Vizier op volleybal

 

NK Beach: Goud voor Bouter/ Penninga.

VoV, 23-08-2020. 15:07 uur. Vanmorgen werd in de herkansing van het hoofdtoernooi bij de mannen eerst bepaald welke duo’s via de verliezersronde alsnog naar de halve finale zouden gaan. Voor die halve finale hadden zich reeds met drie zeges op rij Alexander Brouwer/ Robert Meeuwsen en Jasper Bouter/ Ruben Penninga geplaatst. Zij kregen bij de laatste vier gezelschap van Stefan Boermans/ Yorick de Groot (2-0 vs. Matthew Immers/ Leon Luini via 21-11 en 21-17) en van Dirk Boehlé/ Mart van Werkhoven (2-0 vs. Sam Gortzak/ Erik van der Schaaf via 10-21 en 16-21) De genoemde verliezers sloten het NK als vijfde af.

De koppelingen in de halve finales waren:

Brouwer/ Meeuwsen vs. Boermans/ de Groot. In de eerste set was het verschil overduidelijk, eigenlijk onverwacht overduidelijk in het voordeel van, ja van Boermans/ de Groot. Ze bouwden een voorsprong op van zes punten bij 12-18, kwamen door twee buiten de lijnen geslagen aanvallen van hun tegenstanders op 13-20, waarna Yorick de Groot met een ace het vonnis velde voor de 13-21 nederlaag van Brouwer/ Meeuwsen.

In set twee gingen Brouwer/ Meeuwsen bij 1-4 achter de time out in, dat bood weinig soelaas want ze bleven hartstikke moeilijk tot scoren te komen, met name vanwege de blokkerende kwaliteiten van Boermans. Het werd 2-11 na drie blokpunten op rij van hem, bij 7-14 volgde de technische time out. Yorick de Groot serveerde drie aces achter elkaar naar de 9-19 stand, waarna er met 11-21 een eind kwam aan de titelkansen voor Brouwer/ Meeuwsen. Brons is nog het maximaal haarbare voor hen bij dit NK. Boermans/ de Groot staan na Almelo en Zaanstad (Eredivisie Beach Tour) opnieuw in de finale.

Bouter/ Penninga vs. Boehlé/ van Werkhoven eindigde via de setstand 21-17 en 21-10 in een 2-0 zege voor Bouter/ Penninga. De tweede set was afgetekend, in de eerste kostte het iets meer moeite. Bouter/ Penninga gaan voor goud, Boehlé/ van Werkhoven moeten proberen Brouwer/ Meeuwsen van het brons af te houden.

De strijd om het brons: Brouwer/ Meeuwsen herstelden zich van de nederlaag in de halve finale en gaven Boehlé/ van Werkhoven nu weinig reden tot juichen. In de derde ronde van het hoofdtoernooi hadden ze Brouwer/ Meeuwsen nog eens et afhandig gemaakt (19-21), waarna ze alsnog met 2-1 (21-12, 15-10) hadden verloren. Nu pakten Brouwer/ Meeuwsen de eerste set met 21-13 en in de tweede was het na 10-4 ook wel duidelijk welke kant de winst op zou gaan. Richting Brouwer/ Meeuwsen. Het werd 14-7, technische time out, 18-10 en 21-11. Brons dus voor Brouwer/ Meeuwsen.

De finale om de landstitel ging dus tussen Boermans/ de Groot en Bouter/ Penninga. Deze duo’s stonden vorige week bij de Eredivisie Beach Tour in Zaanstad in de finale ook al tegenover elkaar. Toen was Boermans/ de Groot in de derde set met 15-13 winnend. Nu was er dus tijd voor revanche of bevestiging.

De revanche was voor 50% in kannen en kruiken na de eerste set. Daarin werd het 21-17 voor Bouter/ Penninga. Zo ongeveer de hele set gingen ze aan de leiding (6-4, 14-12, 16-14, 18-16) echter werden de verschillen niet groot of groter. Dat lukte wel na 18-1, met twee punten op rij pakten ze bij 20-16 setpoint. Na de side out voor 20-17 pakten Bouter/ Penninga de set met 21-17 voor de 1-0 stand in sets.

In de tweede set hadden ze een geweldige start, die een 5-0 voorsprong opleverde. Het bleef voorspoedig gaan met de score (8-3, 12-6) en het had er alle schijn van dat het binnenhalen van de gouden medaille als teken voor de NK-titel een kwestie van tijd was. Helemaal toen er bij de technische time out 13-8 op het scorebord stond en Boermans/ de Groot dus nog geen punt hadden goedgemaakt t.o.v. het begin van de set. En dat lukte hen vooreerst na de technische time out ook niet, de eerste zes punten waren voor Bouter/ Penninga (19-8). Het matchpoint op 20-9 werd bij eerste gelegenheid set- wedstrijd- en titelwinst. De uitgeslagen aanval maakte 21-9, hetgeen wel heel erg duidelijk was.

Goud dus voor Bouter/ Penninga en zilver voor Boermans/ de Groot.

gh @ Vizier op (Beach)volleybal. Archieffoto FIVB.