Vizier op volleybal

 

NOJK van Peelpush MA en meer….

VoV, 05-04-2018. 5:40 uur. Na een schitterende halve finale in Den Dungen mocht ons Meisjes A Team zich net als vorig jaar opmaken voor de finale van het NOJK, de Nederlandse Open Jeugd Kampioenschappen. De 100 beste meiden van onder de achttien  van Nederland, op zich al een hele prestatie!

Peelpush werd vertegenwoordigd door Eke en Sil (spelverdeelsters), Beaudine (midden), Claire en Sanne J. (passer lopers), Sanne M. (libero, passer loper én midden), Guusje (libero en passer loper) en Liselotte en Ayla (diagonalen). Emma moest wederom vanwege haar blessure vanaf de bank toezien en zal zich af en toe verbeten hebben, als het even niet liep. Samen met Angelique zorgde ze wel voor de broodnodige mental coaching.

In alle vroegte moesten onze meiden al het bed uit, de finale was dit jaar een noordelijk feestje en Koog aan de Zaan had het langste strootje getrokken. Voor diegenen die niet weten waar het ligt: Koog aan de Zaan is een deel van Zaanstad. Hier ligt ook de wereldberoemde Zaanse Schans met de oer-Hollandse molens en groene houten huisjes, een ware trekpleister voor toeristen (en Peelpush – supporters die even een uurtje tijd hadden). Maar er is ook een prachtige sportaccommodatie met een ‘topsporthal’ en een ‘breedtesporthal’. Wat het verschil is? It beats me…..

Coaches Johan en Angelique hadden vooraf al gezien dat de pouleverdeling weer duidelijk op zijn Nevobo ’s was: de sterkste teams in de ene poule en de mindere teams in de andere poule. Zo was Peelpush (nr.1 van vorig jaar) gekoppeld aan Voltena (nr. 2 van vorig jaar én topfavoriet) en Zwolle stond ook nog in de poule. Maar ja, om kampioen te worden moet je van iedereen kunnen winnen!

In prachtige knal – oranje inspeelshirts gestoken die speciaal voor het NOJK ontworpen waren begon Peelpush aan de zware opgave om de titel te verdedigen. Het zag er in ieder geval geweldig uit, zelfs Johan was voorzien van een gelijksoortig poloshirt.

Onder aanmoediging van het Meijelse publiek dat werkelijk in grote getale was komen opdraven begon het NOJK tegen Dynamo Tubbergen. Dit team had één dominante speelster maar was verder wel te hebben. Het was dan ook heel zuur dat de 1e set uiteindelijk tegen de verwachting in toch verloren ging.

De hele set was er niks aan de hand en was Peelpush echt beter, op 5 servicefouten na (!). Zelfs bij de big – points aangekomen stond Peelpush nog 3 punten voor. Toen kwam heel even een zwakke fase in de passing met wat ketsers, aangevuld met een paar zeer dubieuze beslissingen van het scheidsrechters – duo en was de set verloren. Een eerste mokerslag maar gelukkig nog geen knock-out.

Enigszins aangeslagen startte men de 2e set en binnen no – time was het 3-9. Een mooie serviceserie gecombineerd met opeenvolgende opstellingsfouten bij de tegenstander zorgde voor de Ausgleich, zoals onze Oosterburen dat zo mooi weten uit te drukken. Het begon te lopen bij Peelpush en de set werd soeverein gewonnen, met bijna 10 punten voorsprong. Na twee wedstrijden stond Voltena op 2, Dynamo en Peelpush op 1 en Zwolle op 0 punten.

Na een uurtje rust was Voltena de 2e tegenstander. Vorig jaar verliezend finalist (na in de poule van Peelpush gewonnen te hebben) en dus wat goed te maken. Tevens zijn zij koploper in de 1e divisie, dus de meiden van Dames 2 wisten wat hun te wachten stond. Er werd goed gespeeld maar de tegenstander was beter, enkel Claire kwam af en toe door de blokkering heen. Op 7-15 kwam Eke aan service. Mede door een goede service maar ook door goed spel en goed verdedigende acties wist Peelpush de stand gelijk te trekken en zelfs op een gegeven moment met 20-19 een voorsprong te pakken. Net als tegen Tubbergen verzuimden onze meiden het af te maken, na twee servicefouten ging de set met 24-26 verloren.

Net op het moment suprême missen we killersmentaliteit en zoals Johan dat later verwoordde: focus. Blijf bij je taak, ga geen rare dingen doen en luister eens naar die coach. Die ziet van de zijkant beter wat er gebeurt dan dat je zelf in het veld ziet. Jammer, dat had het allemaal wat gemakkelijker gemaakt. Ook in de 2e set werd er bij vlagen zeer goed gespeeld, zelfs veel beter dan indertijd in de halve finale, maar dit zijn dan ook tegenstanders van formaat. De set werd met 25-18 verloren.

Na 4 wedstrijden stond Voltena op 4, Zwolle op 2 en Dynamo en Peelpush op 1. Winnen tegen Zwolle zou dus voldoende zijn, Dynamo zou op papier dan nog gelijk kunnen komen, maar op onderling resultaat zou Peelpush dan aan het langste eind trekken.

Met Zwolle stond een gelijkwaardige tegenstander in het veld. In deze 3e en beslissende wedstrijd golfde het spel op en neer. Een 18-20 achterstand werd opeens echter omgebogen in een 24-20 voorsprong, vier setpoints ! Plotseling schoot de kramp er weer in en werden 5 punten simpelweg cadeau gegeven aan de tegenstander, waarbij de 2e scheids helaas een netfout van Zwolle, die een blinde nog had kunnen horen zo hard ging het net op en neer, niet bestrafte.

Maar ook dat is des Nevobo ’s, topscheidsrechters kom je hier niet tegen. Het werd wel nog 25-25 maar Zwolle was uiteindelijk met 27-25 de betere en kon een feestje gaan vieren. De 2e set mocht Sil een hele set het spel verdelen en kon Sanne M. ook nog wat wedstrijdminuten meepikken. Helaas ging ook deze set nipt verloren met 25-23.

Uiteraard waren de meiden aangeslagen maar als je in de eindronde zo nipt verliest en je weet dat er gewoonweg meer in had gezeten dan is dat gewoon een keer pech (en nog gemis aan focus). Daar kunnen we nu een jaar hard aan gaan werken, want Eke, Ayla, Liselotte, Sil, Guusje, Claire en Sanne M. mogen nog een keer op herhaling (voor Sanne J. en Emma was dit helaas de laatste keer, maar laatstgenoemde heeft al een NOJK-titel op zak).

Nu kan de focus voor zowel Dames 1 alsook Dames 2 gelegd worden op handhaving in respectievelijk de Eredivisie en de Eerste Divisie. Dames 2 keert over 14 dagen terug in dezelfde hal in Koog aan de Zaan voor een cruciaal duel met Zaanstad, dat net boven hen staat. We kennen in ieder geval de weg!

Volgende week gaat Dames 2 eerst nog even naar Haarlem (ook in buurt) en zondag a.s. valt uiteraard de beslissing in de Eredivisie waar we VC Weert zullen trakteren op een bomvolle en kolkende Körref!

gh @ VoV, verslag door Mirna Seweuster, Peelpush.  Foto Rudy van ’t Rood.