TDA: Staartteams stunten met verrassende zeges

VoV, 19-03-2023. 6:30 uur. In de Topdivisie A bij de dames hadden Alterno en Veracles een rustdag, voor de koploper en de nummer zeven in de stand waren er geen competitieverplichtingen. Zij konden vanaf de kantlijn toekijken wat de concurrenten deden. Dat was niet best. Krekkers, Apollo 8 D2, DeVoKo en Rivo speelden tegen lager geplaatste teams allemaal een vijfsetter, die alleen door Apollo 8 D2 gewonnen werd.

Een van die ‘concurrenten’ van Alterno was Krekkers. De ploeg van Frank van den Noort moest aan de bak tegen de buurvrouwen van Dynamo uit Tubbergen. In Tubbergen was Krekkers behoorlijk onderuitgegaan (3-1 verlies), dat dit rechtgezet ging worden in de eigen Haambrink leed bij niemand, buiten de Dynamo fan, geen twijfel.

Bij Krekkers vs. Dynamo ging de winst echter voor de tweede keer dit seizoen naar Dynamo Tubbergen. Deze keer via winst van de vijfsetter. Dynamo kwam met 0-2 in sets voor via 24-26 en 20-25, Krekkers kon vervolgens de tiebreak afdwingen met de setwinsten 25-18 en 25-15, maar moest in de vijfde set opnieuw capituleren voor hun buurvrouwen. Met een hele ruime 7-15 ging de winst naar Tubbergen.

DeVoKo Denekamp ontving hekkensluiter VC Sneek D2, de ploeg die vorige week Set-Up ’65 een puntje afhandig maakte. Gezien het verschil op de ranglijst was dat een stuntje, met dezelfde stunt-gedachte zullen de Friezinnen naar DeVoKo gereisd zijn, terwijl de thuisploeg er hopelijk wel van doordrongen was dat er niet te makkelijk over gedacht moest worden.

VC Sneek D2 leverde in Denekamp hun volgende stuntje af, ze wonnen namelijk met 2-3. Niet meteen een uitslag die je mag verwachten als de thuisploeg 28 punten meer heeft dan de bezoekers. Sneek D2 wist de tweede en derde set met minimaal verschil te winnen (23-25, 25-27) en verloor de eerste en vierde set met ruim verschil. (25-15, 25-16). In de tiebreak waren ze de beste met 12-15. We denken een echte domper voor de thuisploeg en meteen het einde van de ‘winning streak’, die dus vlot ten einde ging.

Set-Up ’65 ontving in de Schalm Donitas Groningen. De ploeg uit Ootmarsum liet zich niet verrassen en rekende in drie sets met de bezoekers af. Na de 25-23 en 25-16 werd de wedstrijd met 25-22 beslist.

Apollo 8 dames 2 had vorige week in Groningen tegen Donitas niet zoveel in de melk te brokkelen. Ondanks hun tweede plaats op de ranglijst leden ze tegen de nummer negen een 3-0 nederlaag, we kunnen ons voorstellen dat de ploeg dit in het thuisduel tegen US Dames2 wilde rechtzetten. Ook US had wat recht te zetten, zij verloren vorige week thuis met 0-3 van Rivo. Genoeg ingrediënten dus om een mooi duel te verwachten.

Beide ploegen deden het beter dan vorige week, in ieder geval wat betreft de behaalde punten. US Dames 2 kon één puntje vanuit Twente meenemen naar de hoofdstad, Apollo hield er twee in Borne. Apollo won de tweede en vierde set met 25-20, de eerste werden ze ‘onder de voet gelopen’ met 15-25 en de derde was er een nipte 23-25 zege voor de gasten. In de beslissende tiebreak bleef Apollo met 15-9 de baas in eigen huis.

Rivo ontving Sudosa-Desto Dames2 in Rijssen. Het werd een vijfsetter waarin Rivo twee keer vanuit achterstand terugkwam naar een gelijke stand. Met 25-22 maakten ze de nederlaag uit de eerste set (16-25) ongedaan, daarna wonnen ze de vierde set met 25-21, waarmee de 1-2 na 21-25 uit derde set werd recht getrokken. In de tiebreak bleef Sudosa-Desto D2 met 13-15 aan de goede kant van de score. Dus 2-3.