Kwartfinales bekertoernooi dames bekend

VoV, 02-12-2018. 7:30 uur. Nog één partij staat er open voor de kwartfinales van de Nevobo beker bij de dames, de overige posities zijn ingevuld. Vandaag speelt Eurosped om 13:00 uur in Amsterdam tegen US, daar wordt dan beslist welke ploeg zich als laatste plaatst. De koppelingen voor de kwartfinales op 5/6 januari 2019 zien er als volgt uit:

• VV Utrecht vs Sliedrecht Sport.
  • Dros – Alterno vs Pharmafilter US / Eurosped
  • SV Dynamo Apeldoorn vs Apollo 8
  • Peelpush vs Springendal Set-Up ’65.

De uitschakeling van Regio Zwolle Volleybal door Dros – Alterno was gezien de stand op de ranglijst wel een verrassing. De ploeg van Wilfried Groothuis kwam in eigen hal met 0-2 achter (20-25, 18-25), kon via 25-21 en 25-20 nog gelijk komen, maar zag daarna de kans op de volgende ronde na een vroege achterstand in de tiebreak in rook opgaan. “Einde bekertoernooi, en dat is een forse teleurstelling” vertelde trainer coach Groothuis nadien. “We konden niet in ons spel komen in de eerste twee sets, daarna verbeterden we ons en het leek erop dat we ons spel weer op orde hadden. Maar in de beslissende set werd er matig gestart en kon de vroeg opgelopen schade niet meer hersteld worden.  Erg jammer en een tegenvaller”, aldus Groothuis.

Sliedrecht Sport deed in Assen wat er van de landskampioen verwacht mag worden tegen een ploeg die een paar divisies lager speelt.  In een prachtige ambiance voor volle tribunes nam de koploper van de Eerste Divisie met opgeheven hoofd afscheid van het beker toernooi. In de derde set wisten ze zelfs nog de twintig puntengrens te passeren, maar na de 15-25 en 19-25 uit de eerste twee sets zat er geen verlenging van de wedstrijd met nog een set in. Sliedrecht haalde met 22-25 de 0-3 winst binnen is reist in de volgende ronde naar Utrecht, waar topdivisionist VVU de tegenstander is.

De revanchepartij staat al in de agenda, volgende week krijgt IMS / Voltena de kans om het bekerverlies tegen Peelpush in de beker recht te zetten. Gisteren verloren ze met 1-3. Twee sets kon Voltena het erg spannend maken en twee sets was Peelpush de duidelijk bovenliggende partij. Op de 17-25 in de eerste set volgde een 26-24 in de tweede, waarna Peelpush met opnieuw 17-25 op 1-2 voor kwam. In de vierde set kon de thuisploeg het setpoint voor een beslissende vijfde set niet verzilveren en met 25-27 ging de 1-3 zege mee naar Meijel. Peelpush speelt in de volgende ronde tegen Springendal Set – Up ’65.

In Ootmarsum bij Set-Up vs VC Sneek werd er weer, net als in de competitie,  een opslag vs servepass duel geleverd, dat door de thuisploeg, net als in de competitie,  werd gewonnen. Totaal 16 aces sloegen ze. Sneek begon erg sterk met Roos van Wijnen en Hester Jasper veelvuldig scorend vanaf de buitenkant. In de eerste set werd het gaatje van 8-8 naar 8-12 geslagen. Set-Up moest in de achtervolging kwam bij 19-20 en bij 21-22  nog op één punt, waarna eigen fouten de set besliste.

Tot aan 15-13 in de tweede set was er sprake van een wankel evenwicht, toen sloeg Carmen Oude Luttikhuis met 4 aces op rij de Sneker illusies op een tweede setzege aan flarden. Na de 20-13 werd met 25-15 de 1-1 stand een feit.

Trainer coach Paul Oosterhof ging in de derde set bij 14-11 en 16-11 de time out in. Sneek stond ‘Sneek – onwaardig’ te spelen en had na een aantal ‘vlieg hem erin’ acties van hester Jasper  tot aan 6-6 niet meer gescoord. Via 20-13 werd het 24-15, waarop nog drie puntjes van Sneek de stand een iets beter aanzien gaven, maar de 25-18 was weer helder en duidelijk.

In de vierde set kwamend e gasten weer vlot op een achterstand (9-4), maar herstelden zich mede omdat Set-Up in de daarop volgende periode de Sinterklaas gedachte hoog hield en veel punten weggaf, zonder er voor terug te krijgen. Bij 10-11 ging Sneek aan de leiding en tot aan pakweg 18-18 waren de ploegen aan elkaar gewaagd. In de slotfase eiste Merle Baasdam een hoofdrol op, ze verving de geblesseerd uitgevallen Kirsten kamphuis – Oude Luttikhuis en sloeg de thuisploeg met drie scores naar 23-19. Op de side out werd het 25-21. En dus 3-1, einde bekeravontuur voor Sneek.

Apollo 8 had in principe de makkelijkste opgave van alle teams in de achtste finale, en dus had KapMakelaardij / SSS de moeilijkste. Een Tweede Divisie vs Eredivisie confrontatie liep af zoals dat door 99,9% van de volgers werd verwacht. Apollo 8 won in Barneveld met 0-3 via de setstanden 18-25, 22-25 en nogmaals 18-25. Wat voor Sudosa – Desto geldt, is zonder meer ook op SSS van toepassing. Met opgeheven hoofd uit de beker en super trots mogen ze zijn op hetgeen ze bereikt hebben met de plaats in de achtste finale. Apollo komt een ‘oude bekende’ uit de Topdivisie tegen in de volgende ronde.

SV Dynamo Apeldoorn wordt de volgende tegenstander van de ploeg uit Borne,  zij bleven in Maria Parochie met 1-3 de baas over Krekkers. Bij 6-16 in de eerste set leek het een makkelijk middagje te worden voor de gasten uit Apeldoorn, maar twee inhaalmanoeuvres brachten de thuisploeg nog tot aan 18-22 voordat het doek in de eerste set met 19-25 definitief viel .

De 13-19 achterstand in de tweede set voorspelde niet veel goeds voor de thuisploeg, die donkere wolken werden weggeserveerd en via 18-19 en 22-22 werd de set tot grote vreugde van fans en speelsters met 25-23 binnengehaald. Het zesde ace in deze set van Krekkers was beslissend.

In de derde set leek zich de gang van zaken uit de vorige te herhalen. Dynamo kwam met 10-17 voor, maar kreeg het bij 17-19 toch nog even redelijk benauwd. Rake klappen van Joyce Wassen en een ace van Eva de Graaf maakten het verschil vijf punten bij 17-22, waarna de tweede poging om het spannend te maken (21-23) door Bo Duteweert en Lisanne de Krosse (blokpunt) ongedaan werd gemaakt. Via 21-25 werd het 1-2.

Na een 12-11 voorsprong in de vierde set deed Krekkers zich zelf een beetje de das om. Ze gingen te vaak in de fout om aan de leiding te blijven en kwamen niet verder dan het scoren van side out punten. Dynamo nam met 12-14 en 13-17 de leiding over en gaf geen krimp meer. De 19-25 betekende voor hen 1-3 en een thuiswedstrijd tegen Apollo 8 in het verschiet.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s  Jan van den Noort en Rudy van ’t Rood.