Vizier op volleybal

 

Metamorfose selectie en staff Veracles

veracles_opening

In afzonderlijke korte berichten op Vizier op Volleybal maakten we in de afgelopen tijd al melding van de vele wijzigingen en nieuwelingen bij Topdivisionist Veracles uit Groningen. Rick Verschuren, de nieuwe teammanager van Veracles dames 1 stuurde ons onderstaand artikel met daarin het totaalplaatje 2016 – 2017 van het team.  

“Na het binnenhalen van het kampioenschap in de eerste divisie A, heeft het team van de ‘groenen’ uit Groningen een ware metamorfose ondergaan.  Omdat de selectie afgelopen seizoen aan de krappe kant was kon men flink investeren in het aantrekken van nieuwe speelsters, hierdoor kon het merendeel van de metamorfose op een natuurlijke manier plaats vinden. Het bestuur en de staff van Veracles dames 1 zijn dan ook zeer blij met het eindresultaat.

De wens van trainer/coach Paul Oosterhof is uitgekomen om met een kern van getalenteerde speelsters tussen de 18 en 22 de Topdivisie in te gaan. Het accent zal komend seizoen liggen op individuele ontwikkeling, maar met de al aanwezige kwaliteiten van de speelsters zal men in elke wedstrijd kansen gaan krijgen.

Afscheid namen:  Afscheid werd er genomen van aanvoerster en passerloper Lotte Hess, goed voor 9 jaar Veracles. Dat het afgesloten kon worden met een kampioenschap, maakt het des te mooier. Lotte zal bij stadsgenoot O.N. de ballen binnen gaan hameren. Ook passer – loper Alexandra Hogeveen zal volgend seizoen niet meer in de hoofdmacht spelen. Alexandra stond aan de basis van het succes afgelopen jaar en we hopen haar dan ook nog voor de vereniging te kunnen behouden.

Aan de spectaculaire reddingen van libero Chanel te Kiefte komt na 6 jaar Veracles ook een einde. Chanel gaat zich focussen op de laatste fase van haar studie en zet volleybal voorlopig even in de ijskast. Ze sluit af met haar eerste (en laatste) kampioenschap bij Veracles. Marleen Mulder maakte twee seizoenen geleden haar debuut als midspeelster in de 1e divisie en stond afgelopen april met de kampioensbeker in haar handen. Marleen kiest komend seizoen echter voor een buitenlands avontuur met betrekking tot haar studie.

Spelverdeelster Loes Boone kiest na een pittig seizoen (als enige spelverdeelster) er voor om een stapje terug te doen en gaat volleyballen in haar woonplaats bij WVC. De prestatie die Loes heeft geleverd afgelopen seizoen zal haar nog lang bijblijven. En terecht. Tot slot nemen we afscheid van Marloes Bergsma. De diagonaal die al vroeg in het seizoen zeer ernstig geblesseerd raakte aan haar knie is het team in de race naar het kampioenschap blijven steunen. Helaas zal volleybalen er voorlopig nog niet inzitten. We wensen Marloes heel veel sterkte bij haar herstel.

Zij blijven: Passer loper Laura Hamming maakte een wereld debuut in de eerste divisie door direct maar ‘even’ kampioen te worden. De ontwikkeling van Laura afgelopen jaar is een goed voorbeeld van wat Veracles dames 1 wil nastreven de komende jaren. We zijn dan ook blij dat ze behouden blijft voor het team.  Jente Wieldraaijer en Sanne Kroontje blijven ook beide spelen voor de ‘Koningen uit Groningen’. Deze vaste krachten op de middenpositie hebben in hun eerste jaar Veracles al behoorlijk naam gemaakt binnen de club. Dat gaan ze ongetwijfeld komend jaar verder doorzetten.

Paula Veldman zal komend seizoen wederom de diagonaalpositie invullen, tot tevredenheid van de staff, de mannelijke supporterskern en de rest van Veracles. Deze puntenmachine werd al eens kampioen in de Topdivisie met VC Zwolle.

Nieuw zijn: Veracles kan maar liefst 8 nieuwe speelsters verwelkomen. Jasmijn Aske komt over van Talentteam Papendal (TTP). Jasmijn verwacht de ontwikkeling die ze de afgelopen jaren heeft gemaakt bij Jong Oranje en het TTP door te kunnen zetten bij Veracles in de topdivisie. De Benjamin van de groep heeft haar roots, net als trainer Paul Oosterhof, liggen bij Olhaco Hoogeveen.

