Nederlanders in CEV en Challenge Cup II

VoV, 30-11-2018. 5:46 uur. Gisteravond kwamen er opnieuw meerdere landgenoten in actie in de twee Europese toernooien. Bij twee teams was de uitslag al beslissend voor de volgende ronde. Hermes Oostende speelde de return tegen Azerrail Baku ook thuis en won opnieuw, Voléro Le Cannet ging in Griekenland na winst van de golden set ook door.

Challenge Cup:  De Ladies in Black uit Aachen maakten gisteren hun internationale debuut met een uitwedstrijd in Portugal. Het was toch de Duits – Portugese week, ook in de Champions League voetbal stonden twee keer teams uit deze landen tegenover elkaar.  Voor de ploeg van Saskia van Hintum was de uitwedstrijd tegen AVC Famalicão/ Leica een historische. Het was hun eerste Europese optreden van de ploeg, na elf jaren in de Bundesliga.

Van de wedstrijd was bij het on-line gaan van dit overzicht nog geen matchreport beschikbaar, maar wel de uitslag. De Ladies in Black met Marrit Jasper, Nicole Oude Luttikhuis en Kirsten Knip hadden geen plankenkoorts en wonnen dik met 0-3 via de setstanden 17-25, 16-25 en nogmaals 16-25. De Ladies uit Aachen waren de hele wedstrijd de bovenliggende partij. Alleen in de tweede set ging de thuisploeg even met 3-2 aan de leiding en in de derde was er voor hen alleen bij de 1-0 stand een voorsprong. Voor de rest was gelijkstaan het maximale voor hen.

Hermes Oostende ging heel vlot naar de achtste finales. Ze speelden hun wedstrijden tegen Azerrail Baku op woensdag en donderdag in België en wonnen ook de tweede duel met 3-0. Tegen veel servedruk en sterk blokkeren kon de kampioen uit Azerbeidzjan maar weinig inbrengen.  In minder dan een uur was de volgende ronde voor Oostende binnen. Via de setstanden 25-11, 25-16 en 25-18. Na twee sets, waarin de tussenstand bij het begin van de big points 10-21 was, was wel duidelijk dat Baku net als in de eerste wedstrijd met een hopeloze missie bezig was.

Lynn Blenckers scoorde 5 keer. Ze speelde alle sets. Fanny Lafeber begon na een invalbeurt in de tweede set in de derde in de basis. Zij maakte 1 punt. In de achtste finale is Besiktas van Yvon Beliën mogelijk de volgende tegenstander.

CEV Cup:   Asterix Avo Beveren, de ploeg van Paula Boonstra, speelde in Finland tegen LP Salo.  Het werd een 1-3 zege, die voor het nodige vertrouwen bij de return zal zorgen. In de eerste set ging het nog mis, een7-12 achterstand veranderde de thuisploeg in een  15-13 voorsprong en na een gelijkopgaand vervolg pakte Salo na 22-23 achter de setwinst met 25-23. De volgende sets waren met 21-25, 17-25 en 22-25 voor de meervoudige Belgische kampioen, dat blokkerend (15 blokpunten) en serverend (16 aces) sterk in de wedstrijd zat.

Bij Asterix Avo verdeelden Marlies Janssens  (20 scores incl. 7 blokpunten), Celine van Gestel (19 scores incl. 6 blokpunten en 5 aces), Silke van Avemaet (15 scores) en Paula Boonstra en Justine D ’Hondt (beide 11 scores) de eigen punten.

Olympiakos Piraeus met Jeroen Rauwerdink (bovenste foto) behaalde een 3-0 zege tegen Soligorsk. Setstanden 25-16 (na 21-5) , 25-15 (na 21-13) en 25-22 (na 21-18). Rauwerdink scoorde 7 keer.

Voléro Le Cannet van trainer coach Avital Selinger had de thuiswedstrijd tegen Olympiakos Piraeus vorige week met 3-0 gewonnen (27-25, 25-17, 25-14) en speelde de return gisteravond.  Daarin was het nog knap spannend, want met de Duitse Saskia Hippe als topscorer in de ploeg wist Piraeus via 3-1 (25-20, 16-25, 25-23, 25-21) een golden set af te dwingen. Daarin herstelde de ploeg van Selinger zich en sloeg zich met een 10-15 zege naar de volgende ronde.