Lycurgus lijdt 3-0 nederlaag bij Düren

VoV, 07-12-2017. 5:21 uur. De winstkansen waren er zeker in de eerste set, maar Abiant Lycurgus verloor woensdagavond voor 1.400 toeschouwers in de Kreis Düren Arena de eerste wedstrijd in de zestiende finale van de strijd om de CEV-Cup met 3-0 van SWD Powervolleys Düren. De setstanden waren 25-23, 25-18 en 25-19. De return is op donderdag 21 december om 20.00 uur in MartiniPlaza. Er moet dan met 3-0 of 3-1 gewonnen worden om een golden set af te dwingen. Düren heeft dus aan twee setjes voldoende voor de volgende ronde.

Met Kooistra, Auke van de Kamp, Trifon Lapkov, Stijn van Schie, Niels de Vries, Carlos Mora Sabaté en Mattson in de basis ontstonden in de eerste set grote kansen op setwinst. Een ace van Sabaté betekende 13-13. Daarna liepen de gasten weg naar 19-15, waarna Abiant Lycurgus de boel nog weer in gang wist te trekken. Een ace van Lapkov maakte bij 20-20 gelijk en even later was er een fraaie doortikbal van Sabaté; 22-23.

Daarna kwamen er kansen om op setpoint te komen, maar die werden middels onder andere een uitgeslagen aanval verzuimd te benutten en met het nodige geluk kwam Düren op 24-23.  Drie punten op rij werden niet gemaakt, waarna midspeler Michael Andrei eerst de aanval van Lycurgus remmend blokkeerde en vervolgens met de tegenaanval de set binnenhaalde.

Met een 13 / 18 eigen score had Lycurgus duidelijk voordeel in deze set, de hoge foutenlast van 5 / 12 voor punten voor de tegenpartij gescoord stonden winst in  de weg.

In de tweede set ging het tot 11-11 gelijk op. Daarna waren de Groningers even een tijdje afwezig. Zes punten op rij gingen naar de tegenstander. Onder meer drie aanvallen werden geblokt en een stopfout kon er ook nog wel bij. Düren veranderde van speelwijze en kreeg via het blok en de verdediging meer grip op de Nederlandse aanvallers. Via een blok van Van de Kamp werd het nog 18-16, maar daarmee was de koek op.

Blokkerend kon te weinig een vuist gemaakt worden. Vooral Romans Sauss maakte daar gebruik van om zijn aanvallen doeltreffend af te ronden. Op 21-17 ging Taaij de time out in, bij een 22-17 achterstand kwam Frits van Gestel in het veld voor Van de Kamp. De 23-17 en 24-17 waren aces van Düren,  het eerste setpoint werd daarna nog weggewerkt, maar de verder prima serverende Sabaté maakte uitgerekend een servefout voor 25-18. Hetgeen een 2-0 achterstand in sets betekende.

De eigen score was deze set met 21 / 12 ruim in het voordeel van de thuisploeg. Lycurgus had de foutenlast onder controle ( 6/4) maar kwam deze kee eigen punten tekort.

In de derde en laatste set kon Lycurgus steeds weer aanklampen tot aan 18-17. De 4-1 werd 4-4,  de 9-6 werd 12-12. Dennis Borst was de Vries komen vervangen en sloeg de 17-16 tegen de grond. Na de 18-17 werd het gaatje geslagen. Time outs op 20-17 en 21-17, een uitgeslagen Lycurgus aanval, waren noodzakelijk om de serie van Düren te stoppen.

Lapkov haalde nog een puntje terug, maar de foutserve en twee punten van Düren zorgden voor 24-18, het laatste punt kwam van Dirk Westphal. Lycurgus kreeg middels de Duitse opslagfout nog een puntje bijgeschreven, waarna Düren de deur in het slot gooide.

De eigen score in deze set bedroeg 20 / 14, de foutenlast 5 / 5. Stijn van Schie werd met 16 punten de meest scorende Lycurgus speler.

Na afloop was de conclusie duidelijk. Niet iedereen had maximaal gepresteerd. ‘Iedereen moet thuis geven in deze wedstrijden. Als een aantal er niet zijn heb je geen kans,’ aldus coach Arjan Taaij. Erik Mattson voegde eraan toe. ‘We waren er niet klaar voor om tegen een ploeg die er mentaal en fysiek wel klaar voor was te spelen.’ En aanvoerder Wytze Kooistra. ‘ Je moet met vier of vijf man in de flow komen en dat was onvoldoende het geval vandaag.’

gh @ VoV, bron o.a. Theo Sikkema. Foto’s CEV.