Mislukte aanval Eurosped op koppositie

VoV, 17-12-2018. 4:20 uur. Voor volle tribunes in het Punt in Vroomshoop is Eurosped er niet in geslaagd om de koppositie over te nemen van het bezoekende Sliedrecht Sport. In deze weekend topper van de Eredivisie Dames bleven de gasten, die thuis in de heenronde van Eurosped verloren, na een verloren eerste set (25-22) in de volgende set een veilige marge houden (19-25), konden in set drie toeslaan uit achterstand (van 21-20 naar 21-25) en domineerden in set 4 zoals een koploper domineren kan.

Set 1: Aanval 12/12, blok 4/1, aces 1 / 4, foutenlast 5/8. Setstand 25-22. Evenwicht in eigen score 17/17. Foutenlast maakt verschil.

Eurosped kwam door een paar punten van Christie Wolt op een 2-4 achterstand, kreeg daarna een aantal punten kado middels foutieve opslagen en aanvallende fouten van Sliedrecht Sport en kon na de 5-8 tussenstand bij 12-11, na een blokpunt van Eline Gommans, de leiding overnemen. Met een ace van Vera Mulder en een kill – block door Eline Timmerman werd het gaatje twee punten bij 16-14 en vier punten toen Kirsten Wessels, nogmaals Eline Timmerman  en een technische fout van Ana Rekar de 19-15 op he scorebord zetten. Esther van Berkel bracht met haar score voor 20-18 de spanning terug, Kirsten Wessels en een blokpunt van haar met Vera Mulder maakten 23-18. Eurosped had het gaatje voor de setzege geslagen, zag Sliedrecht door punten van Esther van Berkel nog inlopen naar 23-21 maar maakte het op de side out af.

Set 2: Aanval 11/11, blok 1/1, aces 2/2 en foutenlast 11/5. Setstand 19-25. Evenwicht in eigen score 14/14. Foutenlast maakt verschil.

Even ging het in het begin van de set gelijk op, vervolgens moest Eurosped in de achtervolging. Daphne Knijff maakte de aansluitende punten bij 5-6 en 6-7, de foutenlast bij de thuisploeg en het ace van Denise de Kant (7-12) hielden Sliedrecht Sport aan de leiding. Toen het ook bij de gasten even niet liep, drie slordige fouten op rij, kwam Eurosped terug naar 12-14.

Met de scorende Vera Mulder en Daphne Knijff werd het verschil bij 15-16 tot op één puntje ongedaan gemaakt. Brechtje Kraaijvanger en Esther van Berkel alsmede een aantal makkelijk door Eurosped uitgeslagen aanvallen maakten daarna het verschil.  Eerst met Carlijn Ghijssen – Jans aan serve naar 16-19 en vervolgens serveerde spelverdeelster Sarah van Aalen haar ploeg naar 17-24. Bij 19-24, na twee aces van Rochelle Wopereis, ging Vera Koenen de time out in, Esther van Berkel sloeg het laatste punt vanaf de buitenkant binnen voor 19-25.

Set 3: Aanval 12/10, blok 3/3, aces 0/2 en foutenlast 10/6. Setstand 21-25. Evenwicht in eigen score met 15/15. Foutenlast maakt verschil.

Eurosped begon goed in de derde set. Bij 7-6 had Eline Timmerman al drie keer raak geblokkeerd en hadden Kirsten Wessels, Vera Mulder en Dagmar Boom met rake klappen vanaf de buitenkant gescoord. Sliedrecht bleef bij via Ester van Berkel en Brechtje Kraaijvanger, ook een ace van Flore Gravesteijn hielp om bij te blijven. Het bleef via een sterke side out van beide teams tot aan 21-20 gelijk opgaan, waarbij het de teams maar incidenteel lukte om op eigen serve te scoren zoals Eurosped bij 9-9, 14-14 en 20-20 en Sliedrecht bij12-12 en 16-16.

Eurosped kwam dus op 21-20, maar serveerde foutief en in de volgende aanval werd een omloopbal uitgeslagen (21-22). De voor Esther van Berkel in het veld gekomen Fleur Savelkoel sloeg raak (21-23), Jan Berendsen ging in de time out. Het blokje van Carlijn Ghijssen – Jans en het ace van Flore Gravesteijn die bij 21-21 aan de opslag was gekomen, maakten de set uit.

Set 4: Aanval 10/14, blok 1/1, aces 0/6 en foutenlast 4/3. Setstand 14-25. Met dus een eigenscore van 11/21, hetgeen ook tevens het verschil maakte.

Tot 7-7 ging het gelijk op en leek het erop dat Eurosped kans op een vijfde set maakte. Na die stand maakten Fleur Savelkoel. Carlijn Ghijssen – Jans en Brechtje Kraaijvanger het verschil in het voordeel van Sliedrecht Sport. Na een aanvallend sterke periode met scores vanaf posite vier en op mid keek de thuisploeg tegen een 9-15 achterstand aan. Scoren lukte niet meer, alleen een blokpunt van Eline Gommans viel er te noteren.

Laura de Zwart bracht nog even een opleving met haar score voor 11-15 en 12-16, de foutserve van de thuisploeg bracht Brechtje Kraaijvanger aan de opslag bij 12-17 en zij gaf op 13-22 pas weer af. Drie aces sloeg ze in die serie, Fleur Savelkoel en de ingevallen Christie Wolt pakten ook nog een puntje mee. Na de 14-23 nam Fleur Savelkoel de laatste twee punten voor haar rekening, met een dikke 14-25 als eindresultaat.

Bij Eurosped werd Kirsten Wessels met 14 punten topscorer.  Eline Gommans en Vera Mulder kwamen met 12 punten ook in de dubbele cijfers.  Brechtje Kraaijvanger scoorde 19 keer voor Sliedrecht Sport, dat in Esther van Berkel met 12 punten de op een na beste puntenmaakster had.

De stand in de Eredivisie is nu, nadat alle teams 12 wedstrijden hebben gespeeld: Sliedrecht Sport 32, Eurosped 28, VC Sneek 25, Regio Zwolle Volleybal 23, Springendal Set- Up 18, FAST 16, Apollo 14. Dros Alterno 10, TTP 9 en Pharmafilter US 5.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Sliedrecht Sport: vn der Kloet.