Lycurgus klopt Dynamo en pakt koppositie

VoV, 31-03-2019. 7:00 uur. Met veel lef en overtuiging heeft Abiant Lycurgus zaterdagavond in MartiniPlaza met  3-0 gewonnen van koploper Draisma Dynamo. De setstanden waren 25-11, 25-23 en 25-22. Door de zege heeft Abiant Lycurgus een hele belangrijke stap gezet richting de finale om de landstitel. De regerend landskampioen heeft het nu in eigen hand.

Als de twee resterende wedstrijden in de kampioenspoule uit tegen Zaanstad en thuis tegen SV Land Taurus gewonnen worden dan is de play-off finale een feit voor de Groningers.

In een met 1.300 toeschouwers gevuld MartiniPlaza was de eerste set misschien wel beslissend. De ploeg van coach Arjan Taaij speelde met zoveel overtuiging en energie dat Dynamo er totaal niet aan te pas kwam en volledig onder de voet gelopen werd. Via 9-3 ging het naar 14-4 door een serveserie van Wytze Kooistra. Het verschil bleef immens, 19-9 veranderde in 25-11 na een kill – block van de thuisploeg.

In de beide andere sets bleef het spannender, maar Abiant Lycurgus had altijd controle over de wedstrijd en was steeds de bovenliggende partij. In de tweede set liepen ze uit naar 11-8, kreeg Dynamo aansluiting en ging er bij 11-12 voorbij, na een aantal foutserves van de Apeldoorners stond het 19-16, bij 19-18 moest Lycurgus de time out in, maar liep vervolgens weer uit maar 23-19 en won met 25-23 via een score van Kooistra.

In de derde set bleven de teams lang bij elkaar, totdat Lycurgus een 20-21 achterstand kon omzetten in een 24-21 voorsprong. De Dynamo foutserve van Cas Abraham besliste de set met een 25-22 eindstand, hetgeen dus 3-0 voor Lycurgus betekende.

Achterhoek Orion profiteerde als directe achtervolger maximaal van de winst van Lycurgus op Dynamo. Zij namen bezit van de tweede plaats in de stand door in Sliedrecht met 0-3 van Sliedrecht Sport te winnen. Het werd 21-25, 12-25 en 19-25.

In de eerste set kon Sliedrecht tot 18-20 in het spoor blijven, daarna verloren ze contact in het laatste deel van de set en in de volgende (3-9, 6-13), die ze met een hele duidelijke 12-25 verloren. Orion klaarde de klus met 19-25 in de derde set en scoorde zo maximaal in sets en punten.

Joris Marcelis werd met 16 punten topscorer. Gerard Baan van Sliedrecht scoorde 12 keer. Orion maakte het verschil serverend ( 2 om 9 aces) en blokkerend (5 om 15 blokpunten).

In de Kruisboog won SV Land Taurus met 3-0 van Zaanstad. Alleen in de derde set konden de bezoekers het spannend maken met 26-24 als eindresultaat, na aanvankelijk heel ruim te hebben voorgestaan, onder andere met 3-8. In de sets ervoor was Taurus met 25-18 en 25-20 ruim eerder bij de finish. In de eerste set sloegen ze een gaatje naar 10-5, 13-8 en 18-12 en in de tweede was het verschil steeds een put of drie, vier. Zoals bij 14-11 en 21-17.

Timo Noordhoek en Leroy Boerefijn, beiden Taurus,  werden met 15 en 12 punten de meest scorende spelers. Lesley Kef kwam tot 11 punten.  Zaanstad had de meer scorende aanval (34 om 40 punten), kwam echter tekort op blok (10 om 3 punten) en serve (7 om 2 aces)