Landgenoten in Tsjechië, Turkije en België

VoV, 28-11-2022. 10:50 uur. In Tsjechië behield Karlovarsko van Oranje spelverdeler Wessel Keemink de koppositie. Ze wonnen afgelopen weekend met 3-0 (14, 17, 15) van Ostrava. Wessel Keemink speelde niet.

Collega spelverdeler bij Oranje Gijs van Solkema, verloor met Kladno met 3-0 bij Liberec. De tweede set was spannend met 27-25, de andere twee gingen met 25-18 en 25-21 naar tegenstander Liberec.

Stijn van Schie was voor Budejovic erg trefzeker, hij scoorde totaal 23 keer in de met 2-3 gewonnen wedstrijd tegen Pfibram. De tweede (25-23), derde (26-28), vierde (26-24) en vijfde (13-15) was het verschil minimaal, nadat Budejovic de eerste set met 21-25 had gewonnen. Budejovic staat derde, Kladno vijfde.

Bij de dames leed Liberec van Hyke Lyklema een 1-3 thuisnederlaag tegen Dnipro. Spelverdeelster Lyklema leidde haar ploeg in de eerste set naar een 25-21 zege, daarna lukte het haar niet meer om het team aan de goede kant van de score te houden. De volgende sets gingen met 21-25, 22-25 en 18-25 verloren. Ze scoorde 4 keer.

In Turkije gaan de teams van Nimir Abdel-Aziz en van Wouter ter Maat en Bennie Tuinsta aan de leiding. Beide ploegen speelden afgelopen weekend tegen elkaar en Ziraat Bankasi maakte via een 1-3 zege de achterstand van drie punten op Halkbank goed. De Nederlanders waren scorend goed op dreef, Abdel-Aziz maakte er 22 voor Halkbank, echter waren ter Maat (25 treffers) en Tuinstra (14 treffers) samen succesvoller in de met 21-25, 23-25, 25-20 en 16-25 gewonnen sets. Beide teams staan nu op 26 punten uit 10 wedstrijden.

VakifBank van Nika Daalderop behaalde een 3-1 zege op THY. De eerste set werd verloren (22-25) en de laatste maar nipt met 27-25 gewonnen. Daartussen was er ruim verschil met 25-16 en 25-13. Daalderop pakte tijdens een invalbeurt 1 puntje mee. Egonu scoorde 23 keer, Gabi 19 keer.

In België leed koploper Asterix Avo, de ploeg van Laura Overwater en Nova Marring, een gevoelige 3-0 nederlaag (22, 18, 16) bij Oostende. Mede vanwege een forse foutenlast (12 scores voor Oostende) ging de eerste set verloren. Laura Overwater scoorde 6 keer, Nova Marring kreeg 47 set ups, waarvan ze er 9 verzilverde.

Bij de mannen nam Roeselare de leiding over van VDK Gent. Roeselare won met  3-0 van Achel, Gent verloor met 3-0 bij Menen.

Achel begon in de derde set met  4 nieuwe spelers in de basis, hetgeen echter niet tot succes leidde. Die set werd met 25-18 verloren, daarvoor stond er aan het eind van de sets 25-18 en 25-16 op het scorebord.

Michiel Ahyi begon in de derde set in de basis, daarvoor had hij invalbeurten, hij scoorde 7 keer. Bij Achel maakte Tim Smit 2 punten, Dion Verwey had 1 keer succes en Sam Gortzak moest genoegen nemen met een invalbeurt.

Gent verloor via 25-23, 25-22 en 25-23 van Menen. Jente de Vries stond twee sets in de basis en scoorde 4 keer, Chris Ogink  maakte 7 punten. Robin Overbeeke leed met Aalst een 3-1 nederlaag bij Guibertin. Het lukte zijn ploeg net niet om een tiebreak af te dwingen. De vierde set ging met 27-25 verloren. Overbeeke scoorde 10 keer. Hun voordeel in de eigen score (61 om 66) deden ze via 3 om 13 aanvallende fouten teniet. Verder won Leuven bij Waremme met 0-3, de eerste en laatste set waren met 26-28 en 27-29 spannend.

Roeselare staat eerste (6-17) , Gent tweede (7-15), Maaseik, dat vrij was, vierde (6-11), Aalst zevende (6-6) en Achel negende en laatste (6-1).