Vizier op volleybal

 

OKT: De zes OS tickets wereldwijd

VoV, 12-08-2019. 5:52 uur.  Het OKT was zo geprogrammeerd dat in vijf van de zes poules de favorieten op de derde dag tegen elkaar speelden en dat dan de beslissingen moesten vallen. Aan het ticket dat Japan al had werden gisteren zes andere landen toegevoegd. Zeven van de totaal twaalf tickets zijn nu vergeven, de laatste vijf komen uit de continentale OKT ’s in januari 2020.

Europa was sterk vertegenwoordigd in de organisatie van de internationale vierkampen. Varna, Rotterdam, Bari, Gdansk en St. Petersburg  hadden een toernooi toegewezen gekregen, alleen Ningbo in China was de uitzondering voor een ‘all – European’ organisatie. We laten de wedstrijden van de reeds uitgeschakelde teams even buiten beschouwing, voor zover van toepassing krijgen zij in januari een herkansing.

Varna Bulgarije:  Brazilië en Bulgarije deden er vijf sets over om uit te maken wie er naar Tokyo ging. Met 25-23 en 25-19 nam Bulgarije een 2-0 voorsprong. Brazilië bleef  ‘in leven’ via 30-32 in de derde set en dwong een tiebreak af met de 16-25 zege in de vierde set. Bulgarije kreeg daarna die vijfde set ook niet meer over de streep. Brazilië won met 11-15 en dus met 2-3.  De eigen score beliep 80 om 79, de foutenlast 36 om 29. Leal werd met 22 punten topsorer, Wallace volgde hem op de voet met 20. Brazilië dus naar de OS in Tokyo.

Egypte vs Puerto Rico werd 3-0 voor de ploeg van Gido Vermeulen.

Rotterdam Nederland.  Nederland en USA  leverden een prachtig gevecht af, waarbij Oranje helaas aan het kortste eind trok. Met 1-3. Zo’n 3.500 toeschouwers zagen Oranje wellicht de beste wedstrijd van dit jaar spelen, hetgeen echter niet genoeg was om de sterrenploeg van de USA te verslaan. USA gaat dus naar Tokyo.

België nam met een 0-3 zege tegen Korea afscheid in Rotterdam.

Bari Italië.  Servië en Italië (foto boven) speelden in Bari tegen elkaar voor het Olympische ticket. Italië gaf de Serven weinig hoop op succes. Met 16-25 en twee keer 19-25 plaatsten ze zich via een 0-3 zege voor Tokyo.  De eigen score beliep 28 om 38 punten. Italië scoorde zowel via de aanval, de opslag en het blok beter. En had ook een lager foutenlast. Zaytsev werd met 13 punten topscorer van de partij. Dus Italië naar Tokyo.

Australië won verder met 0-3 van Kameroen.

Gdansk Polen:  Polen stond op twee gewonnen partijen, of Frankrijk of Slovenië zou nog voor een stunt kunnen zorgen, maar in Polen was daar wellicht geen Fransman of Sloveen van overtuigd dat dit zou gaan gebeuren, daarbij moest Slovenië dan van Polen winnen en Frankrijk zou Tunesië wel verslaan. Polen had aan iedere winst voldoende, zelfs een 2-3 nederlaag was toereikend voor het ticket.

Polen kwam met 0-1 achter via 21-25, was daarna in de met 25-23 gewonnen finales van set twee en drie scherp en effectief en maakte de klus met 25-21 af.  Polen had daarmee het ticket binnen. Slovenië overtroefde de Polen aanvallend met een 41 om 61 score, blokkerend werd het gelijkspel en qua aces had Polen een 11 om 3 voordeel. De foutenlast van 17 om 33 was zwaar in het nadeel van Slovenië.

Frankrijk won met 3-1 van Tunesië

St Petersburg Rusland: Het ging tussen Iran en Rusland. Beide hadden twee zeges achter hun naam. VNL winnaar Rusland (foto boven) voegde daar een derde aan toe. Met 3-0 gaven ze Iran het nakijken, Setstanden 25-19 en twee keer 25-23. En Rusland gaat dus volgend jaar naar Tokyo. Aanvallend scoorde Iran twee punten meer, blokkerend en serveren vier punten minder. De foutenlast was echter ruim in het voordeel van Rusland met 17 om 25 scores voor de tegenpartij. Victor Poletaev werd met 19 punten de topscorer van de partij.

Cuba won verder met 3-0 van Mexico.

Ningbo China:    China  (1-4) vs Argentinië (2-6)  moest in Ningbo voor een spannende ontknoping zorgen. Argentinië was na vijf sets de winnende ploeg. China kon de 1-2 achter in sets met 25-18 nog ongedaan maken, verloor echter de tiebreak met 9-15. De totaal score werd 102 om 102, Argentinië had de winnende verdeling. Chuan Jiang werd met 27 punten topscorer.

Canada versloeg Finland met 3-0 in het andere pouleduel.

Recapitulerend: Na Japan hebben dus Brazilië, USA, Italië, Polen, Rusland en Argentinië hun ticket voor Tokyo binnen. De verliezers zullen een tweede kans krijgen in een continentaal toernooi. Nederland zal dan onder andere met Bulgarije, Slovenië, Servië, Frankrijk en België voor één ticket gaan strijden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.