Vizier op volleybal

 

NVC verslaat ‘superieur’ US

VoV, 06-11-2018. 5:55 uur. Graag wilde ik mijn team NVC H1 in actie zien tegen het superieure US H1, zoals sommigen van hen zichzelf zien. Zodoende reisde ik af naar Amsterdam voor een pittig potje tegen de Amsterdamse bluffers.

We kennen allemaal wel die mensen die zich zelfverzekerd voor doen en over zichzelf opscheppen (Ajax). Met hun neus in de lucht doen ze alsof ze alles weten en niemand op hun niveau kan komen (hoofdstedelingen). Deze mensen staan bekend om hun air van superioriteit. Dat dit kenmerkend is voor ‘them’, blijkt uit een passage uit het eigen wedstrijdverslag: “In de beker was nog overtuigend gewonnen van de nieuwe geiners. Dat kunstje zouden wij wel even herhalen. NVC stond weliswaar bovenaan in de tweede divisie, maar wij wisten en waren wel beter.”

Voor uw beeldvorming, de wedstrijd in de beker eindigde in een krappe 2-1 overwinning voor US. In de competitie heeft NVC in vijf wedstrijden 20 punten vergaard versus US zes wedstrijden 14 punten.

Mensen met een air van superioriteit maskeren hun onzekerheid door zich superieur naar anderen te gedragen en hen te vernederen, zodat ze zich beter kunnen voelen over zichzelf. Gedurende de gehele wedstrijd hadden de US’ers het gemunt op een enkele speler van NVC. Ze vonden dat het geoorloofd was om een enkeling te beledigen en hiermee hun zelfverzekerdheid te laten zien.

Dit irritante gedrag bracht NVC aardig uit het lood. Na twee keer een duidelijke setwinst voor NVC (16-25 en 14-25) lukte het US om hiermee zelfvertrouwen te tanken en twee sets te veroveren (25-18 en 25-21). Ik hoor wel eens zeggen dat alles is toegestaan om te winnen… Zelfs manipulatie van de scheidsrechter is dan toegestaan, iets waar de tweede scheidsrechter helaas gevoelig voor bleek.

De coach van NVC besloot einde vierde set om zijn spelers in bescherming te nemen en wat aandacht op zichzelf te vestigen. Superioriteit heeft voeding van mensen nodig die het aandacht geeft en ik moet zeggen dat die theorie hier ook opging. Agressief dook US massaal op de coach van NVC. De spanning zat erg hoog bij sommige US’ers, gezien de scheldwoord – productie van een speler van US.

NVC rechtte de rug en knokte zich door het yuppengedrag heen. Het lukte om zich te herpakken en de laatste set naar zich toe te trekken. Met 13-15 was NVC niet alleen de terechte winnaar van dit duel, maar ook de morele winnaar. In de kantine sprak ik met trainer / coach Floris. Hij was erg trots dat zijn team zich niet uit de tent lieten lokken en op een volwassen manier de wedstrijd heeft uitgespeeld, of de laatste set nu werd gewonnen of niet.

gh @ VoV, verslag van Erik van der Weide, NVC.