Lycurgus en Orion aan de leiding in Eredivisie

VoV, 17-10-2021, 8:00 uur. Lycurgus en Orion wisten ook in de derde wedstrijd van het seizoen geen puntenaverij op te lopen. Met negen uit drie gaan ze aan de leiding in de Eredivisie mannen.

Lycurgus won met 3-0 (25-12, 25-23 en 26-24) van VCN. Trainer Taaij moest improviseren wegens het ontbreken van een aantal spelers vanwege blessures of anderszins, hetgeen tot een basiszeven leidde die nog niet eerder samen als team  binnen de lijnen had gestaan.

In de eerste set was dat niet te zien, Matautia sloeg de thuisploeg met twee aces naar 17-8 in de eerste set, met een ace maakte de Vries de zege perfect. In de tweede set werd het na 17-11 nog spannend, zoals bij 20-20 en 23-22 tijdens de big points. Lycurgus benutte vervolgens het tweede setpoint. In de derde set bleven de teams tot aan 20-18 dicht bij elkaar in de score. VCN kreeg een setpoint, maar Matautia, topscorer met 19 punten, en Borst bezorgden Lycurgus daarna toch de 26-24 en 3-0 winst.

Orion behaalde in Barneveld een 1-3 zege bij SSS. De thuisploeg kon de derde set met 25-19 voor zich beslissen en daarmee de 0-2 achterstand (20-25, 13-25) tot 1-2 terugbrengen. De vierde set kende een spannende ontknoping, waarbij SSS dicht bij een tiebreak was. Ze kwamen van 20-22 terug naar 23-22, echter maakte een driepunter van Orion daarna een eind aan de set en de wedstrijd.

Bij Orion was Joonas Jokela met 17 punten de meest scorende speler, bij SSS was dat Kian Macnack met 12 punten. Orion scoorde op alle onderdelen beter dan de thuisploeg.

TTP won thuis met 3-0 van Taurus, dat 21, 18 en 22 punten meekreeg uit Ede. In de eerste set maakte TTP van 18-17 een 22-19 voorsprong, die ze tot aan de finish vasthielden. In de tweede set sloegen ze na 17-17 een gaatje naar 22-17, waarna Guus Boer de set bij 24-18 uitmaakte. En in de derde set werd 13-16 veranderd in 18-16 en maakte Jelle Bosma blokkerend wat later de 23-20. Met een snelle midaanval maakte hij daarna ook de 25-22.

Siebe Korenbek van TTP werd met 16 punten de topscorer van de partij. Blokkerend en aanvallend had TTP een 46 om 33 voordeel.

Sliedrecht Sport won thuis met 3-1 van Numidia TopVolleybal Limburg. Na het verlies in de eerste set, waarin de gasten van 16-15 eerst 16-19 maakten en daarna via 18-20 naar 18-23 uitliepen (eindstand 20-25) herstelde de thuisploeg zich uitstekend. De tweede set won Sliedrecht met 25-17 (van 17-15 naar 20-15), de derde werd met 25-19 gewonnen (van 16-15 naar 20-15) en de winst werd daarna met dezelfde score binnengehaald.

Erik van der Schaaf en Rik van der Sluis waren bij Sliedrecht de meest scorende spelers met 15 en 14 punten. Bij de gasten waren dat Lars Bouten en Rob Bontje met ieder 13 punten.

ZVH verloor ook de derde wedstrijd van dit seizoen. Ze waren in Zevenhuizen niet opgewassen tegen VoCASA. Na twee sets was er volkomen evenwicht via de setstanden 21-25 en 25-21, daarna sloeg de weegschaal door in het voordeel van de bezoekers. VoCASA won de derde set met 16-25 en de vierde met 21-25.

Na Lycurgus en Orion ziet de stand er als volgt uit: VoCASA 7, Dynamo 5, Sliedrecht 4, SSS 3, TTP 3, Taurus 2, VCN 2, TV Limburg 1 en ZVH 0. Dynamo was gisteren vrij.