Britt Schreurs komt net als Jasmijn over van TTP/Jong Oranje. De diagonaal zal het volleyballen bij Veracles zien als een kans om zich verder te ontwikkelen en de weg naar de top verder vorm te geven. Britt zal het volleybal combineren met een studie HBO-V in Groningen. Dorien Dijkstra komt over van topdivisonist Sudosa Desto uit Assen. De studente fysiotherapie aan de Hanze Hogeschool in Groningen werkte al eerder samen met trainer / coach Paul Oosterhof in zijn tijd bij Sudosa Desto. Dorien haar exceptionele sprongkracht en stabiliteit in de passlijn zal Veracles geen windeieren gaan leggen.

Spelverdeelsters Chanel Baas en Myrne Streuding komen beide ‘nieuw’ bij de selectie van Veracles. Chanel speelde een seizoen geleden al bij de hoofdmacht van de Groenen, maar maakte afgelopen seizoen een uitstapje naar het buitenland en naar Sudosa – Desto. We zijn blij dat deze talentvolle setter weer terug is waar ze hoort te zijn. Myrne Streuding verdeelde de ballen afgelopen seizoenen bij de Groningse ploegen Lycurgus en Donitas. Veracles wordt haar derde club in Groningen en vast en zeker haar leukste . Haar ervaring op het hoogste niveau zal het team wat extra’s brengen.

Renée Houkes was afgelopen seizoen één van de smaakmakers in de 1e divisie. Ze speelde als passer loper in het groen voor Emmen. We zijn blij dat Renee komend seizoen het groen van Veracles om haar schouders draagt. We gaan ongetwijfeld veel plezier beleven aan deze talentvolle en technisch vaardige speelster.

Veerle Kisjes komt over van Lycurgus en werd daar afgelopen seizoen kampioen in de promotieklasse. De indruk die de speelster uit Groningen heeft gemaakt op de staff op de afgelopen trainingen heeft hen doen besluiten om haar direct bij de hoofdmacht van Veracles te halen. Deze groeibrilliant zal het volleybal combineren met een studie geneeskunde.

Tot slot heeft Veracles ook libero Fleur Hukema weten vast te leggen. Door het wegvallen van Chanel te Kiefte moest er gezocht worden naar een volwaardige vervangster. Die is gekomen in de persoon van Fleur. Haar ervaring op het hoogste niveau, in combinatie met de groeimogelijkheden die ze nog heeft, maakt haar tot de perfecte opvolgster voor de liberopositie. De spectaculaire acties die het Veracles publiek zo graag ziet van haar libero zullen ongetwijfeld ook komend seizoen te zien zijn.

De staff:  De vernieuwde selectie zal ook komend seizoen onder leiding komen te staan van trainer/coach Paul Oosterhof. Het werken met een compleet nieuwe selectie deed Oosterhof ook al in zijn eerste jaar als trainer van Veracles. Een seizoen later kon hij het kampioenschap vieren. De ambities van de jonge trainer zijn nog lang niet gestild en hij hoopt dan ook de speelsters weer een stap verder te brengen in hun ontwikkeling.

Assistent Jurgen Schildkamp draagt het stokje over aan Bart Haddink. Bart zal volledig in het programma mee gaan draaien en dit combineren met zijn studie aan de ALO in Groningen. Zijn eigen volleybal carrière komt hierdoor op een lager pitje te staan en dat geeft de ambitie van Bart goed weer. Zijn minor topsport aan de Hanze Hogeschool zal ook de rest van de staff ten goede komen. We bedanken Jurgen voor zijn inzet het afgelopen seizoen.

Hoofd fysio Marsha Westerhof zal net als de afgelopen twee seizoen verantwoordelijk zijn voor de fysieke begeleiding en de krachtprogramma’s. Als fysio van Daphne Schippers zal er eerst nog een drukke zomer zijn voor Marsha, maar we zijn blij dat Marsha ons ook dit seizoen fit zal houden.

Fysiotherapeut en krachttrainer Rene Abboud zal plaatsmaken voor Eline van Boven. Rene zijn stageperiode bij Marsha (Medisupport) zit erop. Eline zal het stokje overnemen en ons tijdens trainingen en wedstrijden gaan begeleiden. We zullen het enthousiasme van Rene gaan missen en willen hem hartelijk bedanken voor zijn inzet.

Tot slot zal Rick Verschuren komend seizoen de rol van teammanager op zich nemen. Rick zal zijn werkzaamheden voor het eerste damesteam combineren met zijn rol als speler van heren 1. Met Rick verwachten we onder andere in onze externe communicatie weer een stap voorwaarts te kunnen zetten.

De voorbereiding van Veracles dames 1 is inmiddels in volle gang. Vanaf augustus zullen er verschillende toernooien gespeeld worden ter voorbereiding op de competitie.

Voor informatie en/of verzoeken voor (oefen)wedstrijden / clinics verzoeken wij u contact op te nemen met Rick, dit kan door een mailtje te sturen naar rickverschuren1992@gmail.com

(Bron Rick Verschuren, teammanager Veracles Dames 1)