Orion verliest met 3-1 in Bulgarije

VoV, 07-12-2017. 5:26 uur. Seesing Personeel Orion speelde gisteravond bij hun heroptreden in Europa in de Challenge Cup, voor het eerst na 2015, in Bulgarije tegen Levski Sofia. De tegenstander staat na tien wedstrijden zevende in de Bulgaarse Superliga.  Orion is de huidige nummer twee van Nederland.

Trainer coach Redbad Strikwerda begon met de volgende zeven. Op spelverdeling Stijn Held, libero Rob Jorna, als diagonaal Joris Marcelis,  op mid Dik Heusinkveld en Twan Miltenburg en op de passer loper positie Seain Cook en Pim Kamps.

Van deze starting seven werden Pim Kamps en Twan Wiltenburg in de derde set vervangen door Erik van der Schaaf en Maikel van Zeist. In de vierde set kwam Tom Buijs voor van der Schaaf. Tijdens de wedstrijd had Freek de Weijer invalbeurten, in de sets dat hij niet in de basis stond was dat ook het geval voor Pim Kamps en Tom Buijs (3de set).

Orion kon de eerste set met 22-25 voor zich beslissen, na de 16-15 achterstand bij de tweede technische time out konden ze het gaatje slaan naar 18-21. In de setfinale kwam Sofia nog wel tot 20-21 en 22-23 terug, echter pakte de ploeg uit Doetinchem de laatste twee punten voor de setzege.  Die mede kon worden binnengehaald vanwege de lagere foutenlast van 9 om 4 scores voor de tegenpartij.

In de tweede set lukte het Orion niet om ook maar één keer op voorsprong te komen, zelfs niet om na de 0-0 nog weer naast de thuisploeg te komen. Via 7-2 en 15-8 ging het vlot naar 21-13 en een 25-15 setnederlaag. De 18 om 9 eigen score sprak boekdelen in het voordeel van de thuisploeg.

Set drie en vier verliepen volgens ongeveer hetzelfde scenario. Orion kon tot aan de tweede time out goed bijblijven, beide keren 16-14, maar kreeg daarna problemen. In het vervolg van de sets liep Sofia uit naar 25-16 (een 9 om 2 score) en 25-18  (een 9 om 4 score).  In de tweede set was het verschil duidelijk terug te leiden naar de veel lagere eigen score van 22 om 14, in de derde set was de hoge foutenlast de oorzaak. Te weten 4 om 11 punten voor de tegenpartij.

Topscorer bij Orion werd Seain Cook met 15 punten, aanvallend scoringspercentage 52%, en   Joris Marcelis kwam tot een dozijn punten, aanvallend scoringspercentage 28%.

De return wordt op woensdag 20 december in de Doetinchemse Topsporthal gespeeld. Orion heeft dan een 3-0 of 3-1 zege nodig om een golden set af te dwingen. Lukt dat dan komt de tegenstander in de volgende ronde uit Rusland (Gazprom – Ugra) of Hongarije (Penzügyör)