Lycurgus snel naar driepunter vs. ZVH

VoV, 02-02-2023. 6:37 uur. In ruim een uur zegevierde Samen Lycurgus woensdagavond in Zevenhuizen. De setstanden tegen RECO ZVH waren 25-21, 25-14 en 25-18. Met nog twee speelronden in de reguliere competitie te gaan heeft Samen Lycurgus 47 punten uit 20 duels en staat daarmee vierde. Vier punten minder dan koploper VC Limax, dat wel een wedstrijd meer speelde.

Behoudens een wat stroef begin kwam de ploeg van coach Arjan Taaij geen moment in de problemen en speelde zeker in set twee en drie met overtuiging in sporthal Swanla. Taaij na afloop. ‘We hebben redelijk clean gespeeld. In het begin van de eerste set hadden we het passend een beetje moeilijk, maar op alle onderdelen was het relatief goed. We hebben door kunnen wisselen in de tweede set. Ik ben tevreden zo, een goeie overwinning.’

Ten opzichte van afgelopen zondag keerde aanvoerder Ryan Coenen terug in de basis samen met Jakob Kern, Maarten Bartels, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jeffrey Klok en Markus Held. Halverwege de tweede set kwamen Kyle McCauley, Tieme de Jong en Geoffrey van Gent op de vloer in plaats van Coenen, Held en Kern.

Het begin van de wedstrijd was verreweg het lastigste deel voor Samen Lycurgus. Het oogde wat slapjes. De thuisploeg nam zelfs een 9-5 voorsprong. Na een time-out van coach Taaij leek de boel wakker geschud, want vanaf dat moment werd de achterstand snel weggewerkt. De eerste ace in de wedstrijd van De Vries, hij maakte er drie, betekende 10-10.

ZVH liep nog weer weg naar 14-11, maar daarna werd het net toch langzaam opgetrokken door Samen Lycurgus. Twee aces op rij van De Vries bracht een 19-18 voorsprong waar de gasten verder op bouwden. Een blok van Hofhuis en een ace van Held bracht vijf setpoints op het bord. Een klap van Kern maakte het af.

Daarna was van een wedstrijd geen sprake meer. Zeker in de tweede set speelde Samen Lycurgus een prima partij en gaf de nummer tien van de Eredivisie geen schijn van kans. Vaak werden de goede keuzes gemaakt en ook vielen de meeste rally’s in het voordeel van de Groningers uit. De beslissing viel vanaf 11-8. Daarna volgden twee lange rally’s. De eerste maakte Kern winnend af en de tweede blokkeerde Hofhuis tegen de grond. Daarna ging het snel. Een blok van De Vries zorgde voor 19-11 en een ace van Bartels er overheen betekende 20-11. De laatste twee punten kwamen op naam van McCauley, waarvan de laatste na een sterke serve van Van Gent.

Ook in de derde set was er na een gelijk opgaande beginfase weinig spanning. Samen Lycurgus speelde degelijk en had voldoende servedruk om de thuisploeg na 11-10 nooit meer in de buurt te laten komen. Toen De Jong een kans aan het net kreeg om de bal binnen te slaan was het al 19-13. Een knal van Van Gent zette zeven matchpoints op het scorebord. En na het luiden van de bel door Heiko maakte De Vries het in het midden met een snelle bal vakkundig af.

Komende zondagmiddag is Taurus uit Houten vanaf 14.00 uur te gast in het Alfa-college Sportcentrum, waarna de reguliere competitie zaterdag 11 februari afgesloten wordt met het uitduel tegen Simplex SSS.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, SAMEN Lycurgus.  Foto Lycurgus.