Vizier op volleybal

 

Nikki Hoevenaars, spelverdeelster Sliedrecht Sport

 

Wie is Nikki Hoevenaars?  Iemand die graag mensen om zich heen heeft en het leuk vind om voor dingen die ze leuk vindt helemaal te gaan.

Hoe ziet jouw volleybal CV eruit?  Op mijn 7e ben ik begonnen met volleyballen in Uden bij Saturnus. Vanaf mijn 12e zat ik bij de volleybalschool en vervolgens zat ik bij Jeugd- en Jong Oranje. Op mijn 16e ben ik eredivisie gaan spelen bij VC Weert. Daar heb ik 2 jaar gespeeld. Toen ben ik op mijn 18e naar Martinus gegaan waar ik het eerste jaar voornamelijk in Dames 2 gespeeld heb en het 2e jaar bij Dames 1. Daarna ben ik op mijn 20ste naar Sliedrecht Sport gegaan waar ik nu voor het 2e seizoen zit.

Waarom ben je gaan volleyballen? Mijn vader en mijn zus zaten op volleybal dus zo ben ik erin gerold. Eerst vond ik turnen eigenlijk leuker maar toen bleek dat ik meer talent had voor het volleybal ben ik daar in doorgegaan.

Waarom ben je spelverdeelster geworden?  Ik heb spelverdelen altijd de allerleukste gevonden. Als ik op een andere positie stond vond ik dat ik zo weinig te doen had.

Wat vind je moeilijk aan spelverdelen?  Op momenten dat je er niet lekker in zit kun je je lastig verstoppen, de bal komt telkens weer naar jou.

Waar ben je als spelverdeelster goed in?  Ik probeer altijd een goede sfeer te creëren in het veld, en probeer iedereen erbij te houden. Verder kan ik aardig doortikken en blokkeren.

Welke kwaliteiten moet een goede spelverdeelster hebben?  Een spelverdeelster moet het overzicht hebben en goed de rust kunnen bewaren. Ook moet je duidelijk zijn in je communicatie, in principe moet iedereen namelijk naar jou luisteren.

Doe eens een voorspelling!!  Tegen wie spelen jullie de finale in de play offs?  Heel moeilijk! Ik denk dat het Weert of Pollux zal zijn, maar omdat Pollux een iets bredere selectie heeft ga ik voor Pollux.

Sta je (sportief) graag in het middelpunt van de belangstelling?  Als we goed gespeeld hebben vind ik het leuk als we op volleybal.tv te zien zijn of als er op andere volleybalsites over ons geschreven wordt. Echter, op het moment dat we verloren hebben wil ik er niets over lezen of zien.

Ben je (sportief) graag dominant aanwezig?  Ik probeer me altijd wel een beetje aan te passen aan het team waar ik in zit en welke rol er ‘nodig’ is in het team. Maar ik voel me het prettigst in een leidende rol.

Waarom is Sliedrecht Sport zo’n geweldig team?  We staan met onze neuzen dezelfde kant op en werken heel hard om te bereiken wat we tot nu toe bereikt hebben. Als er niet hard gewerkt wordt op een training is er altijd wel iemand die er wat van zegt en er wat aan doet. Ook zijn we gedisciplineerd en hebben we veel lol met z’n allen.

Wat was je mooiste overwinning?  De 3-2 winst op Duitsland met Jong Oranje in Kienbaum waarmee we ons kwalificeerden voor het EK.

Hoelang ben je chagrijnig na  een nederlaag? Of moet je dat anderen vragen?  Dat ligt er natuurlijk aan hoe we gespeeld hebben. Als het slecht gegaan is vind ik het altijd prettig om er met teamgenoten over te praten om het te verwerken. Meestal heb ik dan op zondag nog wel een klein katertje maar maandag is dat altijd wel over.

