Vizier op volleybal

 

Nieuws van het beachvolleybalfront.

 

VoV, 16-03-2023. 6:16 uur. Stefan Boermans en Yorick de Groot vormen na een langdurige afwezigheid vanwege een rugblessure van de Groot weer een beachduo. Zij nemen in het Mexicaanse la Paz deel aan een toernooi en hopen zo de eerste schreden te zetten naar Olympische kwalificatie, het grote doel waar ze naar toewerken. Maar, er is nog een lange weg te gaan, voordat het zover is.

In het Challenge toernooi in La Paz zijn Boermans/ de Groot als vijftiende geplaatst in het hoofdtoernooi. Het BTN-duo Luini/ Penninga moet zich via de kwalificaties daarvoor zien te plaatsen. Er nemen geen Nederlandse damesduo’s deel.

De kwalificatie-eisen voor de Olympische Spelen in Parijs zijn:

  • 24 teams per gender mogen deelnemen, maximaal twee teams per land. Organisator Frankrijk krijgt automatisch één ticket per gender. Winnaars van de WK 2023 (6 tot en met 15 oktober) verdienen een ticket.
  • De 17 hoogstgeplaatste teams op olympische ranglijst verdienen ook een ticket. De ranglijst wordt gebaseerd op de beste twaalf resultaten als team in de periode van 1 januari 2023 tot en met 10 juni 2024.
  • De winnaars van de continentale kwalificatietoernooien verdienen de laatste vijf tickets. Deze continentale OKT ’s worden gespeeld tussen 13 en 23 juni 2024.

Aan de beachvolleybal carrière op topniveau van Pleun Ypma komt een einde. Zij zal niet meer op het hoogste niveau uitkomen. Ze zegt de drive om vol overgave topsport te bedrijven te missen en zij maakt niet langer deel uit van Beachvolleybal Team Nederland. Ze bezint zich nog hoe ze in de toekomst toch nog (op een lager niveau) beachvolleybal kan blijven spelen.

Pleun Ypma vormde een duo met Marleen Ramond-Van Iersel, waarmee ze zowel in 2020 als in 2021 aan het EK deelnam en twee keer als negende eindigde. Een van de hoogtepunten in haar loopbaan was de nationale titel in 2019 met Emma Piersma.

Saskia van Hintum heeft na het vertrek bij de Nevobo een nieuwe uitdaging gevonden als bondscoach bij het Duitse beachvolleybal. Zij gaat in Hamburg de duo’s Henning/Winter en de talenten Grüne/Schulz trainen en begeleiden.

Saskia van Hintum was eerder assistent trainer bij de Duitse nationale volleybal damesploeg, ook was ze van 2016 tot 2020 trainer coach van de Ladies in Black uit Aken. Vervolgens werd ze bondscoach van de Zwitserse damesploeg en maakte daarna de overstap naar het Nevobo beachvolleybal, waar ze eerder al van 2006 tot 2012 werkzaam was.

Wies Bekhuis en Matthew Immers zijn er niet in geslaagd om tot de finale van King & Queen of the Court in Miami Beach door te dringen. Voor Wies Bekhuis en haar partner Shana Zobrist eindigde het toernooi als vijfde in de poulefase waarna ze er niet in slaagden om via de play-offs door te dringen naar de halve finale.

Matthew Immers en partner Julian Azaad uit Argentinië speelden wel in de halve finale. Het duo scoorde vier punten in de eerste speelronde, eindigde daarmee als laatste en werd zo uitgeschakeld.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.