Maximaal brons Stubbe-van Iersel in Luzern

VoV, 13-05-2018. 6:30 uur.  Joy Stubbe en Marleen van Iersel kunnen vandaag maximaal brons halen in het FIVB driesterren beachtoernooi in Luzern. We berichten gisteren reeds over de wedstrijden van de drie Nederlandse duo’s in de achtste finales, daarna ging het voor de damesduo’s verder in de kwartfinale (Sinnema / Bloem) en de kwart- en halve finale (Stubbe / van Iersel), terwijl het NL – mannenduo Boehlé – van de Velde alleen de  kwartfinale speelde.

In de kwartfinale stonden Joy Stubbe en Marleen van Iersel tegenover het Amerikaanse duo Betsi Flint / Emily Day. In de openingsset nam het Nederlandse duo al vlot een mooie voorsprong (8-5, 12-7) en wist daarna met ruime cijfers aan de goede kant van de score te blijven. (21-16).  In de tweede set kwamen de Amerikaanse dames sterk terug, ze maakten een 12-9 achterstand goed en namen de leiding bij 16-18 over. Stubbe – van Iersel konden bij 19-20 en 21-22 nog setverlies voorkomen, bij 22-23 lukte dat niet meer.  In de derde set sloeg Nederland zich naar 5-1 en via 8-3 werd de 15-9 zege binnengehaald.  Dus op naar de halve finale.

In die halve finale waren  Wang / Xia de tegenstanders. Met veel servedruk haalde het Oranje tweetal de eerste set binnen. Al vroeg maakten ze het verschil (5-3 naar 8-4 en 10-5) en daarna gaven ze in het verdere verloop van de set weinig meer weg. Met 21-16 werd de set bijgeschreven. Het Chinese duo stond in de tweede set een stuk beter (en anders) te blokkeren en meer servedruk leverde hen deze keer het winnende voordeel op. Met 18-21 maakten ze gelijk in sets. De tiebreak was gelijkopgaand, maar aan het eind gaf de foutenlast de doorslag. Het werd 11-15 voor China. “Alles gegeven, maar geen plek in de finale.” luidde de korte analyse op Facebook van het Nederladnse duo.

De strijd om de bronzen plak gaat vanaf 12:30 uur tegen de USA girls Stockman / Larsen, die eerder op de dag Sinnema – Bloem uitschakelden.

Jolien Sinnema en Laura Bloem werden in de kwartfinale tegen Stockman / Larsen via twee keer een 21-16 nederlaag uit het toernooi gekieperd. In de eerste set hadden ze tot pakweg 17-15 kans op winst, de Amerikaanse tweepunter naar 19-15 sloeg het beslissende gaatje. Dat kreeg het BTN duo niet meer dicht en verloor vervolgens met 21-16. In de tweede set konden ze tot 15-14 bijblijven. Maar hadden geen antwoord op de serie naar 18-15, waarop opnieuw met 21-16 werd verloren. Sinnema / Bloem sloten het toernooi als vijfde af, hun beloning daarvoor was 360 rankingpunten en 3.000 dollar.

Het mannenduo Dirk Boehlé / Steven van de Velde speelde in de kwartfinale tegen de thuisfavorieten Heidrich / Gerson. In de eerste set konden ze een vroeg verworven geringe voorsprong de hele set verdedigen. Via 9-8 ging het naar 13-8 en wat later volgde op de 17-14 de 21-18 setwinst.  Bij 19-17 in de tweede set leken Boehlé / van de Velde op wedstrijdwinst af te koersen, ook de 20-19 gaf die mogelijkheid nog, maar daarna kwamen de Zwitsers gelijk en bij 20-21 op setpoint.  De set ging met 24-26 naar hen. In de tiebreak sloegen ze zich vlot naar 4-8 en 6-12. Nederland verloor met 9-15 en werd vijfde in het mannen toernooi. Met daarvoor ook 360 rankingpunten en 3.000 dollar als beloning.