Vizier op volleybal

 

NK Beach: Stam/ Schoon pakken de NK-titel.

VoV, 23-08-2020. 15:00 uur De dames begonnen de derde dag van het NK Beach met de halve finales. Daarvoor hadden Sanne Keizer/ Madelein Meppelink en Katja Stam/ Raïsa Schoon zich zonder wedstrijdverlies rechtstreeks geplaatst, Marleen van Iersel/ Jantine van der Vlist en Emma Piersma/ Esmee Priem deden dat via de omweg van de verliezersronde.

De koppelingen in de halve finales waren:

Keizer/ Meppelink vs. van Iersel/ van der Vlist. Deze confrontatie tussen olympiërs en ex-kampioenen werd een duidelijke zege voor Keizer/ Meppelink, hetgeen ook eigenlijk wel logisch was gezien de nog maar korte levensduur van het nieuwe duo van Iersel/ van der Vlist. De 2-0 via 21-14 en 21-15 geeft wel aan dat Keizer/ Meppelink het niet al te moeilijk werd gemaakt. Het ruime verschil in eindstand zegt wat dat betreft voldoende. Dus Keizer/ Meppelink naar de finale, van Iersel/ van der Vlist naar de strijd om het brons.

Stam/ Schoon vs. Piersma/ Priem. Ook in deze partij was het voordeel duidelijk. Stam/ Schoon wonnen met 2-0 via de setstanden 21-14 en 21-11. Afgetekend dus. Zij gingen naar de finale, voor Piersma/ Priem was brons nog het hoogst haalbare.

De strijd om het brons: Van Iersel/ van der Vlist vs. Piersma/ Priem eindigde in een 2-1 zege voor van Iersel/ van der Vlist.

Na de technische time out bij 11-10 in de eerste set in het voordeel van het duo van Iersel/ van der Vlist namen ze afstand naar 16-11. Dit gaatje werd alleen maar groter richting de eindstreep en resulteerde uiteindelijk na de foutserve op 20-14 in een 21-14 zege voor Marleen van Iersel en haar nieuwe beach partner.

In de tweede set een omgekeerde gang van zaken. Na 10-11 namen Piersma/ Priem afstand naar 11-14 en 14-18. Het werd bij 17-18 nog even spannend, maar de uitgeslagen bal op 18-20 betekende dat er een derde set gespeeld moest worden. Daarin werd 4-0 een 6-6 gelijke stand, waarna van Iersel en partner naar 10-7 uitliepen. Een time out volgde. Die had echter niet het gewenste effect. Piersma/ Priem scoorden niet meer en verloren met 15-7, waardoor zij naast de laagste trede van het podium eindigden en van Iersel/ van der Vlist erop.

De NK-titel en de gouden medaille was de inzet voor de vierde opeenvolgende finale in dit Nederlandse beach seizoen tussen Keizer/ Meppelink en Stam/ Schoon. Beide duo’s hadden in de Eredivisie Beach Tour reeds drie keer een finale met elkaar uitgevochten, daarin waren Stam/ Schoon steeds de sterkste geweest. Nu ging het dus opnieuw tussen deze twee duo’s, waarmee wel duidelijk is dat zij op dit moment in Nederland met kop en schouder boven de rest uitsteken.

In de openingsset waren de teams vooreerst aan elkaar gewaagd. Tot aan 6-6 ging het gelijk op, echter na de 7-6 voor Stam/ Schoon sloegen Keizer/ Meppelink zich naar een voorsprong van drie punten bij 7-10. Dat verschil stond er bij de technische time out (9-12) nog. De opgelopen schade was hersteld bij 13-13 en tot 17-17 gaven beide teams geen krimp. De foutserve en de ace maakten het verschil in het voordeel van Keizer/ Meppelink bij 17-19. Op setpoint konden Stam/ Schoon het verlies twee keer uitstellen, daarna was het wel raak voor het als eerste geplaatste duo, 19-21 setwinst voor de 0-1 stand in sets.

Stam/ Schoon tapten vanaf het begin van de tweede set uit een ander vaatje (5-1), de voorsprong slonk (9-8) en groeide weer naar 12-9 bij de technische time out. Foutserves van beide kanten en blokpunten van Katja Stam maakten er vervolgens 15-11 van.  Bij 18-16 leek het nog spannend te kunnen worden, leek want na een paar foutserves en een ace van Raïsa Schoon sloot de set met 21-17 af en was de verlenging noodzakelijk.

Veldwissels waren er in de derde set bij 3-2, 5-5, 8-7, 10-10 en 12-13 voordat het in de finale van de derde set om de big points ging.  Keizer/ Meppelink kwamen na een uitbal op matchpoint bij 12-14, dat werd niet benut, ook het volgende ging verloren (14-14). Stam/ Schoon kwamen bij 16-15 op matchpoint, Katja Stam ramde vervolgens in de laatste rally een te ver doorgeschoten bal voor de NK-titel in het zand. Nadat ze voor de vierde keer te sterk waren voor Keizer/ Meppelink was er dus goud voor Stam/ Schoon en zilver voor Keizer/ Meppelink.

gh @ Vizier op (Beach)volleybal. Archieffoto winnend duo.