Vizier op volleybal

 

Nederland strijdend ten onder tegen China.

VoV, 29-05-2024. 16:04 uur. Na het 1-3 verlies van Canada afgelopen nacht tegen USA, hetgeen een vermindering van 4,16 van hun FIVB-ranking punten inhield, waardoor Oranje hen weer passeerde op de wereldranglijst en 0,22 voorkwam, was het voor de ploeg van Koslowski zaak om tegen China geen aftrekpost middels verlies te incasseren.

En als dat toch zo mocht dan zijn dan bij voorkeur de schade beperkt houden middels verlies in vijf sets. Dat zou een aftrekpost van 2,19 punten inhouden, in drie sets was dat 7,19.

China is echter wel de huidige nummer drie in de VNL-ranglijst met drie zeges in de eerste week en met de terugkomst van Zhu Ting in de ploeg hebben ze een extra wapen op de buitenkant in het veld of achter de hand. Naast hun andere sterren zoals Li, Gong, Wang en Yuan. Oranje stond voor een loodzware opgave om voor een stadion Chinese fans in China tegen China een goed resultaat te behalen.

Bondscoach Koslowski begon met de volgende basis aan de wedstrijd:

  • Spelverdeling: Britt Bongaerts
  • Libero: Florien Reesink
  • Diagonaal: Elles Dambrink
  • Midspeelsters: Indy Baijens, Juliët Lohuis
  • Passer Lopers: Nika Daalderop, Marrit Jasper

Blijkbaar waren er nieuwe inzichten na de eerste opgave van het team voor de tweede VNL week, want Celeste Plak stond nu wel vermeld in de gewijzigde lijst van veertien en Kirsten Knip niet. Hester Jasper trok in plaats van haar dat anders gekleurde shirt aan. Een vinkje vergeten of misschien op de verkeerde plaats  gezet?

In de loop van de wedstrijd waren er invalbeurten voor Eline Timmerman en Anne Buijs in set 1 en set 2 hadden Nova Marring en Jolien Knollema een invalbeurt. Sarah van Aalen begon in set vier op spelverdeling, ook Jolien Knollema begon in die set in de basis, net als Nova Marring.

Nederland had een perfecte start met een serveserie van Britt Bongaerts naar 0-4, waarop China de time out in ging. Oranje bleef dominant en via de scores van Juliët Lohuis, Indy Baijens, Marrit Jasper en een blokpunt van Britt Bongaets werd het 4-8 en wat later dwong Nederland bij 6-13 China de tweede time out in.

China liep in naar 9-13, Koslowski haalde bij 13-16 de ploeg naar de kant, en dat werkte. Indy Baijens, Elles Dambrink en opnieuw een blokpunt van Britt Bongaerts zorgden voor 13-20. Juliët Lohuis blokkeerde Nederland naar setpoint bij 16-24, China kwam nog terug naar 21-24, maar kon het verlies via een scorende midaanval van Juliët Lohuis niet voorkomen.

Nederland had ook een goede start in de tweede set (3-6), hield het verschil van drie puntend vast tot 5-8, maar kreeg toen een aantal blokpunten van Yuan tegen en ging bij 9-8 de time out in. na de pauze scoorde China nog twee keer (11-8, waarop Nederland de scorende draad weer oppakte en na rake klappen van Elles Dambrink en Indy Baijens bij 14-15 de leiding overnam en China de time out in ging.

Teams bleven in de score gelijk oplopen, Nederland bracht Nova Marring, die ook meteen de gelijkmaker bij 21-21 scoorde. Koslowski haalde de ploeg bij 23-21 na een score van Gong naar de zijlijn, de Nederlandse servepass daarna werd een overpass, die China met een dankjewel bal in een punt veranderde voor 24-21. Jolien Knollema kwam erin en scoorde de 24-22, China ging de time out in op 24-23   na een aanvallende fout van hen. Na die pauze maakte China de set uit. Eindstand dus 25-23 en 1-1 in sets.

Met Jolien Knollema in de starting seven in de derde set waren de teams lang scorend elkaar gelijke. Met de ace voor 12-10 nam China twee punten afstand, waarop Koslowski zijn eerste time out opnam. Bij 15-10 stonden de speelsters weer rondom Koslowski ,die inmiddels Britt Bongaerts had vervangen door Sarah van Aalen.  Oranje haalde in, Dambrink en Baijens scoorden.

Bij 18-17 vluchtte China letterlijk de time out in, het eerste punt na die pauze was ook voor Oranje en met 18-18 kon de spannende ontknoping van de set beginnen. China pakte drie punten op rij (21-18), Oranje knokte zich via o.a. twee scores van Elles Dambrink terug naar 22-20, had bij 23-22 de aansluitende treffer te pakken en op de side out was dat ook bij 24-23 het geval. Net als de set ervoor pakte China echter het laatste punt in de set en won opnieuw met 25-23. Dus 2-1 in sets.

In de vierde set maakte Oranje in het begin een paar fouten te veel (4 tot 6-6), maar scores van Nova Marring hielden Oranje op gelijke hoogte. Met twee aces via de netband kwam China op 9-7 voor, Jolien Knollema blokkeerde Oranje bij 11-11 weer op gelijke hoogte. Met een 4 om 1 score liep China daarna uit naar 15-12, waarop Nederland de time out inging.

China had time-outs nodig op 16-15 en 19-19 toen de Nederlandse ploeg zeer sterk kwam opzetten en via Dambrink, Marring en Knollema de achterstand ongedaan maakte. China pakte de eerste twee punten na de pauze, waarop Koslowski bij 21-19 de speelsters rondom zich verzamelde. Het werd 22-19 en 22-20. China kwam bij 24-20 op matchpoint, Indy Baijens werkte het weg, maar met een snelle midaanval besliste de thuisploeg vervolgens de set en de wedstrijd.

De jonge Nederlandse ploeg, die zo’n beetje de hele wedstrijd zonder de routiniers Dijkema, Buijs, Knip en Plak speelde verweerde zich voortreffelijk tegen grootmacht China. Veel lof voor libero Florien Reesink, die gewoon overal was waar de bal op de grond dreigde te vallen.

Nederland had met één puntje meer (77 om 76) de betere eigen score, maar ook de veel hogere foutenlast (30 om 15 punten). Elles Dambrink werd met 24 punten topscorer, de middens Baijens en Lohuis pakten 17 en 9 punten mee (vooral via de omloopbal) en Jolien Knollema had 12 keer succes.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.