Krekkers wint derby met vele gezichten

VoV, 27-09-2020.  9:03 uur. Sommige dingen veranderen nu eenmaal niet bij het volleybal. Soms is dat maar goed ook, soms juist niet. Zelfs corona kan dan geen wijziging brengen in hetgeen we gewend waren.

We noemen de derbysfeer bij Krekkers vs. Dynamo T, de gespannen koppies voor de eerste opslag, de muziek bij het inspelen, de luidkeelse aanmoedigingen van Dynamo assistent-coach Rob Luyrink, scheidsrechters die ‘iets’ zien dat er niet was en niets zien als er wel wat was, de gastvrijheid bij Krekkers, de harde klappen van Eline Goossen en de kleur van de kaarten, die nog steeds geel en rood zijn. Het perfecte stoplicht had ook nog groen nodig gehad, (waarvoor dan?), maar dat terzijde.

Krekkers vs. Dynamo vloog letterlijk alle kanten op, neem nou de opening series van bijvoorbeeld set één (0-6), set drie (5-0) en set 4 (1-8). Alsof de motor afgeslagen was bij de ploeg die achter kwam, alsof ze op zoek waren naar het contactsleuteltje om op te starten, alsof ze de startknop niet konden vinden. Neem nou de kaarten, rood voor Dynamo in de finale van set 2, rood tijdens de set wissel 2 naar 3, waardoor ze met een 1-0 achterstand aan de derde set begonnen, en geel in set 4. Je kwam ogen en oren te kort om het allemaal in je op te nemen. Maar gelukkig werd er ook nog een stevig potje gevolleybald.

Set 1. Aanval 11/15, blok 4/3, aces 4/3 en foutenlast 4/4. Dynamo schoot uit de startblokken met een serveserie naar 0-6. Krekkers sprokkelde wat puntjes bij elkaar (4-8, 7-12) en kreeg vervolgens weer een serie tegen, die de stand naar een hopeloos lijkende 7-17 tussenstand tilde. Zo hopeloos was het echter niet, de opslagen van Eline Rohaan en Laury Donker brachten met o.a. vier aces het verschil in de tussenstand terug naar twee punten bij 16-18, waarop Dynamo coach Dennis Polman zijn ploeg naar de zijlijn haalde.

Het verschil liep bij 20-23 naar drie punten, de voor de serve ingebrachte Thirza Wesselink leverde een aantal vlijmscherpe opslagen af, Laury Donker profiteerde blokkerend twee keer van een voorspelbare aanval en bracht de stand op 23-23. De laatste twee klappen deelde Dynamo uit voor de 23-25 setzege.

Set 2. Aanval 13/13, blok 1/1, aces 4/2 en foutenlast 5/7.  Het venijn zat in deze set duidelijk in de big points. Krekkers had in het begin een 8-5 voorsprong genomen, die Dynamo bij 12-12 weer van de borden had. Sophie Meijer en Eline Goossen waren succesvol voor de thuisploeg, bij de gasten hadden de buitenspeelsters het vizier goed staan. Tevens kregen ze een stel kadootjes in de schoot geworpen. Krekkers kwam op 18-15 voor en 20-21 achter.

Punt 22 voor Dynamo of 21 voor Krekkers was omstreden. De bal was uit na touché of gewoon uit. De 20-22 werd herzien in 21-21, commentaar leverde geel/rood op en een punt voor Krekkers, waardoor het niet 20-22 maar 22-21 werd. Thirza Wesselink had aan het eind van de set weer een aantal scherpe opslagen in voorraad, die Krekkers naar de 25-21 winst tilden.

Set 3: Aanval 11/8, blok 2/1, aces 3/1 en foutenlast 9/9. Bij 4-0 haalde Dennis Polman Dynamo al naar de zijlijn, Britt Hoek serveerde direct naar de time out een ace voor 5-0. Een hele serie fouten en scores van Ella Hazekamp verhoogden de stand naar 13-3. Krekkers zat op rozen, vergelijkbaar met de 7-17 stand uit de eerste set voor Dynamo.

Met series van drie en vier punten wist Dynamo de spanning weer terug te brengen bij 16-14, stevig geholpen door kadootjes van Krekkers. Ella Hazekamp sloeg drie keer vlot achter elkaar een punt binnen vanaf positie vier, Krekkers kwam op 21-14 22-15 en 24-18 en sloot met 25-19 verdiend winnend af.

Set 4: Aanval 11/14, blok 0/1, aces 0/2 en foutenlast 8/5. In no time liep Dynamo uit naar 1-8. Ieder schot was een hazen, als het mogelijk was geweest hadden de Dynamo dames met een schot twee hazen laten sneuvelen. Vooral vanaf positie twee was het keer op keer raak. Vooreerst stond Krekkers erbij en keek erna, dat veranderde toen Eline Rohaan de serve terughaalde en zij en Laury Donker voor een 6-8 tussenstand zorgden. Krekkers kwam tot aan 10-11, toen was het kruit bij wijze van spreken op, of vochtig geworden door de transpiratiedruppeltjes.

Dynamo profiteerde, en nam met reuzenschreven afstand. 10-14, 12-19 en 13-21. De zusjes Mensink scoorden makkelijk, Krekkers kreeg geen score meer op eigen serve op de borden, de side out, meer zat er niet in. Met een kanjer van een kill-block werd het 16-25 en 2-2, verlengen.

Set 5: Aanval 4/5, blok 3/1, aces 0/3 en foutenlast 2/8. Het waren de eigen fouten die Dynamo in de tiebreak de das omdeden. Hun eigen score kwam op +2 ten opzichte van de eigen score van de Krekkers, de foutenlast op -6. Vooral tot aan de set wissel bij 8-4 was het een beetje huilen me de pet op. Met 11-5 zette Krekkers koers richting een 3-2 zege, bij 11-8 ging trainer/ coach Frank van den Noort voor de zekerheid toch nog maar even de time out in, de 14-11, na een foutserve van Dynamo, werd heel hartelijk welkom geheten, waarna een blokpunt de strijd besliste.

Krekkers schreef de eerste twee punten in de Topdivisie bij. Dynamo het eerste puntje.

gh @ Vizier op Volleybal, Foto’s Jan van den Noort.