Novara (Daalderop) blijft na Conegliano tweede

VoV, 06-01-2020. 5:15 uur. Novara, de nummer twee van de Italiaanse serie A1 en directe belager van koploper Conegliano, voor zover daar sprake van kan zijn met 8 punten achterstand voor begin van de achtste speelronde, deed gisteravond bij de dames de aftrap voor het vervolg van het seizoen 2020-2021 in 2021. Ze speelden uit tegen Casalmaggiore en konden drie punten aan hun subtotaal toevoegen, dus hebben ze nu voor één dag vijf minder met één wedstrijd meer gespeeld. Conegliano speelt vandaag tegen Firenze, een duel van de Oranje mids de Kruijf en Beliën.

Novara won met 1-3 via de setstanden 19-25, 12-25, 25-22 en 25-27. Bijna nog hadden ze een vijfde set moeten spelen. Casalmaggiore zag in de eerste set de 12-7 voorsprong bij 13-13 verloren gaan, kon daarna tot 19-19 gelijke tred houden met de bezoekers, maar kreeg toen een serie van zes punten tegen (19-25). In set twee was het pleit snel beslist na 9-10. De series naar 10-17 en 12-25 zetten Novara op 0-2.

Het werd geen dus geen vijfsetter maar ook geen driesetter, Casalmaggiore had lering getrokken uit het verlies van de eerste set en liep in de derde van 18-18 uit naar 22-18, moest nog wel de aanval naar een gelijke stand bij 22-21 afweren, maar pakte toen de zege met 25-22. En bijna hadden ze er een tiebreak uitgesleept, Ze kwamen met 15-10 voor in de vierde set, dat verschil slonk naar 18-17 en 22-21, veranderde in 24-25 en 25-25, maar ging met 25-27 toch naar Novara voor de 1-3 winst.

Novara was op alle scorende onderdelen van het spel beter, hetgeen met een verschil van 18 punten in de totaalscore ook wel bijna logisch is. Ze maakten 6 aces meer, scoorden 5 keer vaker via de aanval en blokkeerden 3 punten meer tegen de vloer, plus maakten 4 directe fouten minder. Bij al deze scores was Nika Daalderop niet betrokken, zij kreeg geen speeltijd.

Malwina Smarzek (24), Britt Herbots (18) en Caterina Bosetti (16), de dames op de buitenaanval en diagonaal bij Novara, scoorden samen 58 van de 76 eigen punten. Geen reden dus om ze te vervangen voor Daalderop. Bij Casalmaggiore was Rosamaria Montibeller met 20 punten de meest scorende speelster.

Novara blijft dus tweede. Casalmaggiore is achtste (14-14)