NL-speelsters en spelers in den vreemde

VoV, 23-11-2021. 3:05 uur. Een overzicht van de resultaten en persoonlijke scores van onze volleyballende landgenoten in den vreemde. Na Duitsland, Italië, België en Frankrijk kijken we nu naar een aantal landen in Europa en ééntje in Zuid-Amerika. Laten we daar maar mee beginnen.

Anne Buijs behaalde tegen Minas, hun directe belager in de stand, een 2-3 overwinning. De 0-2 voorsprong (16, 11) werd met veel overwicht op de borden gezet, maar daarna kreeg de wedstrijd een ander gezicht. Minas kwam via 25-20 en 25-23 op gelijke hoogte en de vijfde set moest de beslissing brengen. Die was voor Praia Clube, met 8-15 pakten ze de twee punten en blijven ze met 6-17 de ongeslagen koploper in Brazilië. Minas staat op 6-14. Anne Buijs was goed voor 9 punten, de zussen Martinez scoorden samen 36 keer en mid Carol liet er 18 noteren.

In Turkije wonnen Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra met Ziraat Bankasi met 3-1 van Cirze Bld. Na een vlotte 2-0 stand (25-15, 25-18) konden de gasten met 22-25 het verlies nog één set uitstellen. De 25-20 bezegelde het daarna. Ter Maat maakte 12 punten, Tuinstra had twee invalbeurten en scoorde niet. Hun collega Atanasov werd met 23 punten topscorer.

Ziraat Bankasi en Fenerbahce staan samen op de tweede plaats met 9-21, Halkbank is de ongeslagen koploper in Turkije met 9-25.

In Polen stond met Radom vs. Olsztyn een onderonsje tussen de oranje internationals Michaël Parkinson en Robbert Andringa op het programma. Andringa won met 0-3 via drie keer 23-25. Parkinson scoorde 3 keer, Andringa 7 keer.

SKRA Belchatow van Dick Kooy bleef gisteren met 3-2 de baas over Rzeszow. De ploeg van Kooy maakte een 0-2 achterstand (22, 20) ongedaan en haalde daarna met duidelijke cijfers (25-17, 25-19) de tiebreak binnen, die ze met 15-13 wonnen. Dick Kooy stond de eerste twee sets in de basis en scoorde 6 punten. Zijn collega Atanasijevic werd met 22 punten topscorer.

Olsztyn staat 4de (8-18), Belchatow 6de (8-14) en Radom 13de en voorlaatste met 8-6.

In Tsjechië wonnen de teams van de drie Nederlanders hun wedstrijden. Karlovarsko van Wessel Keemink met 0-3, Kladno van Gijs van Solkema met 3-1 en Usti van Rik van Solkema met 0-3.

Karlovarsko had het alleen in de eerste set lastig bij Ostrava. Die set werd met 24-26 gewonnen, daarna hielden ze de thuisploeg met 18-25 en 16-25 ruim onder de twintig. Wessel Keemink scoorde niet, uit zijn set ups behaalden de aanvallers een scoringspercentage van 57%, de tegenpartij kwam tot 42%.

Kladno won met 3-1 van Liberec. De gasten beslisten de derde set met 22-25 voor zich, daarvoor werd met 25-18 en 25-23 verloren, daarna met 25-20. Gijs van Solkema kon 1 keer scoren. De 17 om 6 blokpunten waren o.a. belangrijk voor de winst.

Usti won met 0-3 bij Zlin. De thuisploeg bleef met de scores per set rond of op de twintig punten steken. Ze kregen per set 21, 20 en nogmaals 21 punten mee. Rik van Solkema werd met 16 punten topscorer bij zijn ploeg.

Karlovarsko staat met 9-21 op de tweede plaats, Budejovice is met 8-21 de koploper in Tsjechië. Kladno is 6de (9-17) en Usti 9de (9-9)

In Oostenrijk won VC Tirol van Lotte Groninger met 1-3 bij Sokol/ Post. In de derde set waren ze met 12-25 meer dan een maatje te groot. Sokol had de eerste set met 25-22 gewonnen en de tweede nipt met 23-25 verloren. VC Tirol kon de wedstrijd daarna in de vierde set met 21-25 afmaken. Groninger stond vier sets op spelverdeling en scoorde 3 keer, waarvan 2 aces. Haar ploeg is met 11-27 de nummer twee van de ranglijst. Linz/ Steg is met 11-28 koploper.

Maret Grothues lijkt in Griekenland na de 3-0 zege tegen AO Thirza klaar om met Panathinaikos in de Challenge Cup ook een ronde verder te komen. Daarvoor moeten ze een 3-2 achterstand tegen Ostrava wegwerken. Tegen Thirza was vooral de derde set imponerend, die wonnen ze met 25-9, daarvoor hadden de gasten de schade tot 25-17 en 25-22 kunnen beperken. Alleen in de eerste set was erbij in het begin een achterstand (o.a. 7-8) daarna was Panathinaikos de betere ploeg met o.a. bij het begin van de big points tussenstanden van 21-13, 21-17 en 21-6. Binnen het uur en tien minuten was het klaar. Maret scoorde 3 keer. Panathinaikos staat tweede (9-25), de koploper heeft 9-26.

De Zwitserse Eredivisie bestaat uit zeven teams, die al aan hun eerste return ronde bezig zijn. Chênois, de ploeg van Maikel van Zeist won afgelopen weekend de strijd om plaats twee in de stand met 3-0 van Schönewerd. Via 29-27, 25-18 en 25-21. Van Zeist scoorde 8 keer, waarvan 3 keer blokkerend. Amriswill is in Zwitserland de ongeslagen koploper (8-22), Chênois zoals gezegd tweede met 8-14.

Ewoud Gommans won in Roemenië met Dinamo Bucuresti van CSU Stiinta Bucuresti. Het werd via 25-22, 25-19 en 25-20 3-0 in deze stadsderby, waarin Gommans 11 keer scoorde. Zijn ploeg staat na Arcada Galati ((7-19) met 7-17 op de tweede plaats.

Laura Dijkema boekte in Rusland met Leningradka een 3-1 overwinning op hekkensluiter Odintsovo, dat dit seizoen nog op de eerste zege wacht. De eerste set was nog voor de gasten (23-25), vervolgens leidde Dijkema haar ploeg met 25-17, 25-18 en 25-19 naar de zege. Dijkema scoorde 7 keer, haar ploeg staat op de 6de plaats (7-13). Kaliningrad is koploper in Rusland met 20 punten uit 7 wedstrijden.