Na de Supercup is ook de beker voor Lycurgus.

VoV, 18-04-2021. 18:44 uur. Amysoft Lycurgus heeft vanmiddag in Groningen van de 5 april naar heden verplaatste bekerfinale gewonnen. Het werd in het eigen Alfacollege een 3-1 zege tegen favoriet Draisma Dynamo, via de setstanden 25-16, 20-25, 27-25 en 25-21. Het was de derde bekerwinst van de Groningers in hun clubhistorie, eerder dit seizoen was ook de Supercup al voor hen.

Dynamo, dat eigenlijk het reguliere seizoen en de kampioenspoule domineerde staat nog met lege handen. Woensdag staat het eerste duel in de best-of-three serie om de landstitel op de agenda. Een nieuwe kans voor Dynamo op een prijs, de hoofdprijs van het seizoen, te pakken.

In de eerste set kwam Lycurgus met Luke Herr aan serve het beste uit de startblokken (4-1, 9-4) waarop Redbad Strikwerda al snel zijn eerste en tweede time out op moest nemen. Lycurgus bleef met Jerome Cross makkelijk scoren en hield het voordelige verschil via de tussenstanden 13-6, 16-11 en 20-13 ruim aan hun kant. Na 22-15 zorgden fouten over en weer voor de 25-16 eindstand.

De rollen in set twee waren omgedraaid. Dynamo kwam met veel servedruk door een opslagserie van Nico maneschijn op 1-8, waarbij Rauwerdink, Hoogendoorn en van Zeist alsmede een paar voetfouten bij driemeter aanvallen van Bennie Tuinstra Manenschijn aan de opslaglijn hielden. Lycurgus zette de inhaalrace in, kwam via 8-12 en 10-15 en twee aces van Cros nog op één puntje afstand bij 17-18 en 19-20, maar zag daarna Dynamo naar 19-23 uitlopen. Een foutserve en uitgeslagen aanval beslisten de set met 20-25.

Lycurgus nam in de derde set een vlotte 3-0 en 5-2 voorsprong en Dynamo moest dus vanaf de eerste opslag in die set in de achtervolging. Met time-outs op 8-4 en 14-11 probeerde Strikwerda het spelbeeld een andere wending te geven, dat lukte gedeeltelijk toen Dynamo bij 16-15 en 17-16 tot op één puntje genaderd was. Arjan Taaij ging bij 21-20 de time out in, Cross sloeg de Groningers naar 23-20 en de set leek gespeeld.

Echter een serie van vier punten op rij met scores van Hoogendoorn en Maneschijn zetten Dynamo op setpoint. Cross haalde het met een smash, die via de vingers uitging, van het scorebord, daarna kon Hoogendoorn het setpoint van Lycurgus bij 25-24 ongedaan maken. Ghanbari scoorde de 26-25, de uitbal van Dynamo maakte bij 27-25 een eind aan de set.

Onder andere Tuinstra en van der Schaaf waren in het begin van de vierde set scorend succesvol en zetten Lycurgus na 4-1 (time out Dynamo) op 10-4 (time out Dynamo). Bij de ploeg uit Apeldoorn was Sjoerd Hoogendoorn moeilijk af te stoppen en via zijn scores kwam Dynamo terug naar 14-12. Twee aces van de voor de serve in het veld gekomen Joris Berkhout verkleinen het verschil naar één puntje bij 18-17.

Met een driepunter herstelde Lycurgus het verschil (21-17). In de setfinale bracht Jerome Cross, de uitblinker aan de kant van Lycurgus, met het 23ste en 24ste punt voor de thuisploeg de set en wedstrijdwinst heel dichtbij. Met een tipballetje op mid maakte Ghanbari de bekerfinale af.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Lycurgus.