Montreux Volley Masters, dag 3

VoV, 16-05-2019. 5:41 uur. Net als de Oranje selectie hebben ook de teams van Italië, Turkije en Duitsland ‘last’ van de botsende wedstrijdplanningen van CEV en FIVB, waar nauwelijks rustmomenten zijn voor de nationale toppers. Als het aan de bonden ligt lopen de nationale en internationale competities in elkaar over, ook al gaat dat ten koste van de kwaliteit, want de toppers hebben immers hun rust nodig. Reden dat in Montreux niet de sterkste teams van start gaan.

China dat uit twee wedstrijden twee puntjes had gesprokkeld speelde gisteren als eerste tegen Polen, de koploper in poule A. China zag de 9-5 voorsprong in de eerste set als sneeuw voor de zon verdwijnen toen Polen er 10-13 van maakte. Na de 14-14 ging het voordeel weer naar Polen en via 17-20 en 19-22 wonen ze met 22-25.

In de volgende twee sets stond China twee keer aan de winnende kant van de score. Eerst met 25-17 (na 14-8 en 18-14) en in de derde set met 25-22. Daarin verdedigden ze met succes een voorsprong van drie punten die bij het begin van de big points op het bord had gestaan.

De vierde set kende een spannend slot, waarin eerst China aan de winnende hand leek (19-17) en daarna Polen de betere kaarten had (21-22). Na 23-23 kwam China op matchpoint, hetgeen ze bij derde gelegenheid met 27-25 verzilverden.

China had blokkerend (18/13) en op de foutenlast (13/23) ruim voordeel. Polen scoorde aanvallende meer (51/59) en op de aces ontliepen de teams elkaar maar twee punten. Malwina Smarzek van Polen werd met 31 punten veruit de meest scorende speelster. Yingying Li maakte er 23.

Bij Duitsland debuteerden in de openingswedstrijd drie speelsters te weten Nele Barber, Linda Bock en Elisa Lohmann. Gisteren speelden onze Oosterburen tegen Japan. Om de kruisfinale te halen moesten beide teams winnen. Dat lukte Japan via een 3-1 zege. Set twee (23-25) en set vier (29-27) waren spannend tot het eind, de andere twee hield Japan ‘die Mannschaft’ met 25-19 en 25-18 onder de twintig punten. De hoge Duitse foutenlast was mede bepalend voor het verlies. Ze scoorden 38 keer voor Japan en kregen 17 punten kado.

Louisa Lippmann werd weer topscorer. Dit keer kwam ze aan 31 punten.

De stand in poule A is, met achtereenvolgens gespeeld en gewonnen wedstrijden en behaalde punten.

•  Japan 3-2-6
  • China 3-2-5
  • Polen 2-1-3
  • Duitsland 2-0-1

Vandaag nog te spelen Duitsland tegen Polen. Duitsland is uitgeschakeld voor de kruisfinale, Polen kan China nog voorbij.

In poule B stond er maar één wedstrijd op het programma, te weten de klapper Italië vs Turkije, al is het ‘klappergehalte’ vanwege het ontbreken van de vele nationale sterren uit die teams niet zo groot als het wel had kunnen zijn. Maar het blijft Italië vs Turkije, hoe je het ook wendt of keert. Het waren wel de Italiaanse clubteams, die de Turkse uit de Champions League finale hielden, dus. Gewoon dus, dus!

Italië won met 3-1. De eerste set eindigde in 25-27 voor Turkije, daarna pakte de Italiaanse ploeg drie sets op rij. Met twee keer 25-20 en één keer 25-23. Een beter scorend blok (15 om 9 punten) en minder fouten (26 om 39) bepaalden voor een belangrijk deel hun voordelige score.  Indre Sorokaite (nr. 1) werd met 19 punten topscorer.