Vizier op volleybal

 

Nederland wint met 2-4 van Frankrijk

VoV, 11-08-2018. 5:50 uur.  Na de oefenstage in en tegen Italië (3-1 verlies en 2-3 winst) speelt Nederland opnieuw als voorbereiding op het WK tegen een tegenstander van formaat.  Frankrijk is de Europees kampioen van 2015 en de winnaar van de World League in 2017 en de verliezend finalist van de VNL 2018. Bondscoach Gido Vermeulen moest het gisteren en vandaag, en later dit jaar ook op het WK in Italië en Bulgarije, stellen zonder Fabian Plak, hij moet geopereerd worden aan een stressfractuur in zijn scheenbeen en is enkele maanden uit de roulatie.

Oranje is met de volgende spelers in Montpellier. Daan van Haarlem, Wessel Keemink , Maarten van Garderen, Thijs ter Horst, Gijs Jorna, Robbert Andringa, Dirk Sparidans,  Just Dronkers,  Jasper Diefenbach, Tim Smit, Thomas Koelewijn, Michael Parkinson, Nimir Abdelaziz  en  Wouter ter Maat

Les Blues zijn zo’n twee weken in voorbereiding op het aanstaande WK, iets korter dan Nederland. Beide teams komen daarin in dezelfde groep uit, op 16 september staan ze in Bulgarije weer tegenover elkaar. Spelverdeler en teamcaptain Toniutti maakte er vooraf nog op opmerkzaam dat zijn team een achterstand heeft voor wat betreft trqainingsuren en fysiek wel behoorlijk getest zal worden door dit Oranje.

Beide bondscoaches hadden met elkaar afgesproken dat de wedstrijd uit zes sets zou bestaan, twee keer drie, waarvan de eerste twee over de normale lengte en de derde tot de vijftien. Beide ploegen wonnen één keer, in de eerste confrontatie kreeg Frankrijk geen setje mee, in de tweede pakten zij de winst met 2-1.  Per saldo dus een 1-1 in wedstrijden en een 2-4 in sets.

Oranje behaalde in de eerste wedstrijd een ruime 0-3 winst. Daarvoor was de basis met Wessel Keemink (spelverdeler), Wouter ter Maat (diagonaal), Thijs ter Horst en Gijs Jorna (passer/lopers), Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn (middens) en Dirk Sparidans (libero) verantwoordelijk.

De openingsset ging met 21-25 naar de Oranje mannen, in de tweede set was het nipt en werd het 26-28 en in de derde was er opnieuw minimaal verschil. Nu ging de winst met 15-17 naar de ploeg van Vermeulen. Op de lijst met gescoorde punten stonden Wouter ter Maat met 12 en Thijs ter Horst met 11 treffers het hoogst genoteerd bij Nederland.

Frankrijk won de tweede wedstrijd met 2-1.  Bij Nederland kwamen nu Daan van Haarlem (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Maarten van Garderen en Robbert Andringa (passer / lopers), Michael Parkinson en Tim Smit (middens) en Just Dronkers (libero) binnen de lijnen.  Bij Frankrijk trad nu ook superster Earvin Ngapeth aan in de basisopstelling.

Nadat Oranje overtuigend de eerste set had gewonnen (opnieuw met 21-25) , bracht de thuisploeg de stand op 1-1 door de tweede set met 25-18 binnen te halen. In de razend spannende derde set redde Frankrijk de eer door in ieder geval het tweede oefenduel via 21-19 setwinst winnend af te sluiten. Dat kon ook Abdelaziz met zijn 15 scores niet voorkomen.

Vandaag spelen Nederland en Frankrijk opnieuw tegen elkaar.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo. Foto FIVB.