vierde keer er ook wel inzitten. Zonder daar te licht over te denken. Maar het behoort toch zeer zeker tot de mogelijkheden.

In Sliedrecht beginnen ze om 17:30 uur. Wouter de Baar is de eerste scheids, Hans Oomes de tweede. En de Nevobo voorspelt een 2-3 zege voor de gasten uit Apeldoorn.

 

  • In de Kampioenspoule bij de dames ontvangt Sliedrecht Sport (1ste, 15 punten) runner up Springendal Set-Up ’65 (2de, 13 punten) voor de topper. Zij beginnen om 20:00 uur. Set-Up heeft met haar vier overwinningen op rij een bepaalde status gekregen, want de Nevobo verwacht een 2-3 zege van de ploeg uit Ootmarsum.

In het reguliere seizoen was Sliedrecht thuis met 3-0 ( 13, 11, 20) te sterk en in de Schalm in Ootmarsum werd het na een enerverend gevecht 2-3 voor de bezoekers. De 29-27 in de vierde set was van thrillerformaat. De 10-15 daarna niet meer.

Set-Up verloor in de kampioenspoule nog niet, Sliedrecht ging in Sneek nog jammerlijk onderuit toen een 0-3 zege voor het grijpen was. Alles zal ervan afhangen hoe Set-Up de flow van de thuisvorm zal weten te behouden in dit uitduel. Wat dat betreft heeft de ploeg de schijn tegen,  van de top vier in het reguliere seizoen (Sliedrecht, Eurosped, Sneek, Zwolle) werd uit steeds verloren, terwijl Sliedrecht op één duel na (1-3 tegen Eurosped) alle thuiswedstrijden won en in de andere negen duels maar één setje afgaf. Zo bezien lijkt de Nevobo prognose redelijk optimistisch, maar wie weet welke krachten er loskomen als een ploeg eenmaal de flow te pakken heeft.

  • Als voorwedstrijd voor deze Eredivisie toppers speelt Sliedrecht Sport Heren 2 in de eerste Divisie B om 14:45 uur tegen Compaen.

Sliedrecht 2 staat veilig in de middenmoot, al is dat rekenkundig nog niet helemaal waar. En Compaen vecht ervoor om uit de gevarenzone te komen. Een eerste stap daartoe deden ze vorige week met de verrassende thuiswinst op Inter Rijswijk II, de nummer twee van de ranglijst. Een nieuw succes zou de weg naar omhoog wel een eens een goede boost kunnen geven.

  • De dames van Sliedrecht Sport II zijn geen deelgenoot van al die spanning in de Basis. Althans niet door er bij aanwezig te zijn. Zij spelen om 19:00 uur in Stamproy tegen Stravoc, dat haar  uiterste best zal doen om van de p/d plaats af te komen.

Sliedrecht Sport II doet nog volop mee om de titel in de Eerste Divisie B en de promotie. Zij staan op de tweede plaats, met maar één puntje achter koploper VollinGo. Zij kunnen het zich dus niet permitteren om met hun gedachten bij hun vlaggenschepen in de Basis te zijn, voor hen telt alleen hun eigen duel en het streven om alle kansen op een succesvolle afloop van de reis zuidwaarts in eigen hand te houden.

We zijn wel benieuwd met welke resultaten de teams uit Sliedrecht het weekend afsluiten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.