Lycurgus lijdt 3-2 nederlaag in Apeldoorn

VoV, 19-03-2023. 6:20 uur. Samen Lycurgus heeft de kans om de koppositie in de kampioenspoule te grijpen laten liggen. In Apeldoorn verloor Samen Lycurgus na een 2-1 voorsprong in sets met 3-2 van koploper Draisma Dynamo via 25-21, 26-28, 27-25, 27-29 en 13-15.

In de vierde set liet Samen Lycurgus een matchpoint onbenut om de wedstrijd met 3-1 te beslissen. Samen Lycurgus blijft tweede met 13 punten uit 5 duels. Twee minder dan koploper Dynamo. Met Geoffrey van Gent, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jeffrey Klok en Markus Held begon Samen Lycurgus aan het avontuur in gevoelsmatig toch altijd het ‘Hol van de Leeuw’.

In de eerste set begon Samen Lycurgus prima en nam snel een 8-4 voorsprong. Een mooie ruggensteun voor het vervolg van de set. Toch kwam de thuisploeg puntje voor puntje terug en trok de stand op 12-12 gelijk. Het ging over en weer met Samen Lycurgus over het algemeen aan de goede kant van de score. Dynamo kwam van 17-19 nog een keer terug en Samen Lycurgus kwam zelfs achter op 19-20, maar toonde zich scherp boven de twintig.

Met een paar sterke serves door van Gent wist McCauley zich met drie punten op rij te onderscheiden. De derde met een mooi blok. Dat bracht de stand op 23-21. Een klapje van Held betekende vier setpoints. De eerste was al raak, waarbij het de vraag was of Martinez als eerste de antenne raakte of de blokkering. De scheidsrechter besloot in overleg met de lijnrechter tot het eerste waarmee de set binnen was.

In de tweede set dreigde Samen Lycurgus vanaf 13-14 de aansluiting te verliezen toen de thuisploeg wegliep naar een 17-13 voorsprong. Op dat moment kwamen Tieme de Jong en Jakob Kern binnen de lijnen en dat pakte direct goed uit. Coenen maakte 14-17 en vervolgens kwam Kern aan serve. De Canadees die de laatste wedstrijden niet speelde serveerde sterk. Produceerde onder meer een ace.

De reeks leverde vijf punten op en een 18-17 voorsprong. Daarna ging het tot 23-23 gelijk op. Een prachtig blok van De Vries verijdelde het eerste setpoint van Dynamo. Daarna kreeg Samen Lycurgus er twee, maar verzilveren lukte niet. Vervolgens was het Martinez die het tweede punt wel af wist te maken.

Ook in set drie droop de spanning ervan af. Er zat amper licht tussen beide ploegen. De maximale voorsprong voor één van beide ploegen was maximaal twee punten. Het was Hofhuis die 20-20 aantekende. Kort daarvoor was De Jong Held weer komen vervangen. Vanaf dat moment was het een kwestie van wie de zenuwen het beste in bedwang had. Dat bleek uiteindelijk Samen Lycurgus. Eerst neutraliseerde Kern een setpunt van de thuisploeg. Vanaf 24-24 namen de gasten het heft in handen. Eerst was er een schitterend blok van De Vries; 25-24. Martinez trok de stand nog een keer gelijk, maar daarna maakte Samen Lycurgus het af. De foutserve van Berkhout werd beantwoord met een score van Hofhuis na een sterke serve van De Vries; 27-25.

In de vierde set verzuimt Samen Lycurgus de volle winst mee te nemen. Drie keer geeft de bekerwinnaar een voorsprong van drie punten uit handen en komt vervolgens zelf met 20-17 achter. Dankzij een sterke serveserie van Coenen, waaronder een ace, kantelde de stand naar een 22-21 voorsprong. Een score van Kern leverde zelfs het eerste matchpoint op om de volle winst mee te nemen, maar dat lukte niet. Het was uiteindelijk Brilhuis die het derde setpunt voor de thuisploeg benutte.

Samen Lycurgus begon slecht in de beslissende set met een 3-0 achterstand, maar herstelde zich snel. Via de sterk ingevallen Kern werd het 4-4. Om vervolgens door te trekken naar een 10-8 voorsprong. Dat leek een mooie basis om tot setwinst te komen, maar via Brilhuis en een uitgeslagen bal van Coenen werd het 10-10.

Een pipe van Coenen was goed voor 13-13. Daarna was het over en uit. Een touché van Brilhuis en een stopfout van Coenen stelde Van der Schaaf in staat de wedstrijd af te maken. De kansen gehad om te winnen, maar op de beslissende momenten te veel foutjes gemaakt in deze intense wedstrijd.

Komende zaterdag wacht in Barneveld de uitwedstrijd tegen Simplex SSS.

gh @ VoV, verslag door: Theo Sikkema, Lycurgus. Foto’s Rudy Biekart.