Kroatië en Cuba promoveren naar VNL-League

VoV, 01-08-2022. 4:23 uur. België en Kroatië speelden voor 2.000 toeschouwers tegen elkaar voor het VNL-ticket 2023. Het was tevens het duel tussen Britt Herbots (België) en Samantha Fabris, de twee speelsters die bij elke zege van hun ploeg tot nu toe een scorende hoofdrol speelden.

België vs. Kroatië: Aanvankelijk had België de meeste punten op het scorebord (4-6, 7-10) maar Kroatië had middels Fabris een veelvuldig scorende speelster in de ploeg. De achterstand werd veranderd in een voorsprong, die bij het passeren van de twintigpuntengrens vier punten bedroeg (21-17). In de setfinale werd het 23-18 om met 25-20 te eindigen.

De eerste helft van de tweede set had veel gelijkenis met die van de eerste set. België nam vlot een drietal punten afstand (4-7) en hield het voordeel tot aan de technische time out bij 8-12 aan hun kant. Kroatië kwam via een blokpunt op 12-14, maar zag vervolgens België weer uitlopen naar 12-17, waarop de time out van de thuisploeg volgde. Bij 15-20 stond de handvol punten verschil er nog, daarna ging Kroatië middels scores van uiteraard Fabris naar 19-21. Beide spelverdeelsters zochten hun koningsschutters in de setfinale. Herbots en Fabris verzilverden hun kansen. België kwam bij 20-24 op setpoint, Kroatië kon een setpoint ongedaan maken, daarna maakte hun foutserve een eind aan de set. Dus 1-1 in sets.

In set drie ging Kroatië onder aanvoering van Samantha Fabris naar een 6-1 en 11-5 voorsprong, waarvan ze het verschil in het verdere verloop van de set wisten vast te houden bij de tussenstanden 16-10 en 20-14. De inhaalrace van België bracht hen nog tot 23-21, door o.a. punten van Herbots en Guilliams, maar verder liet Kroatië het niet komen. Met 25-22 namen zij een 2-1 voorsprong in sets.

In set vier stond ‘blijven meedoen’ of ‘het ticket binnen halen’ op het spel. België moest winnen om niet definitief afscheid te nemen van de VNL-League, maar slaagde daar niet in. Tot aan 14-14 was die hoop er, nadat ze een eerdere achterstand van 6-3 en 8-5 hadden weggewerkt. Echter lukte het niet meer om de drie punten verschil bij 17-14 helemaal ongedaan te maken tot aan de finish. Bij 22-21 waren ze wel dichtbij, de scores naar 25-21 betekenden definitief afscheid van de VNL-competitie voor de Yellow Tigers. Kroatië neemt volgend jaar hun plaats in.

Samantha Fabris won het topscorers tweegevecht tegen Britt Herbots met 31 om 23 punten. Kroatië maakte het verschil in de eigen score (73 om 58) vooral aanvallend waarin ze met 61 om 44 punten de duidelijk bovenliggende partij waren.

De kleine finale om de bronzen plak ging tussen Columbia en Puerto Rico. Drie sets waren spannend en werden steeds met twee punten verschil beslist (27-25, 23-25, 25-23), twee keer in het voordeel van Puerto Rico, dat daarna de vierde set met 25-18 voor zich kon beslissen en dus derde werd.

Bij de mannen is het ticket voor de VNL-League van volgend seizoen naar Cuba gegaan. In de finale versloegen zij Turkije met 3-1 via de setstanden 25-17, 23-25, 25-20 en nogmaals 25-20. Cuba maakte aanvallend het verschil met 56 om 43 punten. Lagumdzija van Turkije werd met 22 punten de topscorer in de finale.

Derde werd Zuid-Korea dat voor 3.350 toeschouwers een 2-3 zege op Tsjechië behaalde. Tsjechië kon de 0-2 achterstand (19-25, 16-25) met twee nipte setzeges (26-24, 25-23) wegwerken, maar werd in de vijfde set via 20-22 toch nog naar een plek naast het podium verwezen. Donghyeck van Zuid-Korea scoorde 33 keer en werd daarmee de topscorer van de strijd om het brons.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB, Kroatië.