Wat was je beste wedstrijd?  Dat was ook met Jong Oranje, op het 8-landentoernooi in Italië. We wonnen toen met 3-0 van Italië en ik weet nog dat ik tijdens de time-out gewoon stond te trillen op m’n benen van vermoeidheid maar door de adrenaline die ik kreeg van de wedstrijd speelde ik de wedstrijd van m’n leven. 

Wat vind je de  moeilijkste bal om te spelen?  De makkelijkste bal is vaak de moeilijkste, dus van een snelle of scherpe pass een snelle setup maken vind ik het makkelijkst. Een hoge pass in een hoge hal die ik hoog naar buiten moet spelen vind ik het lastigst.

Hoe beslis je voor wie de laatste, allesbeslissende bal is?  Over het algemeen bedenk ik wie die wedstrijd tot dan toe het meeste gescoord heeft. Of naar degene die heel overtuigend tegen mij zegt dat ze hem gaat scoren.

Ben je bijgelovig, bepaalde rituelen voor de wedstrijd?  Ik heb ooit geleerd zo min mogelijk rituelen in te bouwen omdat je dan in paniek kan raken als je ze op de een of andere manier niet uit kan voeren. Ik zorg gewoon dat ik goed gegeten en geslapen heb en probeer voor de wedstrijd rustig en relaxed te blijven.

Waar bestaat je persoonlijke wedstrijdvoorbereiding uit?  Ik ga altijd even naar het toilet of ik zoek een ander rustig plekje op en dan neem ik nog even de strategie door. Soms visualiseer ik daar ook bij. Ook zeg ik tegen mezelf dat ik op spannende momenten rustig in en uit moet ademen en alleen maar moet denken aan dat ik goed onder de bal kom.

De Gala of Mikasa bal?  Daar wil ik geen mening over hebben omdat we toch heel vaak van bal wisselen. Dus het maakt me niet uit.

Wie is je favoriete sportman/ sportvrouw? Waarom?  Janneke van Tienen, ik vind haar een echte teamspeler die met veel tact mensen op hun plek kan zetten. Ook straalt ze veel rust uit, dat vind ik prettig om mee te spelen.

Trainen zonder bal is als ………..?   Soms wel eens lekker, kracht- of conditietraining op z’n tijd vind ik best leuk.

Wat is je favoriete training?  Een training met veel teamspel met puntentellingen.

Naast wie zou je in het vliegtuig naar Australië willen zitten?  Naast mijn vriend

Welke taal zou je naast Nederlands graag vloeiend kunnen spreken? Chinees, het land spreekt me niet echt aan maar het is een land met veel mogelijkheden het lijkt me wel wat om daar een maatschappelijke carrière op te bouwen.

Wat is je favoriete Europese land?  Italië, ik houd van het eten en de natuur. Ook woont er familie van mij in Noord-Italië.

Wat doe je over 5 jaar? Of ik volleybal in het buitenland, of dan ben ik aan het proberen een carrière op te bouwen in de marketing/communicatie en begin ik langzaam aan kinderen te denken. Als ik niet meer volleybal lijkt het me ook leuk om een team te trainen en coachen.

Tijdens mijn vakantie doe ik het liefste…………..?  Als ik veel volleybal in de zomer lig ik het liefst op het strand, maar de afgelopen twee zomers heb ik veel vrij gehad dus dan houd ik wel van een sportieve vakantie.

Als ik een man was zou ik…….?   Aanvaller zijn in het volleybal, het lijkt me zo gaaf om zo hard te kunnen slaan!

Als ik 1.000,= onder goede doelen mocht verdelen gaf ik ………?  Een doel dat kinderen in Nederland waarvan de ouders niet zoveel geld hebben iets extra’s geven zodat ze een uitstapje kunnen maken of op vakantie kunnen gaan.

Wat is je grootste sportieve ergernis?  Ik houd niet van mensen die de kantjes er vanaf lopen. Of mensen die altijd wel wat te zeuren hebben. 

Nikki bedankt voor je medewerking en namens onze lezers veel succes gewenst met wat je ook gaat doen.